ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος»

Τσίπρας: «Η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος»

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του .

«Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με μια βιώσιμη συμφωνία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη ως μια αποικία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις επιλογές. «Οταν κανείς βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή με βαριά ευθύνη και του τίθεται σκληρό τελεσίγραφο, η μια επιλογή ήταν να το δεχτώ και να πάρω στους ώμους μου μια βαριά ευθύνη για το τέλος της ελπίδας στην Ευρώπη, η δεύτερη να έρθω σε τυφλή ρήξη και η τρίτη που επέλεξα εγώ να ακολουθήσω ήταν η δημοκρατική διαδικασία για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία».

Μιλώντας για τις διαδικασίες που θα διαδεχτούν μια επικράτηση του «ναι» ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα κινηθεί με βάση το Σύνταγμα.

«Αν ο λαός επιλέξει "ναι" θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. Και βεβαίως εμείς δεν κινούμαστε με βάσεις τις δικές μας επιθυμίες αλλά με βάση το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα εφαρμόσουμε. Αμέσως η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος. Εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουνε οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από τη συνεννόηση και με τα συλλογικά όργανα του κόμματος μου αλλά και μέσα από τη συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα άλλα κόμματα. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες. Και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα, δίνουμε το λόγο στο λαό. Αυτό είναι πραξικόπημα; Όλοι οι προηγούμενοι ερήμην του λαού αποφασίζανε να κάνουν άλλα από αυτά τα οποία ψηφίστηκαν».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση τις τράπεζες και το εάν οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Ακόμη και τις ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, υπήρξαν στο τραπέζι προτάσεις, είπε ο πρωθυπουργός. και επεσήμανε πως «όσο υψηλότερο είναι το όχι τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στην Κύπρο έγινε κούρεμα όχι γιατί υπήρξε έλλειμμα ρευστότητας αλλά γιατί οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν κεφαλαιακή επάρκεια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επάρκεια αλλά έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Στην Κύπρο έγινε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο των τραπεζών γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι το κεφαλαιακό πρόβλημα έπρεπε να λυθεί με κούρεμα των καταθέσεων. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών και να φτάσουμε το συντομότερο σε ένα αποτέλεσμα στην τελική διαπραγμάτευση».

«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», ανέφερε και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. «Το ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit (...) Μένουμε στην Ευρώπη αλλά θέλουμε να προκόψουμε. Θέλουμε να είμαστε ίσοι στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι 5 χρόνια η συνταγή που εφαρμόστηκε στη χώρα απέτυχε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top