ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθούση: Στο Πουρνάρα η εξυπηρέτηση αιτητών ασύλου - Σκοπός η αποσυμφόρηση του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας

Ανθούση: Στο Πουρνάρα η εξυπηρέτηση αιτητών ασύλου - Σκοπός η αποσυμφόρηση του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας

Στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής «Πουρνάρα» θα εξυπηρετούνται από την Τρίτη οι αιτητές ασύλου με καταχώρηση των αιτήσεων στον χώρο του Κέντρου, δήλωσε τη Δευτέρα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, στο περιθώριο επιτόπιας επίσκεψής της στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Ανθούση δήλωσε ότι "οι εικόνες που παρακολουθούμε στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας είναι ανεπίτρεπτες" , προσθέτοντας ότι για να διορθωθεί η κατάσταση, λαμβάνονται διάφορα διορθωτικά μέτρα σε συνεννόηση με την Αστυνομία και τις άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες.

«Το πρώτο πράγμα που είχε γίνει είναι η εξεύρεση άλλου χώρου, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι αιτητές ασύλου. Είναι ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με συγκεκριμένες και σαφέστατες οδηγίες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, για να μπορούν να μεταφερθούν», σημείωσε η Υφυπουργός.

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι από την Τρίτη θα τοποθετηθούν αρμόδιοι Λειτουργοί στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», ώστε να μπορούν να καταχωρούνται οι αιτήσεις εκεί για να υπάρχει μια πιο ελεγχόμενη ροή.

Η κ. Ανθούση είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση, στη Λακατάμεια, πολλά άτομα έρχονται για να υποβάλουν την αίτησή τους ή παραλαμβάνονται αιτήσεις με ελλιπή στοιχεία. "Επομένως, τουλάχιστον η καταχώρηση των αιτήσεων θα γίνεται εκεί για να κερδηθεί χρόνος και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής", ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Ανθούση, έχει διαφανεί από διερεύνηση που έγινε, πως υπάρχουν άτομα που δεν θα έπρεπε να επισκέπτονται καθόλου το Γραφείο της Λακατάμειας για να προσκομίσουν δικαιολογητικά εγγραφής τους στο Τμήμα Εργασίας, εφόσον η διαδικασία γίνεται πλέον διαδικτυακά και υπάρχει διασύνδεση που επιτρέπει στον Λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να ελέγχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Αρκετά άτομα που ενημερώθηκαν ότι δεν χρειαζόταν να βρίσκονται στον χώρο του Γραφείου της Λακατάμειας, αποχώρησαν.

«Σίγουρα δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα από αύριο, δεν μπορώ να εγγυηθώ στους κατοίκους της Λακατάμειας ότι από αύριο δεν θα βλέπουν αυτές τις εικόνες. Αυτό όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι πλέον η παρακολούθηση γίνεται από εμένα προσωπικά και το Γραφείο μου, έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναφερόμενη, επίσης, στο ζήτημα των διευθύνσεων διαμονής των ατόμων που αποδεσμεύονται από το Κέντρο «Πουρνάρα», η κ. Ανθούση έθιξε το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώνονται διευθύνσεις και, όταν ζητηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. ενοικιαστήριο έγγραφο), διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν σπίτια. Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ελεγχθεί, είπε, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Εσωτερικών, «διότι κάποιος τους δίνει αυτή τη διεύθυνση και ενδεχομένως να υπάρχει και μια κινητικότητα διαφόρων “καλοθελητών” και να υπάρχει και εκμετάλλευση».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τους αιτητές ασύλου ώστε να λαμβάνουν τα επιδόματα με ψεύτικα στοιχεία, η κ. Ανθούση ανέφερε ότι ήδη η πρακτική είναι να γίνονται έλεγχοι από τους Λειτουργούς πριν την καταβολή των επιδομάτων. «Πολλές φορές έχουμε δει άτομα που έχουν δηλωθεί σε μια διεύθυνση να μην βρίσκονται εκεί και αναστέλλονται επιταγές τους και ενδεχομένως να είναι ένας από τους λόγους που έρχονται στο Γραφείο για να ζητήσουν εξηγήσεις για τους λόγους που ανεστάλη η επιταγή τους», εξήγησε η Υφυπουργός.

Η κ. Ανθούση αναφέρθηκε σε ανεπίσημες πληροφορίες που φτάνουν κοντά της για άτομα που δηλώνουν διευθύνσεις όπου πολλές φορές δεν υπάρχει χώρος.

«Η ανεπίσημη πληροφορία κάνει λόγο για ταρίφα 50 ευρώ για να δηλωθεί η συγκεκριμένη διεύθυνση. Άρα, εάν ισχύουν αυτά που μου μεταφέρονται σε ανεπίσημο επίπεδο από διάφορες πηγές, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο κύκλωμα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προσπάθεια των αιτητών να βγουν από το Πουρνάρα, δηλώνοντας ψεύτικες διευθύνσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ανθούση.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top