ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαύρος καπνός στο Βασιλικό - Δίνει εξηγήσεις η ΑΗΚ - Έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων

Μαύρος καπνός στο Βασιλικό - Δίνει εξηγήσεις η ΑΗΚ - Έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων

Σε δυναμική διαμαρτυρία προβαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Εννέα Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022.

Κάτοικοι βρέθηκαν το πρωί έξω από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ κλείνοντας την είσοδο με μονόωρη προειδοποιητική διαμαρτυρία για τις «απαράδεκτες», όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, εκπομπές αερίων.

Ο κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Λευτέρης Φωκά, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι «είχαμε συνάντηση με την εταιρεία, είχαμε κάποιες υποσχέσεις, αλλά δεν τηρήθηκαν, δεν διορθώθηκε το πρόβλημα, συνεχίζει τις τελευταίες μέρες να εκπέμπεται ένας μαύρος καπνός».

Τόνισε πως οποιαδήποτε εταιρεία συνεχίζει να μολύνει την ατμόσφαιρα θα την κλείνουμε επ’ αόριστον.

Η διαμαρτυρία θα συνεχίσει στην είσοδο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου που προέκυψε πυρκαγιά σε σκουπίδια την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο κοινοτάρχης τα σκουπίδια καίγονται για έκτη συνεχή μέρα.

ΝΕΟΤΕΡΟ: Επ' αόριστον «μπλόκο» - Στρατοπεδεύουν έξω από την είσοδο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου οι κάτοικοι - Το μήνυμα στον Καδή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί επ’ αόριστον επί 24ώρου βάσεως από ομάδες 10 ατόμων που θα αντικαθίστανται ανά 4 ώρες ενώ προχώρησαν σε κάλεσμα για εθελοντές - κατοίκους που θα στελεχώσουν τις ομάδες.

Τι συμβαίνει με τον μαύρο καπνό στο Βασιλικό

Εξηγήσεις για τον μαύρο καπνό που βγαίνει από τα φουγάρα του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού έδωσε στο ThemaOnline η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου. «Οι μονάδες προστασίας περιβάλλοντος (αντιρρυπαντικά συστήματα) που έχουν εγκατασταθεί στις μονάδες παραγωγής 1, 2 και 3 του σταθμού Βασιλικού παρουσιάζουν τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να εκπέμπουν μαύρο καπνό έντονα. Η ΑΗΚ έχει εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και είναι ήδη σε επαφή με την εταιρεία που τα έχει εγκαταστήσει ούτως ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Ο καπνός δεν είναι ρυπογόνος

Σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, γίνονται συνεχώς μετρήσεις επί 24ωρου βάσεως γύρω από τον σταθμό Βασιλικού για διάφορες εκπομπές αερίων. «Οι μετρήσεις στέλνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και συνάδουν με τα επιτρεπόμενα όρια. Αυτός ο καπνός δεν περιλαμβάνει κάτι ρυπογόνο», τόνισε.

Βγαίνει και άσπρος καπνός

Πολλές φορές παρατηρείται και άσπρος καπνός από τα φουγάρα. Όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, όταν μία μονάδα παραγωγής τεθεί εκτός λειτουργίας και στη συνέχεια επανέλθει, χρειάζονται περίπου 6 ώρες για να φτάσει σε κανονική λειτουργία. «Σε εκείνο το διάστημα παρατηρείται καπνός άσπρος ο οποίος επίσης δεν είναι ρυπογόνος». σημείωσε.

Ακόμη, άσπρος καπνός μπορεί να σημειωθεί όταν υπάρχει απότομη μεταβολή του φορτίου π.χ. απότομη διείσδυση στο σύστημα παραγωγής φορτίο από ΑΠΕ ή όταν νυχτώσει και σταματούν να λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, που και πάλι δεν σχετίζεται με εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top