ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυτή η προεδρική ατζέντα του καλοκαιριού- «Πονοκέφαλος» τα μέτωπα

Καυτή η προεδρική ατζέντα του καλοκαιριού- «Πονοκέφαλος» τα μέτωπα

Κάθε άλλο παρά ήρεμοι θα είναι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι εναπομείναντες επτά μήνες της κυβέρνησης, μιας και καλείται να διαχειριστεί σοβαρότατα ζητήματα, με σημαντικότερο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι μόνον.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά δεν αποκλείεται να επιδιώξει όξυνση του κλίματος, ενόψει και των κρίσιμων για τον ΤαγίπΕρντογάν και το κόμμα του, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023.

Η Λευκωσία κινείται προληπτικά σε διπλωματικό επίπεδο και ενημερώνει αρμοδίως τους εταίρους της στην ΕΕ καθώς και τα Ηνωμένα Εθνη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η ίδια παραμένει σε ετοιμότητα να προσέλθει σε διάλογο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Η προσοχή αυτή τη στιγμή στρέφεται στις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν, του οποίου ο απόπλους προγραμματίζεται για την Τρίτη, 9 Αυγούστου, παρόντος του Ταγίπ Ερντογάν, με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η Τουρκία θέλει να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην αποστολή του Αμπντουλχαμίντ Χαν, και η ανακοίνωση του ακριβούς σημείου στο οποίο θα διενεργήσει γεωτρήσεις αναμένεται να γίνει από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ίσως την Τρίτη. Η Λευκωσία σε συνεννόηση με την Αθήνα, έχει προβεί σε προληπτικά διαβήματα, ενώ οι περαιτέρω κινήσεις επιφυλάσσονται αναλόγως των τουρκικών ενεργειών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 6, ενδέχεται να είναι ένα από τα σημεία από τα οποία θα διέλθει το τουρκικό πλοίο, χωρίς κανείς να προβλέπει κατά πόσον θα επιχειρηθεί και η διενέργεια γεώτρησης. Κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο, αλλά δεν αποκλείεται, προκειμένου η Τουρκία να «γκριζάρει» την περιοχή και να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για την θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο 6, στο οποίο τα δικαιώματα έρευνας έχουν εκχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιταλο-γαλλική κοινοπραξία Eni/TotalEnergies.

Υστατη προσπάθεια

Κάθε μέρα που περνά χωρίς οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό μειώνει τις προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ενέργεια που θα δώσει ώθηση σε μια νέα πρωτοβουλία. Εντούτοις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προτού παραδώσει την εξουσία και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξει τη δρομολόγηση ενεργειών προς την κατεύθυνση της έναρξης μιας νέας προσπάθειας. Η κίνηση αυτή, κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιδιωχθεί τον Σεπτέμβριο σε ανώτατο επίπεδο, όταν θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματεά του ΟΗΕ στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Η Λευκωσία δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες, δεδομένου του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί να δώσει άλλη μια ευκαιρία, με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Ούτως ή άλλως ο Πρόεδρος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ασχοληθεί με το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στον οποίο προτίθεται να απαντήσει.

ΓεΣΥ, Κατώτατος Μισθός και ασφαλτικό Μιτσερού

 

Τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην εξοχική κατοικία Τροόδους για ολιγοήμερες διακοπές, όπου θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του.

Πέραν των τουρκικών ενεργειών και του Κυπριακού, ο Πρόεδρος καλείται να κλείσει μερικά μέτωπα που απασχολούν την κυβέρνηση και την υποχρεώνουν να δαπανά πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Η εκκρεμότητα στο ΓεΣΥ, με την κρίση που προκάλεσε ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ και η παραίτηση του Προέδρου του Οργανισμού, Θωμά Αντωνίου, εξελίσσεται σε μείζον θέμα για την Προεδρία. Επίσης, οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού βρίσκονται στην προμετωπίδα των προεδρικών προτεραιοτήτων, καθότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη, την οποία θέλει να υλοποιήσει προτού εκπνεύσει η θητεία του.

Κατά την παραμονή του στο Τρόοδος θα ασχοληθεί με το θέμα που προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση για την μετακίνηση των ασφαλτικών από το Δάλι στην περιοχή Μιτσερού. Το Υπουργικό Συμβούλιο της 22ας Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να γίνει στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην αλλαγή της απόφασής της, για τη μετακίνηση των ασφαλτικών στο Μιτσερό, αλλά φαίνεται ότι θα προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών και των κατοίκων της περιοχής. Το προεκλογικό κλίμα δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και ένα σενάριο που δεν αποκλείεται είναι η αναστολή υλοποίησης της απόφασης, την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top