ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xαράζουν στρατηγική Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης – Kαθοριστικό τρίμηνο

Xαράζουν στρατηγική Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης – Kαθοριστικό τρίμηνο

Σε φουλ ρυθμούς επανέρχονται υποψήφιοι Πρόεδροι και κόμματα, χαράζοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες σε πολιτικό, οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Ετοιμες συνταγές δεν υπάρχουν καθώς η προεκλογική εκστρατεία είναι εξόχως δυναμική και απαιτεί άμεση επικαιροποίηση και προσαρμογή. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και επιδέξιες κινήσεις, κυρίως στο μέτωπο των τριών υποψηφίων που υποστηρίζονται από τα μεγαλύτερα κόμματα και δείχνουν να οδηγούν την κούρσα.

Ακρίβεια και όλα τα συνεπακόλουθα της οικονομικής δυσχέρειας που προκαλεί το αρνητικό περιβάλλον στην οικονομία, σαν αποτέλεσμα του πληθωρισμού και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Όπως προκύπτει και από όλες τις δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια αποτελεί το κατεξοχήν πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες τους τελευταίους μήνες και αναμένεται ότι τα κομματικά επιτελεία και οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα επενδύσουν σε αυτό το ζήτημα αιχμής. Μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις θα επιδιώξουν να πείσουν ότι έχουν ρεαλιστικό πλάνο διακυβέρνησης, το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Αβέρωφ ο δοκιμασμένος

Στην εμπειρία της διαχείρισης κρίσεων επενδύει το κυβερνών κόμμα προτάσσοντας την υποψηφιότητα του ηγέτη του, Αβέρωφ Νεοφύτου ως της μόνης που μπορεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις στα σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Με κάθε ευκαιρία ο ΔΗΣΥ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρός του και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναδεικνύουν το στοιχείο της συνέχειας, της συνέπειας, της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, μακριά από ρίσκα και άγνωστες πρακτικές. Μέχρι στιγμής η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις αλλά στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η εικόνα θα διαφοροποιηθεί. Εξάλλου, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι των ανθυποψηφίων του, ότι δηλαδή αναζητεί λύσεις και δεν διστάζει να βγαίνει μπροστά για την επίλυση προβλημάτων. Στον ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η μεγάλη αδυναμία δεν έχει να κάνει τόσο με την ουσία των πολιτικών προτάσεων αλλά με την εικόνα και την επικοινωνιακή διαχείριση, κάτι το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα από τα πυρά που δέχθηκε η πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου να μεταβεί στο Κογκό για το μεταναστευτικό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χρεώνεται όλη τη φθορά της εννιαετούς διακυβέρνησης και πληρώνει το κόστος της αρνητικής εικόνας που αντικατοπτρίζει τον ίδιο, ως του πολιτικού «που βρίσκεται πίσω από όλα». Στην Πινδάρου γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορούν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα και γι᾽αυτό προσπαθούν να την αναδείξουν ως πλεονέκτημα, με ζητούμενο να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, που θα φέρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Ενθαρρυμένοι από Μαυρογιάννη

Πρόβλημα εικόνας υφίσταται και για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, του οποίου οι εμφανίσεις και οι δημόσιες επαφές κυρίως στον κόσμο του ΑΚΕΛ αλλά και ευρύτερα, κρίνονται ως αποδοτικές και επιτυχείς, αλλά την ίδια ώρα, είναι φανερή η έλλειψη δυναμισμού που θα δημιουργήσει την απαραίτητη δυναμική. Στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν τις αδυναμίες και κάνουν λόγο για αισθητή βελτίωση, η οποία όπως υποστηρίζουν θα γίνεται όλο και πιο αισθητή με την παρέλευση του χρόνου. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θέλουν διακαώς τη συνεργασία με ένα ακόμη κόμμα, έστω και μικρό, ώστε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να εξασφαλίσει την υποστήριξη δυνάμεων πέραν του χώρου της Αριστεράς. Στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη εμφανίζονται ενθαρρυμένοι από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά αντιλαμβάνονται ότι η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα ερείσματα του Μαυρογιάννη στους πέραν του ΑΚΕΛ χώρους είναι υπαρκτά αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό, και αυτό είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο θα δουλέψουν το επόμενο διάστημα. Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι άλλη από την εδραίωση της εικόνας μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις, η οποία όμως, παράλληλα, να μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, και αν είναι δυνατόν, και εκείνων που γύρισαν την πλάτη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Για το ΑΚΕΛ το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο είναι μονόδρομος και από εκεί και πέρα, όπως λένε, θα δώσουν τη μεγάλη μάχη.

Χριστοδουλίδης με αντίπαλο τις προσδοκίες

Η συνέχιση της καλής δημοσκοπικής εικόνας και της δυναμικής που καταγράφει εδώ και μήνες παραμένει το ζητούμενο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του προεκλογικού του προγράμματος. Αδυναμία για το επιτελείο Χριστοδουλίδη είναι η έλλειψη στελεχών με εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις, όπως φάνηκε σε μερικές αστοχίες, οι οποίες όμως, δεν είχαν κόστος σε δημοσκοπικό επίπεδο. Δυνατό στοιχείο του ιδίου είναι η επαφή με τον κόσμο γι᾽αυτό και επενδύει τα μέγιστα σε αυτό το κομμάτι, το οποίο θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, με περιοδεία σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Η οργανωτική και άλλη υποστήριξη από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι πολύ σημαντική αλλά σίγουρα δεν αρκεί και σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο υποψήφιος δεν θέλει να αλλοιώσει την εικόνα με την οποία φαίνεται να διατηρεί τα ερείσματα σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συντηρεί με κάθε τρόπο τις γέφυρες με τον κόσμο του ΔΗΣΥ και ταυτοχρόνως, επιθυμεί να διατηρήσει και να διευρύνει τα ερείσματά του σε όλους τους υπόλοιπους κομματικούς χώρους. Αυτή η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει αλλά έχει και ρίσκο. Οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί. Εάν διατηρήσει το σοβαρό προβάδισμα που καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις, τότε μοναδικός του αντίπαλος θα είναι οι μεγάλες προσδοκίες που θα δημιουργήσει η υποψηφιότητά του.

Σε περίπτωση κατά την οποία το επόμενο τρίμηνο οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι το προεκλογικό σκηνικό έχει παγιωθεί και δύσκολα ανατρέπεται, τότε δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν αλλαγές, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για τη συνέχεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top