Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προτείνει επίσημα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και περιορισμό υπερκερδών - Απογοητευμένοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Κομισιόν: Προτείνει επίσημα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και περιορισμό υπερκερδών - Απογοητευμένοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Το πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας παρουσίασαν το απόγευμα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για συνέχεια των μέτρων που παρουσιάστηκαν κατά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης το πρωί της Τετάρτης, και αποτελούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση των όσων συζητήθηκαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου από τους Υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις, που θα τύχουν διαβούλευσης από τα κράτη μέλη με στόχο την έγκριση από τους Υπουργούς Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν μέτρα για μείωση της ζήτησης, αξιοποίηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν με χαμηλό κόστος αλλά και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για στήριξη ευάλωτων καταναλωτών, καθώς και αλλαγές στους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο μεσοπρόθεσμα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να συζητά με τα κράτη μέλη ιδέες όπως επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενίσχυση της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών, αλλά και ανάπτυξη εργαλείων για βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στον τομέα της ενέργειας καθώς και επανεξέταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα όσον αφορά τις προτάσεις που προωθούνται βραχυπρόθεσμα από την Κομισιόν:

Η Επιτροπή προτείνει την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών όπου καταγράφεται η υψηλότερη αναμενόμενη τιμή για να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μέτρα που θα επιλέξουν τα κράτη μέλη, και μπορούν να περιλαμβάνουν οικονομική αποζημίωση. Η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm τον χειμώνα, σημειώνεται.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν ενέργεια με τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος (“inframarginal producers” ή «υπο-οριακοί», δηλαδή κάτω από το οριακό κόστος παραγωγής). Τέτοιες τεχνολογίες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, οι οποίες παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με κόστος χαμηλότερο από το επίπεδο τιμών που καθορίζουν οι ακριβότεροι παραγωγοί.

Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το υπο-οριακό ανώτατο επίπεδο εσόδων σε 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καλύψουν τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες τους χωρίς να υπονομευθούν οι επενδύσεις σε νέες δυνατότητες στο πλαίσιο των κλιματικών στόχων για το 2030 και το 2050.

Τα έσοδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο θα εισπράττονται από τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών και θα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους καταναλωτές ενέργειας να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Τα κράτη μέλη που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια από άλλα κράτη ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες μεχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανωτάτου ορίου στα υπο-οριακά έσοδα. Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση και θα εισπραχθεί από τα κράτη μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία είναι πέραν του 20% περισσότερα από τον μέσο όρο των κερδών των τριών προηγούμενων ετών.

Τα έσοδα θα ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, σοβαρά πληγείσες επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να χρηματοδοτούν διασυνοριακά έργα σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU ή να χρησιμοποιούν μέρος των εσόδων για την κοινή χρηματοδότηση μέτρων για την προστασία της απασχόλησης ή την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση.

Περίμεναν περισσότερα από την Πρόεδρο της Κομισιόν, λένε οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές

Για θετικά, αλλά μη επαρκή, μέτρα στον τομέα της ενέργειας, έκαναν λόγο οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, μετά την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, είναι αισιόδοξος ότι "και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει η ΕΕ ακόμα μία από τις πολλές κρίσεις που πέρασε στα 65 χρόνια ύπαρξης της». Όπως είπε, υπάρχει η θέληση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Πρόσθεσε ότι τα €100 δισ., μέχρι τώρα, της ΕΕ βοήθησαν σημαντικά στο να μην υποστούν οι λαοί τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτά κράτησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών όρθιες, ενώ υπάρχουν άλλα €700 δισ. που θα διατεθούν στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ αντιληφθεί ότι χρειάζονται επιπρόσθετα κονδύλια, επειδή πλέον έκανε το μεγάλο βήμα να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια, θα το πράξει ξανά. Επιπλέον, είπε ότι "για ακόμα μια φορά η ΕΕ βγαίνει μπροστά και από τις κοινωνικές ευαισθησίες των κρατών μελών καταθέτοντας ριζοσπαστικές κοινωνικές απόψεις, όπως το να πάρει τα υπερκέρδη των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, €140 δισ., και να τα μεταφέρει στις κοινωνίες".

Ο κ. Χριστοφόρου, τέλος, σημείωσε ότι "η ΕΕ αποφάσισε να καταστεί πραγματικά κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη", απεξαρτώμενη από τις εξαρτήσεις σε πρώτες ύλες.

Ο Λουκάς Φουρλάς, Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, σημείωσε ότι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τη νέα εποχή για την Ευρώπη, η οποία θα είναι απεξαρτημένη από άλλες δυνάμεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια. "Προχώρησε σε τολμηρές ανακοινώσεις και τομές για το πώς οραματίζεται αυτή τη νέα Ευρώπη, η οποία, ενωμένη, θα αντιμετωπίζει τους κοινούς κινδύνους. Έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ότι η Ευρώπη δεν κάνει πίσω και δεν συναλλάσσεται με τη Ρωσία".

Πρόσθεσε ότι "αυτό που απομένει να δούμε στην πράξη είναι πώς εφαρμόζονται όσα είπε, για να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι έχουν μπροστά τους έναν πολύ δύσκολο δρόμο εν όψει του χειμώνα".

Σημείωσε ότι περίμενε να ακούσει πιο συγκεκριμένες στοχεύσεις για το πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. "Υπάρχει όραμα, υπάρχει πρόθεση, απομένει να δούμε στην πράξη την υλοποίηση όλων αυτών που είπε. Αυτό που εμείς απαιτούμε από την ΕΕ είναι έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό απάμβλυνσης των επιπτώσεων που προκύπτουν από όλα αυτά που ζούμε, για να νιώσουν οι πολίτες ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους".

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την άποψη ότι το ενεργειακό, ο πληθωρισμός, η οικονομική κρίση, "δεν λύνονται με πολεμικές ιαχές, όπως τις εξακόντισε σήμερα η κ. Φον ντερ Λάιεν, ούτε με τις άγονες, όπως αποδείχθηκε, κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας".

Πρόσθεσε ότι "μέσα από γενικόλογες τοποθετήσεις άφησε να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ελπίδες για λήψη μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία θα χαιρετίσουμε όταν τα δούμε να υλοποιούνται". Είπε ότι η Πρόεδρος μίλησε για στήριξη των νοικοκυριών και κυρίως για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών.

"Οι αναφορές σχετίζονται με πολιτικές που δρομολογήσαμε στην Κύπρο ως ΑΚΕΛ και είναι καλά να τις ακούσει η Κυβέρνηση. Η άποψή μας είναι ότι έριξε πολύ βάρος και τεράστια ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες, που με λίγα λόγια είπε «πληρώστε ή παγώστε» και θα παγώσουν πολλοί συμπολίτες μας, καθώς η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι θεωρητική αναφορά, αλλά μια πραγματικότητα που θα βιώσουν πολλοί το επόμενο διάστημα, εκτός αν μπει με δραματικό τρόπο πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, περιοριστεί δραστικά ο ΦΠΑ στην ενέργεια και στον ηλεκτρισμό και αν ελεγχθούν οι εταιρείες που παράγουν τις ΑΠΕ. Αναφορές για εξοικονομήσεις, με αυστηρό τρόπο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα", κατέληξε.

"Δεν ακούσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους πολίτες της Ευρώπης για το πώς θα περάσουν τον συγκεκριμένο χειμώνα", είπε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Από την άλλη, εντοπίζει μέσα από την ομιλία της ότι ο ανταγωνισμός ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας θα πάρει πιο έντονη στροφή. "Μίλησε επίσης για την Κίνα ως δούρειο ίππο, ενώ εκ των έσω μας απειλεί η άνοδος της ακροδεξιάς", συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Συνέλευση, ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε ότι όντος χρειάζεται και είναι καλό. "Όμως για να φτάσεις ως εκεί χρειάζεται ομοφωνία στην αρχή και στο τέλος". Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του 2023 ως έτος εκπαίδευσης, διευκρινίζοντας όμως ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρεται σε training για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τις αγοράς, "ενώ η παιδεία πρέπει να παράγει θετικά σκεπτόμενους πολίτες".

Άλλο σημαντικό στοιχείο, είπε, είναι ότι, ενώ έκανε αναφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, δεν έγινε καμία αναφορά για την Τουρκία, που δείχνει σε τι επίπεδο έχουν φτάσει οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Βρήκε θετικό το ότι φαίνεται ότι θα υπάρχει μία άλλη προσέγγιση στα χρέη των κρατών, με μεγαλύτερη ευελιξία. "Βλέπω μια ΕΕ σε κρίση σε όλα τα επίπεδα", κατέληξε.

"Μπαίνουμε σε ένα μακροπρόθεσμο ανταγωνισμό οικονομικής αντοχής", είπε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης. Σχολίασε ότι η ομιλία περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις για έκτακτα και μακροπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πρόταση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, "χωρίς να επεξηγεί κάτι νέο αλλά επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι συνδυασμός ευελιξίας στον τρόπο μείωσης του κρατικού χρέους μαζί με βιώσιμες επενδύσεις από τα κράτη, μέχρι και γενικόλογα σχόλια για αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, αλλά χωρίς να μας εξηγήσει τι εννοούσε και τι να προσδοκούμε κι ακόμη".

Πάντως, ανέφερε, οι έκτακτες προτάσεις της Επιτροπής που αφορούν την ενέργεια είναι πιο εύκολο να εγκριθούν και να τεθούν σε ισχύ. Παρ’ όλα αυτά, οι έκτακτες αυτές προτάσεις, όπως παρουσιάστηκαν, για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση στα επιτόκια, "δεν μπορούν να ανατρέψουν τον "βαρύ χειμώνα" στον δρόμο για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, δηλαδή τη συρρίκνωση στην ανάπτυξη των οικονομιών μας".

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης πρόσθεσε ότι απουσίαζαν κάποια σημεία, "με κυριότερο τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, με επίκεντρο την άμυνα και ασφάλεια, καθώς και θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία, που εργαλειοποιούν τις μεταναστευτικές ροές σε μορφή υβριδικού πολέμου κατά της ΕΕ και ιδιαίτερα κατά συγκεκριμένων κρατών μελών της ΕΕ".

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είπε ότι περίμενε να είναι πολύ διαφορετική η ομιλία της κ. Φον ντερ Λάιεν. "Ουσιαστικά εξαντλήθηκε σε ένα ευχολόγιο και σε συναισθηματικές προσεγγίσεις. Τα προβλήματα, όμως, των Ευρωπαίων πολιτών αναμένουν λύσεις. Το ενεργειακό αποδεικνύει τη γύμνια της ΕΕ σε αυτό τον τομέα. Η μονομερής εξάρτηση από τη Ρωσία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θεωρώ ότι θα έπρεπε από πριν να μελετηθούν οι τρόποι αντίδρασης από πλευράς του κυρίου Πούτιν, ο οποίος, έχουμε φτάσει στο σημείο να εκβιάζει καθημερινά ολόκληρη την ΕΕ για το ενεργειακό", σημείωσε.

Ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι, όσον αφορά την Κύπρο, "θα πρέπει να δούμε και να εξαντλήσουμε μια συζήτηση γιατί δεν προχωρήσαμε σε αξιοποίηση των ΑΠΕ, με την ηλιακή ενέργεια, που έχουμε τις πλείστες μέρες του χρόνου στην Κύπρο, και δεν θα μπαίναμε κι εμείς μέσα στο κάδρο της εξάρτησης των όποιων εκβιασμών από τον οποιονδήποτε".

Κατέληξε λέγοντας ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ ανέμεναν πολύ περισσότερα πράγματα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "και δυστυχώς δεν τα ακούσαμε".

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top