ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές - Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επικεντρο

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές - Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επικεντρο

Το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και η στάση των υποψηφίων, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα των αγνοουμένων, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο και η τουριστική υποδομή της Κύπρου, είναι μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων και τοποθετήσεων των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Στη στάση των ανθυποψηφίων του Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου αναφέρεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τρίτη, στο οποίο διατυπώνει τη θέση ότι «τηρούν ένοχη σιωπή».

«Στον απόηχο των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων, που έγιναν δύο χρόνια μετά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ως έχοντες την πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα της Αμμοχώστου και ως βασικοί πρωταγωνιστές στους χειρισμούς, που έγιναν αναφορικά στο Κυπριακό την τελευταία δεκαετία, θα έπρεπε να είχαν ήδη τοποθετηθεί, όχι μόνο για το τί έγινε, αλλά και για το τί πρέπει να γίνει», αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης.

Επίσης, σε άλλο δελτίο Τύπου, ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε και επί της εξαγγελίας Κυβέρνησης, για δημιουργία σιδηρόδρομου και τραμ, διατυπώνοντας τη θέση ότι «δεν είναι τίποτε άλλο παρά εμπαιγμός της νοημοσύνης των πολιτών».

Σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, ο κ. Μαυρογιάννης δηλώνει ότι κορυφαία προτεραιότητά του είναι η στήριξη των πολιτών, γι’ αυτό προτείνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την κλιμακωτή επιδότηση για άμεση εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οικιστικές μονάδες, την καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ, με αναθεώρηση και στοχευμένη εφαρμογή της προς όφελος των χαμηλόμισθων και τη φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων κερδών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας στην Αθήνα, όπου έκανε μνεία στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική και ουσιαστική.

Σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις, για τις από κοινού προκλήσεις για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και «σε μια κρίσιμη περίοδο, που ο Πρόεδρος της Τουρκίας και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας καθημερινά εντείνουν το κλίμα, εκτοξεύοντας συνεχώς απειλές και προειδοποιήσεις τόσο ενάντια της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου».

Στο μεταξύ, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Πανελλήνια Επιτροπή Αγνοουμένων στην Αθήνα, με την οποία συζήτησε θέματα που άπτονται του ζητήματος των αγνοουμένων και εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα των αγνοουμένων, μπορεί να τεθεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς αποτελεί ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο αφορά και τις δύο κοινότητες.

Επίσης, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και ο σημαντικός ρόλος, που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «ο δρόμος αντιμετώπισης της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας είναι μέσω της επιδίωξης της στήριξης των εταίρων μας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, για ένα πλαίσιο σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου». Από την πλευρά του ο υποψήφιος για την προεδρία είπε ότι «βιώνοντας δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, λόγω της καθημερινής ρητορικής από πλευράς του κ. Ερντογάν, αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων έχει σημασία μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική να αντιμετωπίσουν την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που δεν διαφέρει καθόλου από αυτά που βλέπουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια παράνομη εισβολή, για την οποία υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από πλευράς ΕΕ και ίδια αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει για τις παραβιάσεις και παραβάσεις εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».

Εξάλλου, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Κύπρου «προπομπό της προσπάθειας για ανάπτυξη της τεχνολογίας στη χώρα μας», ενώ επεσήμανε «το σπουδαίο έργο που διεξάγεται στα ερευνητικά εργαστήριά του».

«Τέτοιο έργο θα έπρεπε να γίνεται σε ολόκληρη την Κύπρο, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να καταστεί Κέντρο Καινοτομίας», ανέφερε.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, είχε το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, κατά την οποία έθεσε την πρότασή του, που αφορά στη φιλοξενία ευρωπαίων πολιτών κατά τους χειμερινούς μήνες, στην τουριστική υποδομή της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιάδης εισηγείται όπως η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει πρωτοβουλία να προωθήσει τη σχετική πρόταση προς τους ευρωπαίους εταίρους, ούτως ώστε να λάβει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και να διερευνηθεί η δυνατότητα επιδοτούμενων - από την ΕΕ - χειμερινών διακοπών στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Κολοκασίδης, προανήγγειλε συνέντευξη που θα έχει με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και δημοσιογράφο, Σοφία Ιορδανίδου, στις 13 Οκτωβρίου που θα προβληθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΠΚΥ και του περιοδικού «Δημοσιογραφία», ζωντανά.

Όπως διευκρινίζεται από το εκλογικό επιτελείο Κολοκασίδη η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη σχέση της πολιτικής και της δημοσιογραφίας με τη Δημοκρατία στην Κύπρο και στο πλαίσιο της ο υποψήφιος Πρόεδρος θα αναπτύξει τις πολιτικές θέσεις του για την πορεία της Κύπρου, τον ρόλο της «τέταρτης εξουσίας» στις εξελίξεις του τόπου και τις εκλογές, αλλά και την αλλαγή του μηντιακού τοπίου με την εισβολή των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτό επηρεάζει την πολιτική και πιθανώς και τις εκλογές.

Τέλος, ο ΔΗΣΥ σε σημερινή ανακοίνωσή του επανήλθε στο Νίκο Χριστοδουλίδη και στη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ, δια του εκπρόσωπου Τύπου, Δημήτρη Δημητρίου, «οι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τις αλήθειες» και «οι προεκλογικές εκστρατείες οφείλουν να εξελίσσονται στο φως και όχι να μετέρχονται υπόγειους ψιθύρους, λάσπη και σκιές».

«Η απαξιωτική συμπεριφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη προς το σύνολο της κοινωνίας μας, συνεχίζεται. Όχι μόνο συνεχίζει να μην απαντά για το κατά πόσο ο ίδιος ενορχηστρώνει επιθέσεις σπίλωσης, διαβολής και λάσπης κατά πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών μέσω ψευδών λογαριασμών και ομάδων κρούσης στο διαδίκτυο, αλλά επιχειρεί να διαστρεβλώσει ακόμη και τα ίδια τα δικά του λόγια», προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top