ΔΙΕΘΝΗ

Gazprom για Nord Stream: Ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί μεγάλο μέρος των αγωγών

Gazprom για Nord Stream: Ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί μεγάλο μέρος των αγωγών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως ένα μεγάλο τμήμα των αγωγών Nord Stream μπορεί να πρέπει να αντικατασταθεί, την ώρα που η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Οι αγωγοί αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα αερίου.

Έρευνες διεξάγονται σχετικά με τα περιστατικά. Η Ρωσία έκανε λόγο για «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και έδειξε ως υπεύθυνη τη Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για «σαμποτάζ».

Οι δύο αγωγοί, οι οποίοι εκτείνονται υποθαλάσσια σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων, δεν λειτουργούσαν όταν σημειώθηκαν οι διαρροές.

«Πρέπει να κόψουμε μεγάλο κομμάτι αγωγού»
«Ειδικοί λένε πως για να επαναλειτουργήσουν έπειτα από μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια, είναι απαραίτητο να κόψουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αγωγού, σε μεγάλη απόσταση, και να κατασκευάσουμε ένα νέο τμήμα στο τμήμα αυτό», δήλωσε ο Μίλερ στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Και για να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητά του, πρέπει να ανεβάσουμε στην επιφάνεια αυτό τον αγωγό. Και καταλαβαίνετε, είναι άλλο το να είναι άδειος, ναι, και άλλο το να είναι γεμάτος με θαλασσινό νερό σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων».

Την Τετάρτη, ο Μίλερ, επικεφαλής του ελεγχόμενου από το ρωσικό κράτος μονοπωλίου του φυσικού αερίου, δήλωσε πως οι επισκευές στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν περισσότερο από ένα χρόνο.

Κόμβος στην Τουρκία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Τουρκία είναι η καλύτερη οδός για να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένας κόμβος για το αέριο στην Τουρκία.

Ο Μίλερ δήλωσε πως η Ρωσία θα αρχίσει «συγκεκριμένες» συνομιλίες με την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με τις προτάσεις αυτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες αερίου προς την Τουρκία κατασκευάζοντας νέους αγωγούς παράλληλα στον αγωγό TurkStream που περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα και πρόσθεσε πως ετοιμάζεται ήδη η τεκμηρίωση του σχεδίου αυτού.

Ο Μίλερ δήλωσε πως οι προμήθειες αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να φθάσουν τα 63 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) το χρόνο – σε σύγκριση με την ικανότητα μεταφοράς 55 bcm για καθέναν από τους αγωγούς Nord Stream και των 31,5 bcm του αγωγού TurkStream.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top