ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου:Δεν έχει δημιουργηθεί πλαίσιο για κυβέρνηση συνασπισμού

Νταβούτογλου:Δεν έχει δημιουργηθεί πλαίσιο για κυβέρνηση συνασπισμού

Δεν έχει δημιουργηθεί πλαίσιο για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από τη συνάντησή του με τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι επαφές θα συνεχιστούν.

Η σημερινή συνάντηση ήταν σήμερα η Τρίτη στη σειρά έπειτα από τις επαφές που είχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου με τους ηγέτες των άλλων δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η σημερινή συνάντηση κράτησε δύο ώρες, αντίθετα με τις δυο προηγούμενες που κράτησαν λιγότερο από δύο ώρες. Ωστόσο ούτε και σήμερα υπήρξε κάτι ουσιαστικό και έτσι μετά την εορτή του μπαϊραμιού ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει και δεύτερο γύρο επαφών.

Πάντως αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει ένα κόμμα που έλαβε 13% και πως λαμβάνοντας εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έπρεπε να συναντήσει και αυτό το κόμμα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπενθύμισε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε δηλώσει την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουνίου ότι το κόμμα του δεν θα στήριζε καμία κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα συμμετείχε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι οι φόρμουλες οι οποίες αποκλείουν το κόμμα του 41% δεν μπορούν να εφαρμοστούν, προσθέτοντας ότι "μέσα σε ένα μήνα είδαμε ότι άλλαξε η στάση του HDP".

Πάντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε όλα τα κόμματα μαζί με το HDP να υπογράψουν μια κοινή τετραμερή διακήρυξη με την οποία να αποκηρύττουν τη βία και τρομοκρατία στην Τουρκία. " Είμαι έτοιμος να υπογράψω ένα τέτοιο κείμενο", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ειπε ότι συζήτησαν επίσης την ανάγκη να εγκαταλείψουν την Τουρκία όλα τα ένοπλα στοιχεία, εννοώντας το ΡΚΚ.

"Ο αφοπλισμός με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Ας τον πραγματοποιήσουμε από κοινού. Εσείς προβείτε σε έκκληση να παραδοθούν τα πολλά στην Τουρκία. Ο αξιότιμος Ντεμιρτάς είπε κάτι πολύ σημαντικό. Όσο αυξάνεται η δημοκρατία θα πρέπει να μειωθούν και τελικά να εκμηδενιστούν τα όπλα. Αυτές ήταν οι δηλώσεις που θέλαμε να ακούσουμε", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top