ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Παρουσίασε τις δράσεις του για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

ΥΠΕΣ: Παρουσίασε τις δράσεις του για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Τις δράσεις του για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι η εξαγγελία της ψηφιοποίησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου και της παραχώρησης κινήτρων όσον αφορά κυρίως τη στήριξη των διατηρητέων οικοδομών, αποτελεί «ακόμα μια ολιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως προς την κατεύθυνση της πολεοδομικής ανάπτυξης αλλά κατά κύριο λόγο του γεγονότος ότι ο πολιτισμός μας αποτυπώνεται μέσα από τα ιστορικά κτίσματα».

«Επομένως, πέραν της στατικής επάρκειας, την οποία βεβαίως και θέλουμε να διατηρήσουμε, με τη σημερινή μας εξαγγελία δίνουμε πρόσθετα κίνητρα στους ιδιοκτήτες εκείνους οι οποίοι αφενός μεν θα πρέπει να συμμορφωθούν και αφετέρου να βελτιώσουν αυτές τις οικοδομές και προς ίδιον όφελος», σημείωσε ο κ. Νουρής.

«Είμαστε βέβαιοι», πρόσθεσε, «ότι το γεγονός ότι η σημερινή εξαγγελία καθιστά το σχέδιο της στήριξης των διατηρητέων οικοδομών το πλέον πλουσιοπάροχο στον ευρωπαϊκό χώρο μεταξύ των 27 χωρών μελών θα είναι ένα πρόσθετο κίνητρο το οποίο θα βοηθήσει στο να διαφοροποιήσουμε, να αναβαθμίσουμε και να αλλάξουμε την εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό μας». «Αυτός είναι ο στόχος και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτό τον στόχο έναντι οιουδήποτε τιμήματος», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο ΥΠΕΣ εξήγησε ότι ο πρώτος πυλώνας της εξαγγελίας αφορά την αναγνώριση, καταγραφή και ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του τοπίου, προσθέτοντας ότι το αρχείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που τηρείται σήμερα από Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως περιλαμβάνει πάνω από 10.000 καταγεγραμμένες οικοδομές. Επεσήμανε ότι το αρχείο έχει ψηφιοποιηθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Ιππόδαμος», που λειτουργεί από τις αρχές του καλοκαιριού, και περιλαμβάνει επίσης τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο «Ψηφιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς».

Στόχος αυτής της δράσης, υπέδειξε ο Υπουργός, είναι να καταστεί η ψηφιακή πύλη και προσβάσιμη τόσο στους επαγγελματίες όσο και στο ευρύ κοινό για να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και το τοπίο της πατρίδας μας.

Ο δεύτερος πυλώνας της εξαγγελίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ο κ. Νουρής, αφορά την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για την αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών και περιλαμβάνει τα αναθεωρημένα κίνητρα και χορηγίες προς τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων οικοδομών. Το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση του μέγιστου αναγνωρισμένου κόστους, μέχρι και κατά 43%, για την αντιμετώπιση της σημαντικής διαφοροποίησης των οικοδομικών δαπανών, γεγονός που αναμένεται να σμικρύνει τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του αναγνωρισμένου κόστους συντήρησης διατηρητέων οικοδομών. Επιπλέον, έχει αυξηθεί το ποσό της απευθείας χορηγίας από €90.000 σε €100.000, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ακόμη, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, «αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης και άρσης της επικινδυνότητας, ιδιαίτερα των διατηρητέων οικοδομών, έχει καθορίσει την επιχορήγηση των εργασιών πλήρους αποκατάστασης του εξωτερικού κελύφους μιας οικοδομής κάθε 20 χρόνια, με κάλυψη μέχρι τα 2/3 του κόστους αποκατάστασης και με μέγιστη δαπάνη τις €20.000, ενώ θα υπάρχει και μια ενδιάμεση βοήθεια στα 10 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο αύξησε το ποσό για τις άμεσες επεμβάσεις στήριξης και ασφάλισης μιας διατηρητέας οικοδομής, επίσης μέχρι τα 2/3 του κόστους, αυξάνοντας το ποσό από τις €5.000 στις €20.000. Για τις δαπάνες αυτές, εξήγησε, «έχουμε προϋπολογίσει €4,5 εκατομμύρια για τις διατηρητέες οικοδομές, αθροιστικά με άλλα €10 περίπου εκατομμύρια που αντλούνται από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του καινοτόμου μηχανισμού μεταφοράς του συντελεστή δόμησης».

Ο ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της στήριξης και της αναβάθμισης του κτιστού και δομημένου περιβάλλοντος, βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης η αναθεώρηση και επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Αναζωογόνησης Πράσινης Γραμμής. Επίσης, σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί άλλα στοχευμένα προγράμματα, όπως το Σχέδιο Δράσης για την εντός των Τειχών Λευκωσία, αλλά και πολιτικές όπως αυτές για τα ιστορικά βιομηχανικά συμπλέγματα στη Λεμεσό.

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι η επιχειρούμενη παρέμβαση δεν είναι μονοθεματική, γιατί δεν έρχεται ξεκάθαρα από το κεντρικό κράτος και μόνο. Εξήγησε ότι «υπάρχει ενεργός πλέον συμμετοχή, πέραν του κεντρικού κράτους και των Τοπικών Αρχών, αλλά και των ιδίων των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να έχουν λόγο και άποψη, αφού έχουν πρόσβαση στα σημεία άντλησης πληροφόρησης, για την ευθύνη της προστασίας του ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών».

Καταληκτικά, ο ΥΠΕΣ συνεχάρη τον Κλάδο Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη δουλειά που έχει κάνει και μετέφερε τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτές τις δράσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top