ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στην φοιτητική μέριμνα σε όσους φοιτητές μένουν στα κατεχόμενα – «Δεν είναι εκδικητική»

Τέλος στην φοιτητική μέριμνα σε όσους φοιτητές μένουν στα κατεχόμενα – «Δεν είναι εκδικητική»

Πρόταση νόμου με την οποία επιχειρείται η αποκοπή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, σε όσους φοιτητές ενώ σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ελεύθερες περιοχές διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, «σκοπός της πρότασης νόμου, είναι η τροποποίηση του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου, ώστε να μην παραχωρείται κρατική φοιτητική μέριμνα σε φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης στη Δημοκρατία και διαμένουν στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές».

Πάντως, μιλώντας στο ThemaOnline, o Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ξεκαθάρισε πως «δεν το κάνουμε εκδικητικά. Το κάνουμε για λόγους αρχής», εξήγησε τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η πολιτεία, το κράτος, να πληρώνει, με οποιοδήποτε τρόπο, μία διαδικασία η οποία ενέχει και το στοιχείο της αναγνώρισης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή και παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και αναμένεται να συζητηθεί μετά τις Προεδρικές Εκλογές, προτού οδηγηθεί, εάν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, για ψήφιση.

Πολύ μικρός αριθμός φοιτητών μένουν στα κατεχόμενα

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με δεδομένα που κατατέθηκαν στη Βουλή, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των φοιτητών που μένουν στις κατεχόμενες περιοχές ανέρχεται στα 20 με 25 άτομα, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να είναι σήμερα ακόμη μικρότερος.

Τα επιδόματα και το ύψος τους

Σημειώνεται πως, βάσει των προνοιών του «περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου του 2015» και τις εκάστοτε τροποποιήσεις του, από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, οι οικογένειες των φοιτητών/φοιτητριών, μπορούν να λαμβάνουν, υπό προϋποθέσεις, τις ακόλουθες δύο μορφές οικονομικής στήριξης:

• Φοιτητική Χορηγία, η οποία ανάλογα των εισοδημάτων μίας οικογένειας κυμαίνεται από 1.450 ευρώ έως και 3.420 ευρώ.
• Φοιτητικά Επιδόματα, τα οποία παραχωρούνται αφού ληφθούν υπόψη περιουσιακά και εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για επιδότηση συγκεκριμένων αναγκών, όπως διαβίωσης μέχρι 1.800 ευρώ, σίτισης μέχρι 1.092 ευρώ και αεροπορικού εισιτηρίου μέχρι 200 ευρώ. Επίδομα παραχωρείται μόνο σε πρωτοετείς φοιτητές έως και 500 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top