ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαντήσεις σε όλες τις απορίες για τον 13ο μισθό - Σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλεται και σε ποιες όχι

Απαντήσεις σε όλες τις απορίες για τον 13ο μισθό - Σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλεται και σε ποιες όχι

Έφτασε η περίοδος του 13ου μισθού, ένα θέμα που απασχολεί κάθε χρόνο όλους τους εργαζόμενους αλλά προκαλεί και απορίες για το ποιοι δικαιούνται και σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλεται.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Χρίστος Τομπάζος, ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών θα πάρει 13ο μισθό, τονίζοντας ότι φέτος ο κόσμος τον χρειάζεται περισσότερο λόγω της ακρίβειας.

Ο κ. Τομπάζος εξήγησε ότι σε περιπτώσεις που ο εργοδότης δίνει φιλοδώρημα ή bonus στους υπαλλήλους του, δεν θεωρείται 13ος μισθός. «Αν μια επιχείρηση συνηθίζει να παραχωρεί κάθε Δεκέμβριο 13ο μισθό, ο εργοδότης είναι υπόχρεος να τον δώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον κ. Τομπάζο, αφορούν κάποιες συμφωνίες που γίνονται μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου για τον συνολικό μισθό ολόκληρης της χρονιάς.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι όπου ισχύει δεν είναι στην κρίση του εργοδότη αν θα το δώσει, είναι υποχρεωτική η παραχώρηση του όπως υποχρεωτικός είναι και ο μισθός», δήλωσε ο κ. Τομπάζος.

Ερωτηθείς για το αν ο 13ος γίνεται να είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους μισθούς ο κ. Τομπάζος απάντησε ότι: «μόνο σε περίπτωση που έχει συμφωνηθεί από την αρχή, όπως για παράδειγμα να είναι το 50% του μισθού».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι δίνεται πάντα πριν το τέλος Δεκεμβρίου για να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους πριν τους δοθεί ο κανονικός μισθός του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που ο εργαζόμενος αποχωρήσει από την δουλειά του πριν το τέλος της χρονιάς, αναφέροντας ότι πρέπει να πάρει αναλογία 13ου μισθού για όσους μήνες εργάστηκε.

«Εμείς προτρέπουμε τους εργαζομένους να επικοινωνούν μαζί μας, εκεί και όπου μπορούμε θα κάνουμε την παρέμβαση μας, την οποία κάνουμε με πολύ καλά αποτελέσματα. Εκεί που δεν είναι εφικτό θα τους εξηγήσουμε με ποια διαδικασία μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους», είπε ο κ. Τομπάζος.

Δείτε εδώ όσα είπε:

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο κ. Ξένιος Μάμας, Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Εργασιακών σχέσεων, ο οποίος ανέφερε ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει αρχική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου ότι δεν θα καταβάλλεται 13ος μισθός, το τμήμα δεν μπορεί να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια.

Δείτε εδώ όσα είπε:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top