ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα γεγονότα του 2022: Από την παραίτηση Χριστοδουλίδη μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου

Τα γεγονότα του 2022: Από την παραίτηση Χριστοδουλίδη μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου

Το 2022 καταγράφηκαν τόσο στην Κύπρο όσο και στον κόσμο μία σειρά γεγονότα. Στην Κύπρο ανάμεσα στα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, ήταν η παραίτηση του τέως Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο θάνατος της τέως Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, καθώς και οι σοβαρές καταγγελίες της απερχόμενης Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού, η οποία μετά και την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκήσει ποινική δίωξη κατά του κ. Κατσουνωτού υπέβαλε την παραίτησή της και ζήτησε την μετάθεσή της σε άλλο πόστο.

Το ThemaOnline, σας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2022, με χρονολογική σειρά:

Η παραίτηση Χριστοδουλίδη και η επιστροφή Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ

Στις 9 Ιανουαρίου 2022 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, η παραίτηση του ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονταν το διάστημα που προηγήθηκε της παραίτησής του και που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρέαζαν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την παραίτηση του κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε στον διορισμό του κ. Ιωάννη Κασουλίδη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, με τον κ. Κασουλίδη να αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του στις 11 Ιανουαρίου, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική αλλά θα δοθεί περισσότερη σημασία σε κάποια μέτωπα.

Η αποχώρηση Πάλμα και η επάνοδος Κούσιου

Λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, και δη στις 27 Ιανουαρίου, καταγράφηκε και νέα αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, με τον τότε Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Μετά την παραίτηση Πάλμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στον διορισμό του Κυριάκου Κούσιου στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 2 Φεβρουαρίου. 

Κύπρος-ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για επιστροφές μεταναστών

Την 1η Φεβρουαρίου 2022, Κύπρος και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία, για πρώτη φορά, που διέπει τις επιστροφές μεταναστών και σύντομα αναμένεται και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης κάτω από το οποίο θα βρίσκονται όλες οι δράσεις για επιτυχή διαχείριση του μεταναστευτικού.

Κι εγένετο Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς – Οι διορισμοί και οι Κανονισμοί

Μετά από συζητήσεις αρκετών μηνών, στις 17 Φεβρουαρίου 2022, η Βουλή ψήφισε νόμο για σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Ο διορισμός του Προέδρου και των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Μαΐου. Επίτροπος Διαφάνειας διορίστηκε ο κ. Χάρης Πογιατζής, πρώην Δικαστής, και μέλη οι Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Ελένη Πατέρα – Δημοσθένους, Δικηγόρος, Νίκος Ζαμπακίδης, Λογιστής/Ελεγκτής, και Τατιάνα Ζαχαριάδου, Κοινωνιολόγος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι Κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου. 

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στις 3 Μαρτίου 2022, η Βουλή ψήφισε τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, να κάνει λόγο για ιστορική μέρα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την επόμενη μέρα ο κ. Νουρής, μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργούνται 20 νέοι Δήμοι και 30 τοπικά συμπλέγματα, με ορόσημο εφαρμογής τον Μάιο 2024.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχωρήσει στην αναπομπή του Νόμου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη Βουλή, ωστόσο, να την απορρίπτει και στο τέλος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπογράφει τον νόμο, όπως είχε περάσει από το Κοινοβούλιο.

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» έφερε χιόνι στη Λευκωσία

Στις 12 Μαρτίου 2022, η κακοκαιρία «Φίλιππος» έντυσε στα λευκά την Κύπρο, με το χιόνι να φτάνει μέχρι τη Λευκωσία. Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός έγινε viral, με χρήστες του διαδικτύου να δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες από την χιονόπτωση. 

Επικύρωση υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου από Ανώτατο Συμβούλιο ΔΗΣΥ

Στις 20 Μαρτίου 2022, το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ επικύρωσε στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι έτοιμος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και ο πρώτος Υφυπουργός

Στις 31 Μαρτίου 2022, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τους νόμους για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στις 20 Απριλίου 2022, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, προχώρησε στον διορισμό του κ. Γιάννη Τουμαζή, στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού

Σημειώνεται πως, ο κ. Τουμαζής ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 4 Ιουλίου

Επίσημη εξαγγελία υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη

Στις 12 Μαΐου, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «θα μείνω μακριά από ψευτοδιλήμματα» και «δεν θα εκβιάσω κανέναν». 

Το ΑΚΕΛ στηρίζει Μαυρογιάννη

Στις 27 Μαΐου 2022, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις Προεδρικές Εκλογές. 

Η επικύρωση της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ, έγινε κατά την έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος στις 5 Ιουνίου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ,, Στέφανο Στεφάνου, να κάνει τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η Κύπρος έχει ανάγκη από πολιτικές υπερβάσεις». 

Η μεγάλη απώλεια της Ζέτας Αιμιλιανίδου

Στις 16 Μαΐου 2022, η τέως Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μεταφέρεται εσπευσμένα στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο Υγεία στην Ελλάδα, όπου εισήχθη στην ΜΕΘ λόγω σοβαρής υπαραχνοειδούς αιμορραγίας μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου. 

Από την πρώτη στιγμή, οι θεράποντες ιατροί χαρακτήριζαν πολύ δύσκολη την περίπτωση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταβαίνει στις 24 Μαΐου στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της στενής του συνεργάτιδας την επόμενη μέρα. 

Μετά από πολυήμερη μάχη, η Ζέτα Αιμιλιανίδου απεβίωσε στις 6 Ιουνίου, σε ηλικία 66 ετών, σκορπώντας θλίψη ανά το παγκύπριο. 

Η κηδεία της εκλιπούσας τελέστηκε στις 10 Ιουνίου, παρουσία πλήθους κόσμου, στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με εμφανή τη θλίψη και συγκλονισμό του, να αποχαιρετά την αγαπημένη του Υπουργό απαριθμώντας τα χαρίσματα και γνωρίσματα της, αλλά και το έργο που άφησε πίσω της ως παρακαταθήκη. 

Σημειώνεται πως, στη θέση της κ. Αιμιλιανίδου, διορίστηκε στις 20 Ιουνίου ο τότε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 27 Ιουνίου. 

Επέστρεψε σπίτι της η Βουλή

Στις 30 Μαΐου, και μετά από αρκετούς μήνες, οι εργασίες της Βουλής μεταφέρθηκαν στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου.

Όπως είχε ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου, «ύστερα από τη λήξη των αυξημένων περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί προς αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, επαναφέρει τις εργασίες και τη διεξαγωγή των συνεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας του σώματος από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στο κεντρικό κτήριο της Βουλής στη λεωφόρο Νεχρού». 

Εξαγγελία υποψηφιότητας Μαυρογιάννη

Δέκα μέρες, περίπου, μετά την επικύρωση της στήριξης του ΑΚΕΛ προς το πρόσωπό του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξήγγειλε και επίσημα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές, λέγοντας πως η εκλογική επικράτηση είναι ήδη ορατός ορίζοντας. 

Η καταγγελία της Άννας Αριστοτέλους, οι έρευνες και η παραίτηση από τις Κεντρικές Φυλακές

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2022, ήταν οι καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Όλα άρχισαν στις 17 Ιουνίου με την κ. Αριστοτέλους να ανακοινώνει ότι θα προβεί σε γραπτή καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα εναντίον του υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αστυνομίας που φέρεται να συνομιλούσε με βαρυποινίτη ζητώντας στοιχεία για την προσωπική της ζωή, με τα στοιχεία να παραδίδονται στη Νομική Υπηρεσία στις 20 Ιουνίου. 

Την ίδια μέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε στον διορισμό του κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Δικηγόρου, ως ποινικού ανακριτή για τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης, με τον κ. Αιμιλιανίδη να παραδίδει το πόρισμά του στις 15 Σεπτεμβρίου

Μετά από μελέτη του πορίσματος, ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στις 21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η ποινική υπόθεση εναντίον Κατσουνωτού»

Η απόφαση αυτή της Νομικής Υπηρεσίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Αριστοτέλους, η οποία μέσω των Δικηγόρων της τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είχαν καμία αμφιβολία για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «απαράδεκτο και εξόχως αντινομικό τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το όλο θέμα».

Εξάλλου, και μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, τόσο η κ. Αριστοτέλους όσο και η Αθηνά Δημητρίου υπέβαλαν την παραίτησή τους

Έναρξη έργων για τον δρόμο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχους

Την 1η Ιουλίου και μετά από πολύχρονες συζητήσεις και προσπάθειες, άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, τις οποίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, έκανε λόγο για ιστορική μέρα. 

Πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και στην Κύπρο

Στις 2 Αυγούστου καταγράφηκε και στην Κύπρο το πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων. Το περιστατικό αφορούσε άντρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων. Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα μεταφοράς και διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, πάντως, είχαν ανακοινωθεί κι άλλα περιστατικά και δη συνολικά άλλα 4 μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού

Στις 31 Αυγούστου, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, οι οποίες άρχισαν επί Υπουργείας της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 940 ευρώ

Απογευματινή λειτουργία δημόσιων νοσηλευτηρίων

Στις 5 Σεπτεμβρίου και κατόπιν σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΟΚΥπΥ και Συντεχνιών, τέθηκε σε ισχύ η απογευματινή εργασία στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παραπομπή Συλλούρη και άλλων 3 στο Κακουργιοδικείο για Al Jazeera

Στις 12 Σεπτεμβρίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία τεσσάρων κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στην ποινική υπόθεση που αφορά τόσο σε ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου, αλλά οι δικηγόροι των 3 κατηγορουμένων ζήτησαν και έλαβαν χρόνο για να απαντήσουν κι έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου. 

Κατά τη διαδικασία στις 30 Νοεμβρίου, απάντηση στις κατηγορίες έδωσε μόνο ο Ανδρέας Πιττάτζιης, ο οποίος τις αρνήθηκε, λέγοντας ότι «σέβομαι τις θέσεις των συναδέλφων όμως δεν θα προβάλω οποιαδήποτε προδικαστική ένσταση, ούτε θα υιοθετήσω οποιαδήποτε θέσεις. Επιδιώκω δικαίωση και όχι αθώωση». Για τον κ. Πιττάτζιη έχει οριστεί επόμενη διαδικασία για τις 8-9 Μαρτίου, ενώ όσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις έχει οριστεί η 11η Ιανουαρίου για να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Η παραίτηση Αντωνίου από τον ΟΑΥ και ο διορισμός Μιχαήλ

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, υπέβαλε κι επίσημα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε αποδεκτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησής του στο Προεδρικό, μετά από την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Ασυμβίβαστου.

Μετά την παραίτηση του κ. Αντωνίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει νέο Πρόεδρο του ΟΑΥ τον Σταύρο Μιχαήλ.

Άρση εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ

Την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ, με απόφαση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, το οποίο έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για την έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού για το οικονομικό έτος 2023, όπως βεβαίωσε στο Κογκρέσο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Παραίτηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου από σύμβουλος/συνεργάτης του Προέδρου

Στις 7 Οκτωβρίου, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από σύμβουλος/συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο θάνατος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β

Στις 7 Νοεμβρίου απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε «εκοιμήθη ήσυχα».Μετά τον θάνατο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία αποφασίστηκε όπως στις 12/11/2022 στις 12 το μεσημέρι, τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή, η κηδεία, ενώ η σορός του Αρχιεπισκόπου αποφασίστηκε να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10/11/2022 ως την ημέρα της κηδείας και η ταφή να γίνει σε ειδικό τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό.

Εξαήμερο δημόσιο πένθος και αναβολή επίσημων εκδηλώσεων, είχε αποφασίσει και το Υπουργικό μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι συζητήσεις για την ΑΤΑ

Μετά την καθιέρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, κατέβαλε προσπάθειες και για επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά την ΑΤΑ. Εξ αρχής ο διάλογος ήταν δύσκολος, αφού οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα. Παρότι στόχος του Υπουργού, ήταν να υπάρξει κατάληξη μέχρι τα Χριστούγεννα, εντούτοις, το όλο ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα διαφανεί αρχές Ιανουαρίου εάν θα επιτευχθεί ή όχι συμφωνία.

Παραλίγο να μείνει χωρίς ρεύμα η Κύπρος

Περί τα τέλη του 2022, η Κύπρος κινδύνεψε να βυθιστεί στο σκοτάδι, λόγω των απεργιακών μέτρων που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ. Αρχικά οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε μονόωρη στάση εργασίας στις 17 Νοεμβρίου και προγραμμάτιζαν να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία στις 14 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, λόγω του κινδύνου η Κύπρος να μείνει χωρίς ρεύμα, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς και η ΡΑΕΚ είχαν καταλήξει σε προκαταρκτικό πρόγραμμα περιοδικής διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανά περιοχές και για διάστημα έως και λεπτά κάθε φορά. Τελικά, μετά και από παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, οι συντεχνίες αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα.

Στον Επίτροπο Διαφάνειας ισχυρισμοί κατά Αναστασιάδη

Στις 29 Νοεμβρίου και μετά από αντιδράσεις που καταγράφηκαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Επίτροπο Διαφάνειας να διερευνήσει αυτεπάγγελτα ισχυρισμούς στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη. 

Με ψηφισμένο προϋπολογισμό ο νέος Πρόεδρος

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ και 24 ψήφους κατά, ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης €11.759,3 δις και έξοδα €11.296,0 δις. 

Της ψήφισης του προϋπολογισμού, προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς και επεισόδια εκτός του Κοινοβουλίου από ομάδες πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί. Επίσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού, επισκιάστηκε και από την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ.

Οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές και το Τριπρόσωπο

Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, με βάση το νέο Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου. Η συμμετοχή σε αυτές ήταν πολύ χαμηλή -μόλις το 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα- και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Μητροπολίτης Λεμεσού κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενος από τους Μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού, οι οποίοι αποτέλεσαν και το Τριπρόσωπο.

Σημειώνεται πως, στις εκλογές είχαν υποβάλει υποψηφιότητα και οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, Μόρφου Νεόφυτος και Κυρηνείας Χρυσόστομος.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, σε μυστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου λαμβάνοντας 11 ψήφους, έναντι 4 που έλαβε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

Στο πρώτο του μήνυμα ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ευχαρίστησε τον λαό και τους Συνοδικούς, ενώ ζήτησε φώτιση για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top