ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πώς μεταμορφώνει την άμυνα του οργανισμού – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Κορωνοϊός: Πώς μεταμορφώνει την άμυνα του οργανισμού – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Αλλάζει η λοίμωξη με κορωνοϊό την αντίδραση του οργανισμού σε άλλες, μελλοντικές απειλές ή εμβόλια; Νεότερη μελέτη υποστηρίζει ότι το φύλο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταπόκριση του οργανισμού σε μια νέα λοίμωξη.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μιας λοίμωξης στο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν πεδίο έρευνας για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale. Η πανδημία του κορωνοϊού επίσπευσε, όμως, την ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται το ανοσοποιητικό σύστημα όταν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από μια λοίμωξη.

Με επικεφαλής τον δρ. John Tsang, καθηγητής ανοσοβιολογίας και βιοϊατρικής μηχανικής στο Yale, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αυτή την υπόθεση και συμπέρανε ότι εξαρτάται από το φύλο του ατόμου, σύμφωνα και με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συστηματικά τις ανοσολογικές αντιδράσεις υγιών ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης. Από τα δεδομένα αυτά, συνέκριναν στη συνέχεια τις αντιδράσεις μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, και εκείνων που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα αλλά ανάρρωσαν.

Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα ανταποκρίθηκε πιο ισχυρά στο αντιγριπικό εμβόλιο από ό,τι οι γυναίκες που είχαν νοσήσει με ήπια συμπτώματα ή οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον ιό.

Στην πραγματικότητα, η αρχική ανοσολογική κατάσταση των ανδρών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 μεταβλήθηκε με τρόπους που άλλαξαν την απόκριση σε μια έκθεση διαφορετική από τον ιό SARS-CoV-2, δήλωσαν οι συγγραφείς.

«Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν, καθώς οι γυναίκες συνήθως αναπτύσσουν ισχυρότερη συνολική ανοσολογική απόκριση σε παθογόνους μικροοργανισμούς και εμβόλια, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα» ανέφερε σχετικά ο δρ. John Tsang.

Τα ευρήματα ενδεχομένως να συνδέονται με μια παρατήρηση που έγινε στις αρχές της πανδημίας: Οι άνδρες παρουσίαζαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μια ανεξέλεγκτη ανοσολογική αντίδραση, σε σύγκριση με τις γυναίκες μετά τη μόλυνση από τη λοίμωξη COVID-19.

Ωστόσο, ακόμη και ήπιες περιπτώσεις COVID-19, όπως υποδηλώνουν τα νέα ευρήματα, μπορεί να προκαλούν ισχυρότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, με αποτέλεσμα πιο έντονες λειτουργικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών, ακόμη και πολύ μετά την ανάρρωση.

Για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν μολυνθεί προηγουμένως παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα κατά της γρίπης, αλλά και αυξημένα επίπεδα ιντερφερόνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα ως απόκριση στις λοιμώξεις ή στα εμβόλια. Σε γενικές γραμμές, οι υγιείς γυναίκες είχαν ισχυρότερες αντιδράσεις ιντερφερόνης συγκριτικά με τους άνδρες.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι μακροχρόνιες επιδράσεις του κορωνοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, λόγω του συνδρόμου της long Covid, που αποτελεί μείζονα ανησυχία για την υγεία.

Πηγή:ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top