ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «αδιανόητο» στα νοσηλευτήρια - Δένουν ασθενείς στα κρεβάτια - Συγγενείς μεταδίδουν κορωνοϊό - Η απάντηση ΟΚΥπΥ στις καταγγελίες

Το «αδιανόητο» στα νοσηλευτήρια - Δένουν ασθενείς στα κρεβάτια - Συγγενείς μεταδίδουν κορωνοϊό - Η απάντηση ΟΚΥπΥ στις καταγγελίες

Αριθμό σοβαρών καταγγελιών που σοκάρουν το παγκύπριο δέχθηκε τις τελευταίες μέρες η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η ΟΣΑΚ έλαβε καταγγελίες από ασθενείς και συγγενείς ασθενών για τις συνθήκες νοσηλείας σε παθολογικούς θαλάμους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους, δεμένους στα κρεβάτια τους με την πρόφαση ότι ήταν επικίνδυνοι για τον εαυτό τους. Άλλες καταγγελίες αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι κόλλησαν κορωνοϊό τον οποίο, όπως φαίνεται, είχαν μεταφέρει στον θάλαμο νοσηλείας συγγενείς άλλων ασθενών που δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

Η καταγγελία προήλθε από την κόρη ηλικιωμένης γυναίκας η οποία νοσηλευόταν σε παθολογικό θάλαμο μαζί με άλλες τρεις ασθενείς. Σύμφωνα με την ίδια, συγγενείς έμπαιναν στον θάλαμο και παρέμεναν για αρκετή ώρα χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα. Αποτέλεσμα ήταν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στη μια γυναίκα η οποία στη συνέχεια τον μετέδωσε και στη μητέρα της η οποία είναι υπερήλικας και αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Η απάντηση του ΟΚΥπΥ

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, χαρακτήρισε αυτές τις καταγγελίες ως πάρα πολύ σοβαρές. «Θα διερευνηθούν άμεσα. Και εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν. Βασική αρχή για τα νοσηλευτήρια είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τόνισε.

Όσον αφορά τη χρήση προστατευτικής μάσκας, σημείωσε ότι το έχουμε ψάξει. «Είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Υπάρχει διάταγμα από το Υπ. Υγείας. Για να επισκεφθείς συγγενή σου στο νοσοκομείο πρέπει να έχεις αρνητικό rapid test 24 ωρών και ότι μόνο ένα άτομο μπορεί να είναι δίπλα στον ασθενή και η παραμονή του πρέπει να είναι ολιγόλεπτη. Την ίδια ώρα πρέπει να φέρουν την προστατευτική μάσκα τους», εξήγησε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Πρόσθεσε πως για να μπεις στο νοσοκομείο πρέπει να έχεις μάσκα. «Υπάρχει έλεγχος στην είσοδο. Μάλιστα άτομα που δεν έχουν μάσκα μαζί τους, τους τη δίνουμε», σημείωσε, καταλήγοντας πως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας για να προστατεύσουμε τους οικείους μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top