ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές ενοικίων: «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις το 2022 – Ποιοι λόγοι τις «σπρώχνουν» προς τα πάνω

Τιμές ενοικίων: «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις το 2022 – Ποιοι λόγοι τις «σπρώχνουν» προς τα πάνω

Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν οι τιμές των ενοικίων σε Παγκύπρια βάση, τόσο στα διαμερίσματα και στα σπίτια, όσο και σε εμπορικούς χώρους το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι τιμές των ενοικίων, παρουσίασαν αυξητική τάση το 2022, σε σύγκριση με το 2021. Συγκεκριμένα, η άνοδος των τιμών σε Παγκύπρια βάση, διαμορφώθηκε ως εξής:

- Σπίτια: +16,5%

- Διαμερίσματα: +15,5%

- Γραφεία: +9%

- Αποθήκες: +3%

- Καταστήματα: +1,5%

Ποιοι λόγοι «σπρώχνουν» προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες, επιβράδυνση καταγράφηκε στην ζήτηση για αγορά ακινήτων, ιδίως στην επαρχία Λευκωσίας ενώ, αυξήθηκε η ζήτηση για ενοικίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές τείνουν να καταλήγουν στην ενοικίαση, είναι η αύξηση των επιτοκίων για τραπεζικό δάνειο. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «φαύλου κύκλου» αφού, η επιλογή για ενοίκιο, αυξάνει την ζήτηση και ως εκ τούτου, την τιμή.

«Σκούρα τα πράγματα» για την αγορά ακινήτων το 2023

Δύσκολα φαίνεται ότι θα είναι τα πράγματα στην αγορά ακινήτων και με τον νέο χρόνο. Όπως έχει προαναφερθεί, οι πωλήσεις ακινήτων κατά το 2022 παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το 2021 σε Παγκύπρια βάση, με την περισσότερη μείωση να καταγράφεται στην πρωτεύουσα. Η εν λόγω μείωση στη ζήτηση, ενδέχεται ότι θα συνεχιστεί και το 2023.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σημαντικό ρόλο στη ζήτηση για αγορά ακινήτων έχουν περισσότερο ξένοι αγοραστές παρά οι Κύπριοι αφού, κατά το 2022 το 44% των πωλήσεων ακινήτων αφορούσε ξένους. Επίσης, ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων παρουσιάζεται περισσότερο στη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λάρνακα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top