ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Καμία ένδειξη στην Ευρώπη για κίνδυνο εγκεφαλικού από το εμβόλιο της Pfizer - Τι έδειξαν τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Καμία ένδειξη στην Ευρώπη για κίνδυνο εγκεφαλικού από το εμβόλιο της Pfizer - Τι έδειξαν τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενδείξεις ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο Covid-19 της Pfizer αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε άτομα άνω των 65 ετών, αναφέρει την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜA).

Ο ΕΜΑ απάντησε σε ερώτημα του Reuters σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν προκαταρκτικά ευρήματα για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο εκδηλώνεται λόγω θρόμβων που φράσσουν αγγεία στον εγκέφαλο.

«Ο ΕΜΑ είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι κανένα τέτοιο σήμα ασφάλειας δεν έχει αναγνωριστεί στην ΕΕ. Ο ΕΜΑ θα συνεχίσει να αξιολογεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να εξακριβώσει εάν νέες πληροφορίες ασφάλειας μπορεί να δείχνουν ένα παρόμοιο σήμα στην ΕΕ» ανέφερε ο οργανισμός.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν την Περασμένη εβδομάδα ότι καταγράφηκε ύποπτο «σήμα» σε σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας φαρμάκων.

Το σύστημα των CDC έδειξε ότι τα άτομα 65 ετών και άνω ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού 21 ημέρες μετά τη λήψη του προσαρμοσμένου εμβολίου της Pfizer για την Όμικρον, συγκριτικά με τις ημέρες 22-44.

Η FDA και τα CDC επισήμαναν πως θεωρούν «πολύ απίθανο» να υπάρχει «πραγματικός κλινικός κίνδυνος», παρόλα αυτά θεώρησαν σημαντικό να προβούν στην ανακοίνωση.

Διευκρίνισαν ακόμα ότι τέτοιο θέμα ασφάλειας δεν έχει αναγνωριστεί σε μεγάλες μελέτες, σε άλλες αμερικανικές ή ξένες βάσεις δεδομένων, ούτε στις βάσεις δεδομένων της Pfizer και της γερμανικής BioNTech, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων Covid» ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top