Πρώτη χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα - Δείτε τα νέα μέτρα

Πρώτη χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα - Δείτε τα νέα μέτρα

Χαλαρώνουν στην Ελλάδα μερικώς τα capital controls, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές προϊόντων, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Με υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ορίζεται ότι:

- Ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών, μέχρι 50.000 ευρώ την ημέρα.

- Με απόφαση της Επιτροπής `Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

- Οι εγκρίσεις εισροών - εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών περνούν από τις ίδιες τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα μέχρι 2.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό αυτόν εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

- Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Πέραν αυτών όμως, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

Οι αλλαγές ισχύουν από χθες, Παρασκευή, ενώ παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα ή σωρευτικά 420 ευρώ για όσους δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου από σήμερα Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Π. Αλαμπρίτης στο «T»: «Δεν θα γίνουμε ΕΛΑΜ για να καλύψουμε οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ... Η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Λευκωσίας»

Π. Αλαμπρίτης στο «T»: «Δεν θα γίνουμε ΕΛΑΜ για να καλύψουμε οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ... Η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Λευκωσίας»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης αναλύει τις θέσεις του, σε ότι αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και για τον ΔΗΣΥ. Απαντά σε όσους έφυγαν από τους κόλπους του ΔΗΣΥ και προσχώρησαν στο ΕΛΑΜ, λέγοντας πως καλύτερα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, παρά να έχουμε κάποιους που είναι λίγο εντός, λίγο εκτός.

BEST OF TOTHEMAONLINE