ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα 12 Σχέδια για ανέργους και κατάρτιση εργαζομένων που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2023 – Πόσοι θα επωφεληθούν

Αυτά είναι τα 12 Σχέδια για ανέργους και κατάρτιση εργαζομένων που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2023 – Πόσοι θα επωφεληθούν

Συνολικά 12 Σχέδια για ανέργους, κατάρτιση εργαζομένων και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους θα «τρέξει» το 2023 η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔ

Όπως αναφέρεται σε επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό της Αρχής, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή πριν μερικές μέρες, με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων και τις προβλεπόμενες ανάγκες, για την επιχορήγηση των προγραμμάτων κατάρτισης, πλην εκείνων που καλύπτουν τα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από το ΕΚΤ, το ΕΚΤ+, το ΤΑΑ και την ΑνΑΔ, κατά τη διάρκεια του 2023, προτείνεται η διάθεση συνολικού ποσού 27.845.000 ευρώ έναντι 65.900 συμμετοχών.

Τα Σχέδια και οι στόχοι τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, εντός του 2023 θα τρέξουν τα εξής Σχέδια:

1/ Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

-Δαπάνη: 8,3 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 1.400

Στόχος του Σχεδίου είναι η βελτίωση της οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων και οργανισμών μέσα από τη στελέχωσή τους και την κατάρτιση νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα η ομαλή ένταξη των νέων αποφοίτων σε κατάλληλες θέσεις εργασίας.

Η ΑνΑΔ παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσφέρουν θέσεις εργασίας, πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα διάρκειας έξι μηνών σε αποφοίτους.

2/ Ειδικό Σχέδιο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων σε Οργανισμούς του Δημοσίου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και Ιδρύματα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα:

-Δαπάνη: 1,2 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 300

Στόχος του Σχεδίου είναι η παροχή δυνατότητας απόκτησης επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής πείρας σε άτομα που είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα, και παράλληλα, η παροχή δυνατότητας σε Υπηρεσίες/Οργανισμούς να αξιοποιήσουν κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας διάρκειας τεσσάρων μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη τέσσερις μήνες.

3/ Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων:

-Δαπάνη: 1,5 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 500

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους ανέργους για απόκτηση, εμπλουτισμό ή/και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, για διεύρυνση των προοπτικών για επανένταξη και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στην απασχόληση, καθώς και για ικανοποίηση των προσδοκιών τους για μία νέα επαγγελματική σταδιοδρομία.

4/ Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο

-Δαπάνη: 6,3 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 35.000

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η παροχή κινήτρων σε εργοδότες για να σχεδιάζουν, οργανώνουν και εφαρμόζουν προγράμματα κατάρτισης για κάλυψη των αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων τους.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των προγραμμάτων γίνεται από τις επιχειρήσεις στη βάση Θεματολογίου που καταρτίζεται από την ΑνΑΔ, μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και κοινοποιείται στις επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα αυτά αξιοποιούνται, επίσης, από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για διατήρηση και πλήρη απασχόληση του προσωπικού τους, πετυχαίνοντας παράλληλα την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

5/ Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο (Κρατικές Ενισχύσεις):

-Δαπάνη: 850.000 ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 5.000

Παράλληλα με το Σχέδιο 4 λειτουργεί Σχέδιο για Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο (Κρατικές Ενισχύσεις) για χρήση από επιχειρήσεις που δεν είναι δυνατό να αξιοποιήσουν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

6/ Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στο Εξωτερικό:

-Δαπάνη: 600.000 ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 400

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η παροχή κινήτρων σε εργοδότες για να συμμετέχουν με εργοδοτουμένους τους σε καινοτομικά ή/και εξειδικευμένα προγράμματα στο εξωτερικό με απώτερο σκοπό τη μεταφορά στην Κύπρο γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή καινοτομιών, νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των Προγραμμάτων γίνεται από τις επιχειρήσεις στη βάση Θεματολογίου που καταρτίζεται από την ΑνΑΔ, μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και κοινοποιείται στις επιχειρήσεις.

7/ Σχέδιο Κατάρτισης Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς:

-Δαπάνη: 1,1 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 300

Στόχος είναι η παροχή ευκαιριών σε μακροχρόνια ανέργους να ενταχθούν/επανενταχθούν στην απασχόληση με παράλληλη απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες συγκεκριμένης θέσης εργασίας.

Το Σχέδιο παρέχει κίνητρα σε επιχειρήσεις/οργανισμούς για να εργοδοτήσουν και καταρτίσουν ενδοεπιχειρησιακά, με τη διαμόρφωση εξατομικευμένου προγράμματος κατάρτισης, μακροχρόνια ανέργους.

8/ Σχέδιο Αξιοποίησης Εναλλακτικών Μορφών Μάθησης:

-Δαπάνη: 400.000 ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 1.000

Στόχος του Σχεδίου είναι η κάλυψη αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα μορφών ασύγχρονης μάθησης με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, όπως η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση (eLearning).

9/ Πολυεπιχειρηματικά Προγράμματα Κατάρτισης-Συνήθη:

-Δαπάνη: 4,61 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 14.500

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η κάλυψη των αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων και των ανέργων μέσω της Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Τα Προγράμματα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων σε όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης και όλα τα επαγγέλματα.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των Προγραμμάτων γίνεται από τα ΚΕΚ στη βάση Θεματολογίου που καταρτίζεται από την ΑνΑΔ μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και κοινοποιείται στα ΚΕΚ.

Στα εν λόγω Προγράμματα, δύναται να συμμετέχουν και άνεργοι σύμφωνα με προϋποθέσεις που καθορίζει το Σχέδιο.

10/ Πολυεπιχειρηματικά Προγράμματα Κατάρτισης – Ζωτικής Σημασίας:

-Δαπάνη: 2 εκατ. ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 1.400

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η κάλυψη των αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων μέσα από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης που εφαρμόζονται από ΚΕΚ σε θέματα που αφορούν ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης επιχειρήσεων/οργανισμών ή/και τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την οικονομία του τόπου.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των προγραμμάτων, στα οποία αξιοποιούνται εκπαιδευτές με ευρεία πείρα, γίνεται στη βάση Θεματολογίου που καταρτίζεται από την ΑνΑΔ μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και κοινοποιείται στα ΚΕΚ.

11/ Προγράμματα Συνεχιζόμενης Κατάρτισης Συνδικαλιστικών Στελεχών:

-Δαπάνη: 750.000 ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 6.000

Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών κατάρτισης των συνδικαλιστικών στελεχών σε θέματα που σχετίζονται με τη συνδικαλιστική δραστηριότητά τους.

Τα Προγράμματα Κατάρτισης εφαρμόζονται από Κέντρα Συνδικαλιστικής Κατάρτισης.

12/ Προγράμματα Κατάρτισης Διοργάνωσης ΑνΑΔ:

-Δαπάνη: 200.000 ευρώ
-Αρ. Συμμετοχών: 100

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών τους, μέσα από την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων ομαδικής κατάρτισης, που διοργανώνει η ΑνΑΔ.

Τα Προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών τους, σε θέματα και επίπεδα τα οποία δεν προσφέρονται από άλλους παροχείς κατάρτισης.

Περιλαμβάνουν δράσεις κατάρτισης και ανάπτυξης, παροχής συμβουλών και καθοδήγησης, καθώς και δικτύωσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top