ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα ξοδεύουν οι Κύπριοι σε φαγητά και μη αλκοολούχα ποτά;

Πόσα ξοδεύουν οι Κύπριοι σε φαγητά και μη αλκοολούχα ποτά;

Σε φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, ξοδεύεται ένα σημαντικό μερίδιο των εσόδων των Κυπριακών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 14,7% των συνολικών εσόδων των νοικοκυριών στην Κύπρο, το οποίο ισοδυναμεί με 2,210,400 ευρώ, δαπανήθηκε σε έξοδα τα οποία αφορούσαν φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, κατά το 2021.

Παράλληλα, συγκρίνοντας τα στοιχεία για το 2021 με του 2020, η Κύπρος παρουσίασε μείωση στα έξοδα τα οποία αφορούσαν φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το 2021 από το σύνολο του 14,7%, το 13,2% δαπανήθηκε σε έξοδα φαγητού ενώ, το υπόλοιπο 1,5% σε μη αλκοολούχα ποτά.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 2021, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησαν πάνω από 1.035 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 7,1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Αυτό αντιπροσωπεύει μερίδιο 14,3% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Σε σύγκριση με το 2020, που το μερίδιο ήταν στο 14,8%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα υψηλότερα μερίδια για τις δαπάνες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών το 2021, καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 24,8%, τη Λιθουανία με 20,4%, τη Βουλγαρία με 20,1%, την Εσθονία με 19,9%, την Πολωνία και τη Σλοβακία, και οι δύο κατά 19,6%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιρλανδία με 8,3%, το Λουξεμβούργο με 9%, την Αυστρία με 10,9%, τη Δανία και τη Γερμανία κατά 11,8%.

Σε σύγκριση με το 2020, το μερίδιο των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για τρόφιμα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, στη Λιθουανία κατά 1,4 μονάδες και στην Κροατία, την Εσθονία και τη Σλοβενία κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Δείτε τον πίνακα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top