ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει β’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών – Οι συναντήσεις και οι ανακοινώσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει β’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών – Οι συναντήσεις και οι ανακοινώσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει του 2ου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη να επιδιώκουν όσο το δυνατόν ευρύτερη στήριξη των υποψηφιοτήτων τους από κόμματα και δυνάμεις που δεν πέρασαν στον 2ο γύρο.

Ουσιαστική συμμετοχή του ΔΗΣΥ σε μια Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής προτείνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μερικές ώρες πριν τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στη σημερινή του επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, την οποία δημοσιεύει αυτούσια η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως έχει «έντονη την πεποίθηση ότι μας ενώνουν κοινές ανησυχίες και συμφωνούμε σε σημαντικά θέματα, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάπτυξη της οικονομίας, στο σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και πολλά άλλα».

Το Κυπριακό αλλά και ζητήματα που αφορούν θέματα σωστής λειτουργίας του κράτους και αντιμετώπισης της διαφθοράς συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Γιώργος Κολοκασίδης, που συμμετείχε ως υποψήφιος στον α΄γύρο των εκλογών και ο οποίος δήλωσε πως μέσα από τη συζήτηση που είχαν, άντλησε μια σφαιρική εικόνα των θέσεων του κ. Χριστοδουλίδη.

Τα δώδεκα ζητήματα που είχε θέσει ως προτεραιότητα, παρέδωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα απαντήσει γραπτώς μέχρι την Τετάρτη. Ο κ. Δημητριάδης εν συνεχεία θα καταλήξει στην απόφασή του για την στήριξη στον β΄ Γύρο των Προεδρικών Εκλογών και θα την ανακοινώσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί.

Με συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη συνεχίζει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το απόγευμα τις επαφές που πραγματοποιεί ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντησή του κ. Χριστοδουλίδη με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η οποία θα πραγματοποιείτο σήμερα, μετατίθεται για αύριο.

Το 77μελές συμβούλιο του Νέου Κύματος με επικεφαλής, τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης τη στήριξη του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πραγματοποιήθηκε στις 8 μ.μ. της Δευτέρας η συνάντηση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ενόψει της δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο επιτελείο του κ. Δημητριάδη στην παρουσία βασικών συνεργατών και των δύο επιτελείων. Αμφότερες οι πλευρές δεν προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο ή τα συμπεράσματα της συνάντησης, καθώς σχετικές δηλώσεις δεν έγιναν ούτε για τις δύο συναντήσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα μέσα στη μέρα ο κ. Μαυρογιάννης.

Με τη συνάντησή του με το επιτελείο Δημητριάδη, ο κ. Μαυρογιάννης ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεων της πρώτης ημέρας μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η οποία περιλάμβανε επαφές με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Α. Νεοφύτου, και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χ. Θεοπέμπτου.

Ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα ενόψει του β’ γύρου των Προεδρικών αλλά και ευρύτερα, δήλωσε ότι είχε με τον συνυποψήφιό του, Γιώργο Κολοκασίδη, ο υποψήφιος ΠτΔ, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η συνάντηση των δύο έγινε στο γραφείο του κ. Κολοκασίδη με τον κ. Μαυρογιάννη να δηλώνει πως παρά τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν σε ορισμένα ζητήματα, διατηρεί «μια τεράστια εκτίμηση και συμπάθεια προς τον Γιώργο, ο οποίος και σε αυτή την εκστρατεία έδειξε το υψηλό του ήθος, την συνέπειά του και βελτίωσε πραγματικά πάρα πολύ τον πολιτικό λόγο στον τόπο μας». Ο κ. Κολοκασίδης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή σκέψεων.

Συμπαράσταση στους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία εκφράζει με ανακοίνωσή του Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Παράλληλα», σημειώνει, «συμμεριζόμαστε την αγωνία για την τύχη των Τουρκοκυπρίων που αγνοούνται, ανάμεσα τους και παιδιά που είχαν μεταβεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής». Καταλήγει, δε, ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ως κοινωνία οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των πληγέντων συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία, επιδιώκοντας να συμβάλουμε στην προσφορά με κάθε δυνατό τρόπο ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης».

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 μ.μ. την Τρίτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, που θα αποφασίσει τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στον β' γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. Σε γραπτό κείμενο που διάβασε κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρεται ότι υπήρξε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για ψήφο κατά συνείδηση στον β' γύρο των εκλογών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ως πρώτο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη του ΠΓ κατέθεσαν τις θερμότερες ευχαριστίες τους προς τα μέλη, τους φίλους και τους χιλιάδες υποστηρικτές για τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που έδωσαν σε αυτή την εκλογική μάχη αλλά και για τη στήριξή τους στην αποστολή μας για ενότητα της μεγάλης μας παράταξης.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ερωτηθείς ενόψει των αποφάσεων που αναμένονται στον ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και εκεί θα τοποθετηθεί.

«Εμείς έχουμε τις αρχές και τις αξίες, από την ημέρα ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, αυτές που βαδίσαμε στην προεκλογική περίοδο», σχολίασε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τις συναντήσεις τη Δευτέρα, με τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου Αποφοίτων Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να σεβαστεί την ετυμηγορία των πολιτών και να αναλάβει τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι δεν «μπορούμε να επιβραβεύσουμε την αποστασία».

«Το επιτελείο Χριστοδουλίδη και τα κόμματα που τον στηρίζουν άλλαξαν προσωπεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι, ενώ «το περασμένο Σάββατο μιλούσαν για ενότητα με όλους, τώρα εξαπέλυσαν τοξικότητα, καταστροφολογία και εμπάθεια ενάντια στην Αριστερά αλλά ακόμα και ενάντια σε ανθρώπους του Κέντρου και της Δεξιάς που δεν στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη»

«Την ερχόμενη Κυριακή θα κριθούν και αυτά», καταλήγει, αντιπαραβάλλοντας τον είτε ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη «ο οποίος με ήθος, ειλικρίνεια, μετριοπάθεια και σεβασμό προς όλους παρουσιάζει το όραμα του για το μέλλον» και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη «που ακολουθεί συμπεριφορές και συνταγές του παρελθόντος».

Σε απάντηση προς το ΑΚΕΛ και τις δηλώσεις για τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Ν. Χριστοδουλίδη, το ΔΗΚΟ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «δυστυχώς το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τις ίδιες ανακοινώσεις που εξέδιδε εναντίον του ΔΗΚΟ την εποχή που το ΔΗΚΟ στήριζε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και προσπαθούσε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρεοκοπίας του 2012». Προσθέτει ακόμα «ότι ως ΔΗΚΟ συνεργαστήκαμε τότε με το ΔΗΣΥ, είναι η απόδειξη ότι προτεραιότητα μας ήταν και είναι πάντα η δημοσιονομική σταθερότητα και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου», σημειώνοντας ότι αυτό είναι και το σκεπτικό για τη στήριξη Χριστοδουλίδη και κυβέρνησης ευρείας κοινής αποδοχής.

Άνοιγμα προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό έκανε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος. Με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι θα ήταν τιμή για το ΔΗΚΟ να συνεργαστεί ξανά σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τον ΔΗΣΥ, με τον οποίο, όπως αναφέρει, «συνεργαστήκαμε σε δύσκολες εποχές και κρατήσαμε τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας».

Απέστειλε σε Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη το ερωτηματολόγιό του το ΕΛΑΜ, είπε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη. «Το ένα είναι στον δρόμο και το άλλο παραδόθηκε», ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα δημοσιοποιηθούν οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους, ο κ. Γεάδης είπε ότι θεωρεί ηθικότερο να δημοσιευτεί μετά που θα διαβάσουν οι υποψήφιοι το περιεχόμενο. Οι ερωτήσεις θα δημοσιευθούν μαζί με τις απαντήσεις των υποψηφίων, είπε.

«Με τον ΔΗΣΥ και τον κόσμο του, δώσαμε κοινές μάχες και κάναμε υπερβάσεις τα τελευταία 10 χρόνια και μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν. «Η όποια πικρία και απογοήτευση - θεμιτή και κατανοητή - δεν μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε πισωγυρίσματα. Μαζί πετύχαμε πολλά. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!», έγραψε ο κ. Καρογιάν, ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ.

Συνέρχεται την Τετάρτη η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προκειμένου να λάβει αποφάσεις ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Όπως ανακοίνωσε το Κίνημα, η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Δημοσιογραφική Εστία και θα αρχίσει στις 18:00.

Παράλληλα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εθελοντών Αγωνιστών 1963 – 64 στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή του εκφράζει «την κριτική στήριξή του στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη» και επισημαίνει ιδιαίτερα στον υποψήφιο πρόεδρο ότι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ και η συμβολή της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια εξαρτώνται από την αξιοπιστία της ε/κ πλευράς και την προσήλωσή της και στα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 για υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας.

Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή έκτακτη συνεδρία που είχαν, ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών EOKA 1955-1959 καλούν τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-1959, τα παιδιά και εγγόνια τους που έχουν δικαίωμα ψήφου, «όπως γνωρίζοντες τη μέχρι σήμερα στάση του ΑΚΕΛ έναντι του Αγώνα και του Αρχηγού του Αγώνος Διγενή, ουδεμία ψήφο δώσουν στο ΑΚΕΛ διά του υποψηφίου του».

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας από την ακρίβεια, αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας, που υφίσταται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».

Τη στήριξή της προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ. Κατά την έκτακτη συνεδρία της, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη στις 3.30 μ.μ., η Επιτροπή αξιολόγησε το σύνολο των δεδομένων που τέθηκαν ενώπιόν της, λαμβάνοντας την απόφαση να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, στην πρώτη παράδοση ψηφοδελτίων προς τον Έφορο Εκλογής του Εξωτερικού, Κυριάκο Κούρο, προχώρησε την Τρίτη ο Διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος παρουσίασε επίσης δείγμα του ψηφοδελτίου. Σημείωσε παράλληλα ότι από την Κυριακή το βράδυ το προσωπικό του Κυβερνητικού Τυπογραφείου εργάζεται συνεχώς για να είναι όλα έτοιμα για την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, Πέτρος Ξενοφώντος, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η παράδοση των ψηφοδελτίων με οδηγίες του Γενικού Εφόρου Εκλογών και αυτή τη στιγμή παραδίδονται τα ψηφοδέλτια για το εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και ο σχετικός έλεγχος έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε λάθος.

Υπήρξε συμμόρφωση των εκπροσώπων των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον Α' γύρο των Προεδρικών Εκλογών, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου, 2023 διενεργήθηκαν παγκύπρια, έλεγχοι συμμόρφωσης σε 90 εκλογικά κέντρα.

Επιπλέον, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε γραπτή ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι η μετάδοση πολιτικής διαφήμισης από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς θα πρέπει να τερματιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα τονίζει ότι απαγορεύεται η προβολή ή η μετάδοση από τους σταθμούς των αποτελεσμάτων οποιωνδήποτε δημοσκοπήσεων σχετίζονται με εκλογές επτά μέρες πριν από την διεξαγωγή οποιωνδήποτε εκλογών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top