ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεποίθηση Ακιντζί για λύση του Κυπριακού σε λίγους μήνες- Σημαντικό το διάστημα από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του χρόνου

Πεποίθηση Ακιντζί για λύση του Κυπριακού σε λίγους μήνες- Σημαντικό το διάστημα από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του χρόνου

Την πεποίθησή του ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Οι μήνες από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σημαντικοί. Όπως επαναλαμβάνω τον τελευταίο καιρό, αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση, εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση για πιθανή λύση μέσα σε μήνες, όχι χρόνια», ανέφερε σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα.

Ευχήθηκε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα μέσα στους επόμενους μήνες και να επιτευχθεί μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στην οποία οι δύο κοινότητες να ζουν ήρεμα, με ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα τους. Ευχήθηκε επίσης οι επόμενες γενιές να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα πιο ευτυχισμένο και ήρεμο νησί.

Ανέφερε ακόμα ότι η συνάντηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα με την ίδια μεθοδολογία με τις προηγούμενες συναντήσεις, πρώτα μεταξύ των δύο ηγετών, μετά μαζί με τον κ. Έιντε και ακολούθως με τις διαπραγματευτικές ομάδες. Όπως είπε, επιβεβαίωσαν τις συμφωνίες που είχαν στην περασμένη συνάντηση και αντάλλαξαν απόψεις στα κριτήρια για το περιουσιακό και το εδαφικό.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθούν αύριο το βράδυ στο κάστρο του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για τη δικοινοτική συναυλία, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό, συμφωνούν οι δύο ηγέτες 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του, όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Η σημερινή συνάντηση, είπε, επικεντρώθηκε στο περιουσιακό και τα κριτήρια για το εδαφικό.

Σχετικά με το περιουσιακό, είπε ο κ. Έιντε, συμφώνησαν όπως το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό.

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 1η και τη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των διαπραγματευτών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Έιντε, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί “συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο προς το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο”.

Το θετικό κλίμα και η επίτευξη αποτελεσμάτων στις συνομιλίες συνεχίζει να βοηθάει την πρόοδο που απαιτείται για να φθάσουμε σε μια λύση το συντομότερο δυνατό, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι στη σημερινή συνάντηση, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα θέματα περιουσίας και τα κριτήρια για το εδαφικό. “Αναφορικά με το περιουσιακό, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό. Θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος”.

Εξήγησε ότι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες (των περιουσιών) θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία. “Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Οι ηγέτες, πρόσθεσε, υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το μομέντουμ της διαδικασίας και αποφάσισαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα πραγματοποιηθούν την 1 και 14 Σεπτεμβρίου. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται εντατικά στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για υποστήριξη των προσπαθειών. Τις επόμενες μέρες, οι διαπραγματευτές θα έχουν κοινές συναντήσεις με τις ομάδες εργασίας για θέματα ΕΕ, Περιουσίας και Οικονομίας, για να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την εργασία τους.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν το διορισμό του κ. Πίτερ Βον Νούφελ ως προσωπικού αντιπροσώπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ενημερώθηκαν επίσης για τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη βδομάδα. Καλωσόρισαν, είπε ο κ. Έιντε, την ένθερμη έκφραση υποστήριξης των μελών του Συμβουλίου για συμφωνία στην Κύπρο.

Τέλος είπε, ότι στο θετικό κλίμα που επικρατεί, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μουσική εκδήλωση αύριο στο Πύργο του Οθέλλου όπως αποφασίστηκε από την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top