ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία εντείνει την έρευνα για τα κτήρια που κατέρρευσαν, εκδόθηκαν 113 εντάλματα κράτησης

Η Τουρκία εντείνει την έρευνα για τα κτήρια που κατέρρευσαν, εκδόθηκαν 113 εντάλματα κράτησης

Η Τουρκία δεσμεύτηκε την Κυριακή να ερευνήσει διεξοδικά οποιονδήποτε φέρεται να ευθύνεται για την κατάρρευση κτηρίων στους καταστροφικούς σεισμούς της χώρας πριν από σχεδόν μία εβδομάδα και έχει ήδη διατάξει την κράτηση 113 υπόπτων.

Ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 131 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τις χιλιάδες κτίρια που ισοπεδώθηκαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς νωρίς την περασμένη Δευτέρα.

«Έχουν εκδοθεί εντάλματα κράτησης για 113 από αυτούς», είπε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο συντονισμού διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Θα το παρακολουθήσουμε σχολαστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δικαστική διαδικασία, ειδικά για κτήρια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και κτήρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς», πρόσθεσε. Είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ίδρυσε γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού στις επαρχίες της σεισμικής ζώνης για τη διερεύνηση θανάτων και τραυματισμών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι 24.921 κτήρια σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, με βάση εκτιμήσεις για περισσότερα από 170.000 κτήρια.

Οι διασώστες εξακολουθούσαν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια του σεισμού έξι ημέρες μετά την καταστροφή, που έπληξε περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι ξοδεύει εσφαλμένα ειδικούς φόρους που επιβλήθηκαν μετά τον τελευταίο μεγάλο σεισμό το 1999, προκειμένου να καταστήσει τα κτήρια πιο ανθεκτικά στους σεισμούς.

Ο Ερντογάν είπε ότι η αντιπολίτευση λέει απλώς ψέματα και διαδίδει συκοφαντίες για να δυσφημήσει την Κυβέρνηση, εμποδίζοντας τις επενδύσεις αντί να αντιμετωπίζει τη διαφθορά στους δήμους που διοικούνται από την αντιπολίτευση.

Στα 10 χρόνια έως το 2022, η Τουρκία υποχώρησε 47 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας πέφτοντας στην 101η θέση από την 54η από συνολικά 174 χώρες το 2012.

Οι εισαγγελείς στα Άδανα διέταξαν την κράτηση 62 ατόμων στο πλαίσιο έρευνας για κτήρια που κατέρρευσαν, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ατόμων στο Ντιγιαρμπακίρ για τον ίδιο λόγο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ανέφερε ότι οκτώ άτομα συνελήφθησαν στη Σανλιούρφα και τέσσερα στην Οσμάνιγιε σε σχέση με κατεστραμμένα κτήρια που πιστεύεται ότι είχαν ελαττώματα, όπως η αφαίρεση κολονών.

Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών που κατέρρευσε στην Αντιόχεια καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Μαυροβούνιο το βράδυ της Παρασκευής και συνελήφθη επίσημα το Σάββατο, σύμφωνα με το Anadolu. Το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών 12 ορόφων ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και περιείχε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα σε αυτό το κτήριο.

Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν ήξερε γιατί κατέρρευσε το συγκρότημα και ότι η επιθυμία του να πάει στο Μαυροβούνιο δεν είχε σχέση, αναφέρει το Anadolu. «Εκπληρώσαμε όλες τις διαδικασίες που ορίζονται στη νομοθεσία», ανέφερε στη δήλωσή του, σύμφωνα με το Anadolu. «Όλες οι άδειες λήφθηκαν», πρόσθεσε.

Πηγη: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top