ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί ονομάστηκε έτσι και τι γιορτάζουμε – Τα έθιμα που «τιμούμε» στην Κύπρο

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί ονομάστηκε έτσι και τι γιορτάζουμε – Τα έθιμα που «τιμούμε» στην Κύπρο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει και το τέλος των Αποκριών. Η μέρα αυτή αποτελεί επίσημη αργία και γιορτάζεται με διάφορα έθιμα.

Γιατί ονομάστηκε έτσι

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 50 μέρες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Όσο αφορά την ονομασία «Καθαρά Δευτέρα», ονομάζεται έτσι γιατί ο κόσμος καλείται να αφήσει πίσω του όλες τις αμαρτωλές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα. Την ημέρα αυτή, όλα τα φαγητά είναι «καθαρά». Γι’ αυτό και λέμε «θα κόψουμε τη μούττη της Σαρακοστής».

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως «Κούλουμα». Η ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα = κολώνα ή κούμουλους = σωρός, κορυφή) ή αλβανική προέλευση (κόλουμ = καθαρός). Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Κύπρο, ενώ συνηθίζεται η εξόρμηση στους αγρούς και στα χωράφια, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα το οποίο περνά από γενιά σε γενιά είναι και αυτό του πετάγματος του χαρταετού.

Ο χαρταετός που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Με άλλα λόγια το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό, δίπλα στον Δημιουργό του.

Τι τρώμε την ημέρα αυτή;

Το μενού της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει τη λαγάνα δηλαδή άζυμο ψωμί. Μάλιστα έχει χαρακτηριστικό πλατύ σχήμα για να ψήνεται εύκολα και παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα. Έχει το σχή¬μα της «κυρά-Σαρακοστής», που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία.

Η «κυρά-Σαρακοστή» έχει τα χέρια της σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Το έθιμο με την «κυρά-Σαρακοστή» συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Κάθε Σάββατο έκοβαν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο, όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.

Στο τραπέζι πρωταγωνιστεί επίσης και η ταχίνι, οι ελιές (μαύρες, πράσινες), ο χαλβάς, ο ταραμάς, η φασολάδα χωρίς λάδι, η παπατοσαλάτα, διάφορα σαλατικά, τα θαλασσινά όπως καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, όστρακα όπως μύδια, στρείδια αλλά και τα λαχανικά όλων των ειδών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top