ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ύψους 64εκ. ευρώ για την επαρχία Λάρνακας εξήγγειλε ο ΠτΔ

Έργα ύψους 64εκ. ευρώ για την επαρχία Λάρνακας εξήγγειλε ο ΠτΔ

Νέα έργα ύψους 64 εκ. ευρώ εξήγγειλε για την πόλη και επαρχία Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνάντηση με φορείς της πόλης και της επαρχίας σήμερα στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας, είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί επί της δικής του διακυβέρνησης έργα ύψους 36.5 εκ ευρώ ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται στην επαρχία Λάρνακας αναπτυξιακά έργα 70 εκ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015.

Διαβεβαίωσε ότι η διακυβέρνησή του θέλει να απαλλάξει την πόλη από το όνειδος των αποθηκών πετρελαιοειδών, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου με τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων, με στόχο τη μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στο στόχο η ανάπτυξη του Λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας να επεκτείνεται στην εξυπηρέτηση των τουριστικών και εμπορικών λειτουργιών του λιμανιού αλλά και στην ανάπτυξη και κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μαρίνας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαρίθμησε τα όσα έκανε η Κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του κράτους. “Θέλουμε να απαλλάξουμε τη Λάρνακα από ένα βάρος που στην ουσία αποστερεί την τουριστική ανάπτυξη και αυτό είναι η επιβάρυνση της παραλιακής περιοχής της Λάρνακας στα ανατολικά με τις εταιρείες πετρελαίου, την επιβάρυνση της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου. Όταν έγινε ήταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Όμως κάτω από τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει ο τουρισμός για την οικονομία του τόπου και την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης περιοχής, τερματίζεται η συνέχιση ενός απαράδεκτου φαινομένου”, είπε.

Ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου με τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων. Στόχος είναι η μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων μέχρι το Γενάρη του 2017. Ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί κάποια παράταση, όμως οριστικά και αμετάκλητα το 2017 θα είναι ο χρόνος απελευθέρωσης της παραλίας για να μπορεί η Λάρνακα να προσδοκεί σε πραγματική ουσιαστική ανάπτυξη. Από πλευράς Πολεοδομίας, είπε, ολοκληρώνεται το αργότερο σε 12 μήνες ο σχεδιασμός όσον αφορά την αξιοποίηση του συγκεκριμένου παραλιακού μετώπου.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μετακίνηση των αποθεμάτων του από τη Λάρνακα στο Βασιλικό.

Για τη δημιουργία πολεοδομικών ζωνών εντός των Βρετανικών Βάσεων, είπε ότι αυτό είναι κάτι που είχε ολοκληρωθεί με τη συμφωνία που πέτυχε η Κυβέρνηση το Γενάρη του 2014 ώστε να απελευθερωθούν σημαντικές περιοχές 200 τετραγωνικών χλμ που εξαιρούνται των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και πετυχαίνουμε έτσι την αξιοποίηση τους από τις διάφορες κοινότητες. Αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός αναμένεται να έχει οριστική κατάληξη το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου, είπε, οπότε και θα υποβληθούν οι τελικές εισηγήσεις αναφορικά με τη δημιουργία των πολεοδομικών ζωνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον εξ ανάγκης, όπως ανέφερε, τερματισμό της προσφοράς για ανάπτυξη του Λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, θέμα που τον λυπεί, είπε, ιδιαίτερα.

Το συνολικό κόστος των νέων έργων που εξήγγειλε σήμερα ανέρχεται στα  64 εκ ευρώ, ανέφερε.

Για το Δήμο Λάρνακας, ο Πρόεδρος είπε ότι θα γίνουν έργα προστασίας της παραλίας στην περιοχή Λάρνακας- Ορόκλινης-Πύλας (1η Φάση) με την κατασκευή 5 κυματοθραυστών, συνολικού κόστους €4.7 εκ. Επίσης ανέφερε ότι έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου για μείωση της συνεισφοράς του Δήμου από 50% σε 25% και παραχώρηση περιόδου χάριτος δύο ετών για έναρξη της αποπληρωμής της συνεισφοράς του και αποπληρωμή σε περίοδο 10 ετών.

Εντός του Σεπτεμβρίου, θα προκηρυχθεί και η προσφορά για την ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου Προστασίας της Αλυκής της Λάρνακας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού θα προωθηθούν έργα για ανάδειξη, προστασία και διαχείριση  της Αλυκής. Στόχος είναι η ανάδειξη και σύνδεση του βιότοπου με την πόλη της Λάρνακας, δημιουργώντας δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων περιμετρικά της αλυκής.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου Λάρνακας για δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου Αλυκών, εξετάζεται πιθανή χρηματοδότηση μέσω Διεθνούς Περιβαλλοντικού Οργανισμού στον οποίο η χώρα μας κατέστη μέλος μόλις τον περασμένο μήνα.

Επίσης, με στόχο την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα προχωρούμε στη δημιουργία τεχνητού υφάλου. Αφού προηγηθεί μελέτη για τη χωροθέτηση και την κατασκευή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στις αρχές του 2016 με υπολογιζόμενο κόστος 300 χιλιάδων, ανακοίνωσε.

Για το Δήμο Δρομολαξιάς/Μενεού θα γίνει βελτίωση δρόμου Μενεού - Κιτίου – Μαζωτού Τμήμα Κιτίου – Μαζωτού, συνολικού κόστους €5.8 εκ, ανακατασκευή του Κοινοτικού Πάρκου «ΚΑΜΕΙΡΟΣ» ως αντισταθμιστικό έργο για την ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συνολικού κόστους €233.000.

Για το Δήμο Αραδίππου, ο Πρόεδρος εξήγγειλε κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου με στόχο την προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες και κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού, συνολικού κόστους €12 εκ., ανάπλαση υφιστάμενων οδών στο κέντρο της Αραδίππου (Λεωφ. Μακαρίου Γ΄), συνολικού κόστους €2 εκ, κατασκευή δύο αιθουσών πολλαπλής χρήσης, μία στο Πρώτο Δημοτικό σχολείο και μία στο Τρίτο Δημοτικό σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους €500 χιλιάδων και αναβάθμιση του θεάτρου του Λυκείου Αραδίππου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου, συνολικού κόστους €200 χιλιάδων.

Για το Δήμο Αθηένου, ανακοίνωσε την ανέγερση νέου Δημοτικού σε αντικατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, συνολικού κόστους €3.5 εκ., ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας, συνολικού κόστους €1.1 εκ., αποκατάσταση της παλαιάς αγοράς με μετατροπή της σε πολυλειτουργικό πολιτιστικό κέντρο, με συνολικό κόστος €2 εκ. Ευρώ και αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αθηένου συνολικού κόστους €300 χιλιάδων.

Προγραμματίζονται επίσης εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή του δικτύου της νέας Βιομηχανικής Ζώνης Αθηένου, συνολικού κόστους 500 χιλ. Ευρώ.

Για το Δήμο Λευκάρων, ο Πρόεδρος εξήγγειλε την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο Δήμο Λευκάρων (Α΄φάση), συνολικού κόστους 1 εκ Ευρώ.

Για κοινότητες, ο Πρόεδρος εξήγγειλε τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Ορόκλινης (Β΄φάση), συνολικού κόστους 1.2 εκ Ευρώ, την προστασία παραλίας με την κατασκευή 6 κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών, συνολικού κόστους €5εκ.

Στα πλαίσια ενίσχυσης και σε κοινότητες που έχουν κάποια απόσταση από τα αστικά κέντρα αισθήματος ασφάλειας αποφασίστηκε η δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού στο Ζύγι αναπαλαιώνοντας το Διοικητήριο στο Στρατόπεδο Ν. Ιωάννου.

Επίσης είπε ότι εντός του 2015 θα λειτουργήσει οριστικά και ο σταθμός ασθενοφόρων στην Ορόκλινη ενώ αποφασίστηκε η ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού, συνολικού κόστους 1.9 εκ Ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top