ΥΓΕΙΑ

Πυρετός: Γιατί ίσως είναι καλύτερα να μην παίρνετε αμέσως αντιπυρετικά – Τι έδειξε νέα έρευνα

Πυρετός: Γιατί ίσως είναι καλύτερα να μην παίρνετε αμέσως αντιπυρετικά – Τι έδειξε νέα έρευνα

Τα πλεονεκτήματα που έχει ο φυσικός μέτριος πυρετός για την υγεία μένει να επιβεβαιωθούν και με έρευνες σε ανθρώπους.

Ίσως είναι καλύτερο να αφήνουμε τον ήπιο πυρετό να… κάνει τη δουλειά του, αντί να σπεύδουμε αμέσως να πάρουμε αντιπυρετικά φάρμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέτριος πυρετός, που αφέθηκε χωρίς άμεση χορήγηση φαρμάκου, βοήθησε ψάρια να καθαρίσουν γρήγορα το σώμα τους από μια μόλυνση, έλεγξε τη φλεγμονή και επιδιόρθωσε τον κατεστραμμένο ιστό στο σώμα τους.

“Αφήσαμε την Φύση να κάνει ό,τι ξέρει να κάνει και, σε αυτή την περίπτωση, ήταν κάτι πολύ θετικό”, λέει ο ανοσολόγος δρ. Daniel Barreda, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Γεωργικών Επιστημών, Ζωής και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου.

Ο μέτριος πυρετός “αυτορρυθμίζεται” από τον οργανισμό, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί και να τον προκαλέσει και να τον σταματήσει με φυσικό τρόπο, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, εξηγεί ο δρ. Barreda.

Τα πλεονεκτήματα που έχει ο φυσικός μέτριος πυρετός για την υγεία μένει να επιβεβαιωθούν και με έρευνες σε ανθρώπους, “αλλά επειδή οι μηχανισμοί που οδηγούν και συντηρούν τον πυρετό είναι κοινοί μεταξύ των ζώων, είναι λογικό να αναμένουμε ότι παρόμοια οφέλη θα συμβούν και στους ανθρώπους”, προσθέτει ο δρ. Barreda.

Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως πρέπει να καθυστερούμε την λήψη απλών αντιπυρετικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ΜΣΑΦ) στο πρώτο σημάδι πυρετού, λέει ο ίδιος:

«Τα ΜΣΑΦ εξαφανίζουν την ενόχληση που νιώθετε από τον πυρετό, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξαφανίσουν και μερικά από τα οφέλη αυτής της φυσικής απόκρισης του οργανισμού».

Η νέα αυτή μελέτη ρίχνει φως στους μηχανισμούς που συμβάλλουν στα οφέλη του μέτριου πυρετού, ο οποίος “έχει διατηρηθεί εξελικτικά σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο για 550 εκατομμύρια χρόνια. Κάθε ζώο που έχουμε εξετάσει έχει αυτήν τη βιολογική απόκριση στη μόλυνση”, πρόσθεσε.

Μερικά είδη, όπως τα ψάρια, τα ερπετά και τα έντομα, διακινδυνεύουν ακόμη και να θηρευτούν ή να μειώσουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία προκειμένου να μετακινηθούν σε θερμοκρασίες στο περιβάλλον τους που τους προκαλούν φυσικό πυρετό.

“Οπότε, το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν τα ζώα καταφεύγουν σε τέτοιες πράξεις προκειμένου να κάνουν πυρετό, εμείς γιατί παίρνουμε φάρμακα με τα πρώτα σημάδια πυρετού”;

Πώς έγινε και το έδειξε η έρευνα

Για την μελέτη, χορηγήθηκε τεχνητώς σε ψάρια βακτηριακή λοίμωξη και η συμπεριφορά τους στη συνέχεια παρακολουθήθηκε και αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση. Τα εξωτερικά συμπτώματα ήταν παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται σε ανθρώπους με πυρετό, όπως μειωμένη κινητικότητα, εύκολη κόπωση και κακουχία. Αυτά στη συνέχεια αντιστοιχίστηκαν με σημαντικούς ανοσολογικούς μηχανισμούς μέσα στα ζώα.

Η έρευνα έδειξε ότι ο φυσικός πυρετός προσφέρει “μια ολοκληρωμένη απόκριση που όχι μόνο ενεργοποιεί την άμυνα κατά της μόλυνσης, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχό της”, λέει ο δρ. Barreda.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πυρετός βοήθησε να καθαρίσει η μόλυνση από τα ψάρια μέσα σε περίπου επτά ημέρες. Τα ψάρια στα οποία δεν επετράπη να κάνουν πυρετό, χρειάστηκαν τον διπλάσιο χρόνο αποκατάστασης.

Ο πυρετός βοήθησε επίσης στο κλείσιμο της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των ιστών που είχαν τραυματιστεί.

«Λειτουργεί σαν να σβήνεις ένα αυτοκίνητο, αντί να το αφήνεις σε λειτουργία, αφού τελειώσεις την οδήγηση. Εξοικονομεί ενέργεια και αποτρέπει πρόσθετες ζημιές», σημειώνει ο δρ. Barreda.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους να διαχειριστούν καλύτερα τυχόν ασθένειες στα ζώα με τα οποία εργάζονται, προτείνει ο δρ. Barreda:

«Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη φυσική απόκριση στον πυρετό και τα εργαλεία που δημιουργήσαμε για να εντοπίσουμε ζώα που είναι άρρωστα ή που μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικό εμβολιασμό. Η εστίαση σε ένα υποσύνολο ζώων και όχι σε ολόκληρο το κοπάδι εξοικονομεί χρόνο και είναι λιγότερο δαπανηρή».

Ο δρ. Barreda ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ της θεραπείας του πυρετού και της ωφέλειας από αυτόν:

“Μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να καθορίσουμε πώς να επωφεληθείτε καλύτερα από τις ιατρικές μας προόδους, ενώ συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τα οφέλη από τους φυσικούς μηχανισμούς της ανοσίας”, κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό elife.

Πηγή: iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top