ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή ΣΥΚΑΛΑ στον Πρόεδρο της Κομισιόν για τις κουρεμένες καταθέσεις

Επιστολή ΣΥΚΑΛΑ στον Πρόεδρο της Κομισιόν για τις κουρεμένες καταθέσεις

Επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής, στην οποία τον ρωτά τι προτίθεται να πράξει ώστε να διορθωθεί η «άδικη και παράνομη `κατάσχεση`» των καταθέσεων των μελών του Συνδέσμου.

Στην επιστολή, ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2015, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου, και δημοσιοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος, αναφέρεται ότι στις επαφές του ΣΥΚΑΛΑ με κόμματα, πολιτικούς, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της Τρόικας «όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε κάποιον άλλο».

Απευθύνουν παράλληλα έκκληση προς τον κ. Γιούνκερ να διορίσει κάποιο άτομο ή ομάδα, για συνάντηση με τον ΣΥΚΑΛΑ, ώστε «να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να άρουμε την παρούσα αδικία με την πάροδο του χρόνου».

Εκφράζεται παράλληλα λύπη για το γεγονός ότι κανένα ευρωπαϊκό όργανο μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για να εξετάσει αυτή την «άνευ προηγουμένου `κατάσχεση` των τραπεζικών μας καταθέσεων».

Οι καταθέσεις αυτές, προστίθεται, ανήκουν σε ανθρώπους και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες «`τιμωρήθηκαν` περισσότερο» από τις «`πολυμήχανες` και παράνομες αποφάσεις» του Eurogroup του Μαρτίου του 2013.

Η ΕΕ και η Τρόικα, συνεχίζεται, επαινούν την Κύπρο για την οικονομική πρόοδό της, ως χώρα, όμως, αναφέρεται, η χώρα δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως ο λαός, που φαίνεται να έχει λησμονηθεί στην εξίσωση.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για ένα «ευρωπαϊκό `έγκλημα`» που συντελέστηκε με τη δικαιολογία ότι το Eurogroup και η Ευρώπη ήθελε να τιμωρήσει τους Ρώσους ολιγάρχες και όσους επιδίδονταν σε ξέπλυμα χρήματος και παράνομες δραστηριότητες.

Προστίθεται ότι είναι συζητήσιμο το κατά πόσο επιτεύχθηκε αυτός ο σκοπός και αν υπήρξε κάποιο στοιχείο ότι γινόταν τέτοιες δραστηριότητες στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. «Πήρε κανένας στην Ευρώπη την πρωτοβουλία να εκτιμήσει τις παράπλευρες απώλειες και πόσοι αθώοι Ευρωπαίοι (Κύπριοι μόνο) πολίτες πλήρωσαν στην πραγματικότητα το τίμημα» διερωτάται ο ΣΥΚΑΛΑ.

Με το κούρεμα, συνεχίζει η επιστολή, οι ευρωπαϊκές αξίες καταπατήθηκαν βίαια, ενώ γίνεται επίσης λόγος για διάκριση καθώς «οι Ευρωπαίοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας (όπου η Λαϊκή Τράπεζα διατηρούσε παραρτήματα) δεν έχασαν τίποτα και στην πραγματικότητα προστατεύτηκαν».

«Γιατί δεν τύχαμε και εμείς της ίδιας μεταχείρισης;» διερωτάται ο Σύνδεσμος στην επιστολή.

Απευθύνοντας τέλος την έκκλησή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει πως η περίπτωση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την ΕΕ να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα της θέλησής της να προωθήσει την δικαιοσύνη και να οδηγήσει τα πράγματα προς μια πραγματική Ένωση στην Ευρώπη, αντί μιας ουτοπικής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top