ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις σε Ρώσους: Και δεύτερος φάκελος των Αμερικανών στα χέρια του Νίκου Χριστοδουλίδη

Κυρώσεις σε Ρώσους: Και δεύτερος φάκελος των Αμερικανών στα χέρια του Νίκου Χριστοδουλίδη

Η Λευκωσία παρέλαβε την Παρασκευή νέο, δεύτερο φάκελο από τους Αμερικανούς για τους λόγους που οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο σε καθεστώς κυρώσεων για παραβίαση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο φάκελος αυτός είναι πιο μικρός από το πρώτο πακέτο με πληροφορίες που έχει σταλεί και πιο τεχνοκρατικός.

Παραλήφθηκε σήμερα και θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στοιχείων για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει παρανομίες, παραβίαση νομοθεσιών της Δημοκρατίας και παραβίαση κυρώσεων της ΕΕ, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς αν αναμένεται και τρίτος φάκελος με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για το θέμα, όταν ανακοίνωσε πως οι κυπριακές αρχές είχαν λάβει το πρώτο πακέτο πληροφοριών από τις ΗΠΑ αναφορικά με φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει τότε πως αναμένονταν και άλλα δύο πακέτα το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε πως το πρώτο πακέτο είχε παραπεμφθεί ήδη στον Γενικό Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλαν πριν ακριβώς ένα μήνα, δηλαδή στις 12 Απριλίου, κυρώσεις σε περισσότερες από 120 οντότητες και πρόσωπα σε περισσότερες από 20 χώρες και δικαιοδοσίες σε σχέση με την παράνομη και απρόκλητη από τη Ρωσική Ομοσπονδία εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διευκολυντών της διαφυγής των κυρώσεων.

Πρόσθεσε ότι σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, «στοχεύουμε το δίκτυο διαφυγής κυρώσεων που υποστηρίζει έναν από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, τον Alisher Usmanov, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Εκτός από το δίκτυο διαφυγής που συνδέεται με τον Usmanov, στοχεύουμε επίσης την USM Holding, την κύρια οντότητα μέσω της οποίας ο Usmanov κατέχει και ελέγχει την πλειοψηφία των εταιρειών του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top