Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έδεσαν την FOCUS με τον Βγενόπουλο

AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έδεσαν την FOCUS με τον Βγενόπουλο

Ο ρόλος της περιβόητης εταιρείας Focus και κυρίως η σχέση της με τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλο παύει να είναι στη σφαίρα των εικασιών και των υποψιών.

Πολυσέλιδη έκθεση που ετοίμασε πρόσφατα η ανακριτική ομάδα της αστυνομίας με την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή ξένων εμπειρογνωμόνων (που συνδράμουν στην όλη διερεύνηση) και η οποία διαβιβάστηκε προ μερικών εβδομάδων στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη στοιχειοθετεί και αποδεικνύει την άμεση σχέση της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η έκθεση ξετυλίγει με στοιχεία πλέον το κουβάρι της διαπλοκής και των περίεργων δοσοληψιών από την εποχή της πώλησης των μετοχών, που κατείχε η HSBC τον Φεβρουάριο του 2006 στη Λαϊκή.

Η άκρη του νήματος

«Το κακό ξεκίνησε από τότε, όταν κάποιοι έκαναν με το αζημίωτο τα στραβά μάτια για τη συγκεκριμένη πώληση, που είχε ως αποτέλεσμα ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στην αρχή έμμεσα και στη συνέχεια άμεσα, να ελέγξει πλήρως τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Κύπρου», ανέφερε επί λέξει πηγή προσκείμενη στην ανακριτική ομάδα.

Με βάση αυτή την αναφορά, στην υπόθεση εμπλέκεται πλέον και ο ρόλος του τότε προέδρου της Λαϊκής, Κίκη Λαζαρίδη αλλά κυρίως του τότε επικεφαλής της εποπτικής αρχής Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Και αυτό γιατί η πώληση των δύο πακέτων μετοχών που κατείχε η HSBC για σειρά δεκαετιών στη Λαϊκή (9,7% στο Tosca Fund και το 9,9% στη Marfin) αποδείχθηκε ότι επέτρεψε στο τέλος της ημέρας τον έλεγχο της τράπεζας από τον Α. Βγενόπουλο. «Το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε από τη Focus η εταιρεία της θυγατέρας του πρώην διοικητή Χριστόδουλου Χριστοδούλου, A.C. Christodoulou, δύο μήνες και κάτι μέρες μετά που ο πρώτος αφυπηρέτησε (27 Ιουλίου 2007) από την Κεντρική Τράπεζα, συνδέεται πολύ περισσότερο με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο κρίσιμο διάστημα των αρχών του 2006 με την πώληση των μετοχών της HSBC παρά με την προκαταβολική πληρωμή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την εξωχώρια εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα», μας ανέφερε χαριτολογώντας η ίδια πηγή.

Δεν ήξερε ο Βγενό! 

Στις 22 Ιουνίου 2013, όταν η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιοποίησε πλέον την έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας για το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία της θυγατέρας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Χρ. Χριστοδούλου, A.C. Christodoulou Consultants, από την περιβόητη πια Focus Maritime Corp. του Μιχάλη Ζολώτα, o Ανδρέας Βγενόπουλος εξέδωσε από την Αθήνα μια ανακοίνωση η οποία αναφερόταν αορίστως σε έναν τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) χωρίς να τον κατονομάζει και σε έναν πελάτη της τράπεζας ο οποίος «δεν ήταν ούτε φίλος του ούτε στενός του συνεργάτης», υπονοώντας τον Μιχάλη Ζολώτα.

Έλεγε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση Βγενόπουλου (21/06/2013): «... Πληροφορήθηκα ότι σήμερα (χθες) δημοσιοποιήθηκε κάποια προς έρευνα υπόθεση που χρονολογείται από το 2007 που εμφανίζεται να αφορά έναν τέως διοικητή της ΚΤΚ και έναν πελάτη της τράπεζας που δεν είναι ούτε φίλος μου ούτε στενός συνεργάτης μου, όπως ψευδώς αναφέρεται. Τώρα δέχομαι λοιπόν λάσπη και για μια προς έρευνα υπόθεση που δεν τη γνωρίζω καν και φυσικά δεν έχω καμία σχέση!» και προσέθετε  υπό μορφή σχολίου: «Το μόνο σχόλιο που μπορώ πλέον να κάνω είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθ’ όσον με αφορά, ορισμένοι άνθρωποι στην Κύπρο έχουν καταλύσει την έννοια του Κράτους Δικαίου».

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα της ανακριτικής ομάδας που διερευνά το σκάνδαλο για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας ήταν να καταφέρει να «δέσει» τον Ανδρέα Βγενόπουλο με την «εταιρεία πληρωμών» Focus. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να τεκμηριωθεί αυτή η σύνδεση και να καταδειχθεί πλέον με στοιχεία ότι πίσω από τη Focus ήταν ο κ. Βγενόπουλος και ουδείς άλλος.

Στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει ολοκληρωθεί και έχει προωθηθεί στη Νομική υπηρεσία στοιχειοθετείται πλέον αυτή η σχέση και αποκαλύπτεται πλήρως ο ρόλος της εταιρείας πληρωμών. Ειδικά για το 1 εκατ. που έλαβε η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants «καταρρίπτονται», σύμφωνα με άλλη ενημερωμένη πηγή, «ψευδοδικαιολογίες ότι ήταν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα». «Πίσω από τη Focus ήταν ο Α. Βγενόπουλος και τα χρήματα δόθηκαν από αυτόν» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, η οποία επίσης για ευνόητους λόγους θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.

Η πρώτη μαρτυρία

Η μοναδική μαρτυρία που είχαν στα χέρια τους οι ανακριτές εδώ και κανένα χρόνο ήταν η κατάθεση φυσικού προσώπου από την Κύπρο που έλαβε μικρό ποσό (της τάξης των 3-4 χιλιάδων ευρώ) από τη Focus προς εξόφληση ενός υπολοίπου δανείου που είχε συνάψει κάποτε με τη Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην αστυνομία το συγκεκριμένο πρόσωπο, κατά την περίοδο 2007 και αφού είχαν προηγηθεί επιστολές από τη Λαϊκή λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην εξόφληση του δανείου, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κ. Βγενόπουλο ο οποίος υπό μορφή εισαγωγής τού ανέφερε ότι «εμείς προσέχουμε τους συνεργάτες μας» ενώ ακολούθως τον πληροφόρησε ότι το υπόλοιπο του δανείου θα διευθετηθεί. Η διευθέτηση έγινε λίγες μέρες αργότερα με έμβασμα από την εταιρεία Focus! Ωστόσο αυτή η κατάθεση δεν ήταν αρκετή για την ανακριτική ομάδα που διερευνά το σκάνδαλο για την κατάρρευση της οικονομίας. Στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας εντοπίστηκαν και εταιρείες στις οποίες Ζολώτας και Βγενόπουλος ήταν συνδιευθυντές, χωρίς όμως και πάλι να κρίνεται επαρκής η τεκμηρίωση της σχέσης. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και εξειδικευμένες γνώσεις (σ.σ. είναι εδώ που βοήθησαν τα μάλα οι εμπειρογνώμονες) για να στοιχειοθετηθεί η σχέση Βγενόπουλου-Ζολώτα και να καταδειχθεί ότι πίσω από τη Focus ήταν ο πρώτος.

Ποια είναι η Focus;

Η Focus Maritime Corporation, με αντικείμενο δραστηριότητας την «παροχή υπηρεσιών», είχε καθεστώς αλλοδαπής εταιρείας, με έδρα τα Marshall Islands και ανήκει στον Μιχαήλ Ζολώτα του Στέφανου και της Μαρίας, γεννηθέντα το 1974 και με αριθμό δελτίου ταυτότητας ΑΒ051322. Η Focus, όπως απεκάλυψε ο «Π», βρίσκεται στην κορυφή της όλης ύποπτης διαχείρισης επί εποχής Βγενόπουλου με συνολικά υπόλοιπα και οφειλές προς τη Λαϊκή Τράπεζα ύψους 286 εκατ. ευρώ και με μόνες εξασφαλίσεις 1,8 εκατ. Τα περισσότερα δάνεια η Focus τα έλαβε κατά το 2007. Διατηρούσε λογαριασμό στο κεντρικό κατάστημα (head office) της Marfin-Laiki στο Μαρούσι με τον πασίγνωστο πλέον αριθμό 0129948420. Από αυτόν τον λογαριασμό έγινε τόσο η πληρωμή προς την A.C. Christodoulou του ενός εκατομμυρίου όσο και τα υπόλοιπα ύποπτα εμβάσματα τα οποία διερευνώνται, περιλαμβανομένων και αυτών προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου.

Κόμματα και Focus

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει αναμφίβολα και την υπόθεση των εμβασμάτων που έγιναν από την εταιρεία Focus την περίοδο 2007-2008 προς τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Ως γνωστόν, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Πινδάρου παραδέχθηκε, έστω με μισόλογα, το μισό εκατομμύριο ευρώ που έλαβε (50 χιλιάδες απευθείας και 450 χιλιάδες μέσω της RIZOKARPASO SHIPPING για την εξόφληση του κόστους μεταφοράς των ψηφοφόρων του τότε υποψηφίου Ι. Κασουλίδη στις προεδρικές του 2008). Αντίθετα το ΑΚΕΛ αρνείται επίμονα το 1,5 εκατ. ευρώ (1 εκατ. με δύο εμβάσματα τον Σεπτέμβριο του 2007 μέσω της Abendale και 450.000 ευρώ, σε δύο και πάλι δόσεις, τον Ιούνιο του 2008 μέσω του ελεγκτικού γραφείου Kyprianides, Nicolaou & Partners). Ωστόσο στο μεταγενέστερο εύρημα των ανακριτών ότι η Focus πλήρωσε και 850 χιλιάδες (σε τρεις δόσεις), μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου Egnatia travel για κάλυψη του κόστους μεταφοράς των ψηφοφόρων του τότε υποψήφιου Προέδρου Δ. Χριστόφια, η Εζεκία Παπαϊωάννου στην κυριολεξία μουγγάθηκε! Μέχρι σήμερα και παρά το ότι προκλήθηκε 2-3 φορές από τον «Π» δεν βρήκε να πει λέξη.

Πηγή: εφημερίδα «Πολίτης» 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top