ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για Κυπριακό: «Είμαστε σε επαφή με ΗΕ και ΕΕ για συγχρονισμό όλων των ενεργειών για επανέναρξη συνομιλιών»

ΠτΔ για Κυπριακό: «Είμαστε σε επαφή με ΗΕ και ΕΕ για συγχρονισμό όλων των ενεργειών για επανέναρξη συνομιλιών»

Την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφοράς για τον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ και εμείς και οι Θεσμοί της ΕΕ, αλλά και κράτη της ΕΕ, έτσι ώστε να συγχρονιστούν όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως «υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κράτη-μέλη». «Βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μίας προσωπικότητας. Εξάλλου και για αυτόν τον λόγο υπάρχει και στα συμπεράσματα η αναφορά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εμπλακεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας», επεσήμανε.

Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως «πρόκειται για μία πολύ σημαντική, με πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε δύο από αυτά.

«Το πρώτο είναι το θέμα της μετανάστευσης, όχι μόνο λόγω του τραγικού γεγονότος που είδαμε πρόσφατα, αλλά και του ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου έχουμε μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση ναι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, όπως η Συμφωνία που έγινε σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και αναμένουμε να περάσει σύντομα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αυτό που επιτεύχθηκε με την Τυνησία είναι ένα καλό παράδειγμα στο οποίο πρέπει να κτίσουμε, αλλά πρέπει να κινηθούμε αμέσως», πρόσθεσε.

«Το δεύτερο θέμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα γίνει σύντομα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Για μας είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικότερα στο περιθώριο και τις συναντήσεις που θα υπάρξουν με τον Τούρκο Πρόεδρο», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα θέματα στα οποία θα συζητηθούν, σίγουρα η ένταξη της Σουηδίας είναι το πιο σημαντικό θέμα, αλλά είναι και η προσπάθεια που γίνεται για επανέναρξη των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έναν ενεργότερο ρόλο».

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, σε συνέχεια της δικής μας πρωτοβουλίας, αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ετοιμότητα της ΕΕ να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια και στην προσπάθεια σήμερα για σπάσιμο του αδιεξόδου, αλλά και μετά την έναρξη των συνομιλιών, αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχει σχετική αναφορά για τα ευρωτουρκικά. Ήταν κάτι που επιδιώξαμε να υπάρξει αυτή η σύνδεση κι ελπίζουμε να διαμορφωθούν εκείνα τα δεδομένα, που θα μας οδηγήσουν στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών. Έχω πει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το πρώτο ορόσημο, το δεύτερο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το τρίτο είναι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ και εμείς και οι Θεσμοί της ΕΕ, αλλά και κράτη της ΕΕ, έτσι ώστε να συγχρονιστούν όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τον διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, αφού είπε ότι «υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κράτη-μέλη», τόνισε ότι «βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μίας προσωπικότητας». «Εξάλλου και για αυτόν τον λόγο υπάρχει και στα συμπεράσματα η αναφορά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εμπλακεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας. Και τώρα στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ακριβώς για να υπάρξει αυτός ο συγχρονισμός, γιατί σχετίζεται και με τις επαφές που θα γίνουν με τον κ. Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Αρχίσαμε τις συζητήσεις, όπως είπα, και επί συγκεκριμένων ονομάτων και ελπίζουμε να υπάρξουν, να δημιουργηθούν τα δεδομένα έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε και συγκεκριμένη ανακοίνωση για την εν λόγω προσωπικότητα», επεσήμανε.

Κληθείς να πει εάν κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει συζήτηση και για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της συζήτησης θα γίνει ενημέρωση από μέρους μου για τις προσπάθειες. Να σας πω ότι χθες είχα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερμανό Καγκελάριο και με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Ήταν συνέχεια συναντήσεων που είχαμε. Γνωρίζουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία, συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν, θα συναντηθούν και στη Λιθουανία. Θα έχω τώρα συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας και θα γίνει και ενημέρωση και για τις επαφές με τα ΗΕ. Να σας πω ότι πρόσφατα υπήρξε μία Σύνοδος στη Γαλλία που οργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και ήταν παρών και ο ΓΓ των ΗΕ, ήταν παρών και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ακριβώς αυτή η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τα ΗΕ για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», κατέληξε.

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο βίντεο:

Ζητούν δικαιοσύνη για τον Θανάση – Ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top