ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νότα αισιοδοξίας στο Κυπριακό, με προσδοκίες ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες

Νότα αισιοδοξίας στο Κυπριακό, με προσδοκίες ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες

Σημάδια κινητικότητας στο Κυπριακό αρχίζουν να καταγράφουν στο παρασκήνιο διπλωματικές πηγές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα ίσως γίνουν και ευδιάκριτες κάποιες κινήσεις που θα δικαιολογούν την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου αποδεικνύεται αποτελεσματική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιοποιήσει την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα αρχίσει σήμερα το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αύριο, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τις θέσεις της Λευκωσίας, η οποία προτάσσει τη θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά, τονίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη για έμπρακτη δράση από πλευράς ΕΕ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Η βελτίωση της παραγράφου που αφορά το Κυπριακό στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προκάλεσε ικανοποίηση στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να τονίζει ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί κατά το διήμερο που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Η νέα διατύπωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγράφει την ετοιμότητα της ΕΕ να παίξει «ενεργό ρόλο» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με «όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Πέραν όμως της βελτίωσης του προσχεδίου των συμπερασμάτων, στην ΕΕ αλλά και στον ΟΗΕ, αναγνωρίζουν ότι τη δεδομένη στιγμή η μόνη πρόταση που υπάρχει ως αφετηρία για τη συνέχεια είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για νέα κινητικότητα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό που αναμένεται να πουν οι ηγέτες μέσω των συμπερασμάτων είναι πως η ΕΕ είναι «έτοιμη να συνεισφέρει και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, και να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση, της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Εθνη», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει το μεσημέρι τοπική ώρα (2 μμ ώρα Κύπρου), με γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Στη συνέχεια, τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα απασχολήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα υπάρξει παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής είναι και το μεταναστευτικό. Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, την Παρασκευή, οι ηγέτες αναμένεται να έχουν συζήτηση για τις σχέσεις με την Κίνα και να εγκρίνουν σχετικά συμπεράσματα που θα καλύπτουν μεταξύ άλλων τις εμπορικές σχέσεις, την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top