ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει αναπομπή ΠτΔ για φωτοβολταϊκά σε στέγες και διασκεδάζει ανησυχίες με τροποποιήσεις η Βουλή

Απορρίπτει αναπομπή ΠτΔ για φωτοβολταϊκά σε στέγες και διασκεδάζει ανησυχίες με τροποποιήσεις η Βουλή

Προς απόρριψη, ενδεχομένως η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφορικά με την πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή, μέσω της οποίας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών θα γίνεται χωρίς να χρειάζεται η εξασφάλιση άδειας οικοδομής.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, η οποία εξέτασε την αναπομπή στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της συζήτησης ενώπιον της, μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν αριθμό ερωτημάτων σχετικά με τους λόγους της αναπομπής, τα οποία αφορούν κυρίως την παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των συνιδιοκτητών της ίδιας οικοδομής, καθώς και της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Επανεξετάζοντας, δε, τον αναπεμφθέντα νόμο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας αποφάσισε, στη βάση των λόγων αναπομπής αυτού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιφέρει σε αυτόν ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να επιτευχθούν τα ακόλουθα:

1/ Η εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής για σκοπούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων επί του κελύφους υφιστάμενων οικοδομών να ισχύει μόνο για οικοδομές οι οποίες ανήκουν σε έναν μόνο ιδιοκτήτη.

2/ Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί του κελύφους υφιστάμενων οικοδομών οι οποίες ανήκουν σε πέραν του ενός ιδιοκτήτες να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38(2)(β) του περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, «στις περιπτώσεις κτιρίων ή/και πολυκατοικιών, η εγκατάσταση που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για αυτοκατανάλωση σε κοινόχρηστο χώρο, για τις ανάγκες του κτιρίου ή/και των μονάδων, δύναται να υλοποιηθεί με εξασφάλιση της συγκατάθεσης των ιδιοκτητών στους οποίους ανήκει το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της ιδιοκτησίας, νοουμένου ότι η εν λόγω εγκατάσταση δεν θα επηρεάζει την άνετη κάρπωση των υπόλοιπων ιδιοκτητών».

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, εμμένει στην έκδοση του αναπεμφθέντος νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διά δημοσιεύσεώς του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας όπως αυτός έχει διαμορφωθεί.

Οι λόγοι της αναπομπής

Υπενθυμίζεται πως, ο Πρόεδρος της Χριστοδουλίδης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ημερομηνίας 21 Ιουνίου, εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν να αναπέμψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίζει πως η πρόταση νόμου, όπως αυτή ψηφίστηκε, πλήττει τη λειτουργικότητα και τη σαφήνεια των διατάξεων του βασικού Νόμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πρακτικά προβλήματα διοικητικής διαχείρισης, ενώ θέτει και ζητήματα αντισυνταγματικότητας, λόγω της παραβίασης του Άρθρου 23 του Συντάγματος, της Αρχής της Ισότητας και της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι «οι αναπεμφθείσες διατάξεις -σε αντίθεση με τις ισχύουσες-, δεν μεριμνούν για την ασφάλεια των πολιτών, βεβαιώνοντας την στατική επάρκεια υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, πράγμα απαραίτητο, ενόψει του επιπρόσθετου φορτίου της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως έχει αναφερθεί».

Περαιτέρω, συμπληρώνει, το γεγονός πως στις αναπεμφθείσες διατάξεις διαπιστώνεται έλλειψη μέριμνας για την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος της ιδιοκτησίας για όλους τους φορείς του, ειδικά στην περίπτωση της συνιδιοκτησίας, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top