ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Ενέργειας: «Ζωτικής σημασίας η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ»

Υπουργός Ενέργειας: «Ζωτικής σημασίας η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ»

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των διασυνδέσεων μεταξύ κρατών μελών, αλλά και κρατών μελών με τρίτες χώρες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι τοποθετήσεις του κ. Παπαναστασίου έγιναν κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, στο Βαγιαλοδίδ της Ισπανίας, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανοικτή στρατηγική αυτονομία με στόχο της ενίσχυσης της αλυσίδας αξίας και την διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού στον τομέα της ενέργειας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως η ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας αποτελεί ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ΕΕ κυρίως από εξωτερικές εξαρτήσεις που έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο των διασυνδέσεων μεταξύ κρατών μελών, αλλά και κρατών μελών με τρίτες χώρες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων στην ΕΕ. Επί τούτου, επεσήμανε ως παράδειγμα το υπό εξέλιξη έργο «EuroAsia Interconnector» το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει έναν διάδρομο μέσω του οποίου η ΕΕ θα δύναται να παρέχει και να λαμβάνει με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για ασφαλή, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών αλλά και για μετριασμό των κινδύνων στις αλυσίδες εφοδιασμού. Όπως εξήγησε, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μπορεί να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, με τη μείωση του διοικητικού άχθους, τη διευκόλυνση των διαδικασιών σε έργα που αφορούν κρίσιμες πρώτες ύλες, την ενίσχυση των σχέσεων με αξιόπιστούς εταίρους για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των επενδύσεων και προώθηση της σταθερότητας, την ενίσχυση πρωτοβουλιών σε εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών.

Κλείνοντας ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί η υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, να διατηρηθούν οι τιμές ενέργειας σε προσιτές τιμές για τους πολίτες καθώς και η παροχή στοχευμένων πληροφοριών σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη της πράσινης μετάβασης.

Ο κ. Παπαναστασίου συμμετείχε χθες σε κοινή άτυπη συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ, με θέμα την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28), που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 στο Ντουμπάι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top