ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισαν τα όργανα με τα «ΝΑΙ» και τα «ΟΧΙ» - Η ΕΔΕΚ τους κατηγορεί ότι τα παίρνουν

Άρχισαν τα όργανα με τα «ΝΑΙ» και τα «ΟΧΙ» - Η ΕΔΕΚ τους κατηγορεί ότι τα παίρνουν

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 21/8 αφήνει αιχμές και ερωτηματικά γύρω από τους χρηματικούς πόρους και τους χορηγούς οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την μη κυβερνητική οργάνωση «Ομάδα Κύπρος».

Του Τάσου Χριστοδούλου

Αφορμή για να ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ της ΕΔΕΚ και της «Ομάδας Κύπρος» είναι δημοσκόπηση κατά την οποία θα διενεργήσει η μη κυβερνητική οργάνωση για την λύση του Κυπριακού.  

Στην ανακοίνωση του το κόμμα αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «πολύ φοβούμαστε ότι η πιο πάνω έρευνα όπως και άλλες παρόμοιες δράσεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης και «άγνωστους» χορηγούς παραπέμπουν ευθέως σε πρακτικές και μεθοδεύσεις του 2004». Ενώ συνεχίζει κατηγορώντας ευθέως την «Ομάδα Κύπρος» για προσπάθεια καλλιέργειας κουλτούρας αποδοχής της κατοχής.

Από την πλευρά της η μη κερδοσκοπική οργάνωση περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση ως απάντηση προς τις κατηγορίες που δέχτηκε λέγοντας ότι «η Ομάδα Κύπρος συνιστά μια απολύτως διαφανή πρωτοβουλία. Τα οικονομικά της τελούν ανά πάσα στιγμή υπό τον έλεγχο του Εφόρου Σωματείων, όπως η κατά νόμο υποχρέωση μας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η «Ομάδα Κύπρος» αποτελεί μια πρωτοβουλία κυρίως νέων ανθρώπων που όπως γράφουν στην ιδρυτική τους διακήρυξη δημιουργήθηκαν με σκοπό να υποβοηθήσουν στην λύση του Κυπριακού.  

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

«Η νεοσύστατη Ομάδα Κύπρος πραγματοποιεί αυτές τις μέρες παγκύπρια έρευνα για το σχέδιο λύσης του κυπριακού μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και με τη μέθοδο της κάλπης. Όλοι γνωρίζουν ότι μια τέτοια έρευνα προϋποθέτει μια πολύ σημαντική δαπάνη μερικών χιλιάδων ευρώ και είναι απορίας άξιον πώς μια οργάνωση μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας εξασφάλισε την πιο πάνω χρηματοδότηση.

Πολύ φοβούμαστε ότι η πιο πάνω έρευνα όπως και άλλες παρόμοιες δράσεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης και «άγνωστους» χορηγούς παραπέμπουν ευθέως σε πρακτικές και μεθοδεύσεις του 2004. Όλοι γνωρίζουν ότι τότε οι εμπνευστές του σχεδίου Ανάν δαπάνησαν εκατομμύρια λίρες σε διάφορες «προσωπικότητες» και «μη-κυβερνητικές-οργανώσεις» προκειμένου να προπαγανδίσουν το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου. Παρόμοια ερωτήματα προκύπτουν και για τις πηγές χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ομάδας τα οποία απαντώνται μόνο μέσα από τη διαφάνεια και τον ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών της.

Όσον τα πιο πάνω ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, οι διάφορες «έρευνες της κοινής γνώμης» και «δημοσκοπήσεις» καθίστανται εκ προοιμίου αναξιόπιστες.

Η συγκεκριμένη ομάδα υποστηρίζει ένα σχέδιο τις βασικές πρόνοιες του οποίου δεν τολμά να παρουσιάσει στον κυπριακό λαό. Όλοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα συστάθηκε κυρίως από άτομα που υποστήριξαν στο παρελθόν το σχέδιο Ανάν και επιθυμούν την επαναφορά του ως μορφή ή βάση λύσης του κυπριακού.

Τονίζουμε ότι διαφωνούμε με όλους εκείνους που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στην Κύπρο κουλτούρα αποδοχής της κατοχής και να ενισχύσουν την άποψη ότι το κυπριακό είναι τάχατες πρόβλημα ψυχολογικών ή κοινωνικών-κοινοτικών διαφορών. Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και δεν μπορεί να επιλυθεί με τέτοιες υπεραπλουστευμένες και επικίνδυνες θεωρήσεις. Η μόνη διέξοδος είναι η δημοκρατική λύση η οποία ακυρώνει την πηγή του κακού, δηλαδή την τουρκική κατοχή και τη νοοτροπία της υποταγής».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top