ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΣΑ καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων – Όσα αναφέρει το προσχέδιο

Το ΣΑ καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων – Όσα αναφέρει το προσχέδιο

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον μελών του ειρηνευτικού σώματος των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ από Τουρκοκυπρίους, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης του ΣΑ, σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης για τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα

Το ΣΑ συνεδριάζει για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη στο χωριό Πύλα την Παρασκευή με τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, και δήλωση προς τα ΜΜΕ αναμένεται να κυκλοφορήσει ακολούθως.

Το προσχέδιο του ΣΑ για την κατάσταση στην Κύπρο αναφέρει ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών από την τ/κ πλευρά χωρίς άδεια, εντός της ουδέτερης ζώνης των ΗΕ στην Πύλα, γεγονός που αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Τα μέλη του ΣΑ «καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ και τη φθορά οχημάτων των ΗΕ από Τουρκοκυπρίους και εξέφρασαν ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση των ειρηνευτών που τραυματίστηκαν». Υπογάμμισαν ότι «επιθέσεις που στοχοποιούν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, το προσχέδιο αναφέρει: «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει αμέσως τις κατασκευαστικές εργασίες χωρίς άδεια. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν πλήρη στήριξη στην UNFICYP και της εντεταλμένης αρχής της και της οριοθέτησης της ουδέτερης ζώνης και κάλεσαν σε απομάκρυνση όλων των μη αδειοδοτημένων στρατιωτικών και πολιτικών δραστηριοτήρων εντός και κατά μήκος της γραμμής κατάπευσης του πυρός».

Σημειώνει, ακόμα, ότι τα μέλη του ΣΑ επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να κάνουν απτά βήματα προς στήριξη του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος.

Η δήλωση θα καταλήγει ότι τα μέλη του ΣΑ συμφώνησαν ότι το θέμα θα παραμείνει υπό εξέταση.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Συνέχεια στις εξελίξεις με την υπόθεση της Μονής Αββακούμ, καθώς σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος των μοναχών, Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος δόθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top