ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: «Απορρίπτουμε τις εγγυήσεις - Εδαφικό και περιουσιακό θα συζητήσουν την 1η Σεπτεμβρίου Αναστασιάδης και Ακιντζι»

Κυβέρνηση: «Απορρίπτουμε τις εγγυήσεις - Εδαφικό και περιουσιακό θα συζητήσουν την 1η Σεπτεμβρίου Αναστασιάδης και Ακιντζι»

Το κυπριακό κράτος είναι ένα σύγχρονο κράτος εντός της ΕΕ και εφόσον λυθεί το Κυπριακό, δεν θα χρειάζεται αναχρονιστικές μεθόδους και πρακτικές όπως οι εγγυήσεις, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές που θα έχει το Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως προσπάθεια είναι να υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και με άλλες χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό, ενώ απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη σήμερα, μετά τις θερινές διακοπές, των συναντήσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "οι διαπραγματευτές έχουν ξεκινήσει εντατικές επαφές" που "θα διαρκέσουν μέχρι τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την 1η του Σεπτέμβρη, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών".

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση των ηγετών της 1ης Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν θέματα περιουσιών και θέματα του εδαφικού και εάν υπάρχουν και κάποια θέματα που θέλουν να εγείρουν οι συνομιλητές στο θέμα της διακυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχει κλείσει κανένα θέμα και υπάρχουν συζητήσεις, "αλλά η ατζέντα της επόμενης συνάντησης θα αφορά το περιουσιακό και το εδαφικό και όταν λέω εδαφικό εννοούμε τα κριτήρια για το εδαφικό".

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως θα  γίνει προετοιμασία και για το ένα θέμα και για το άλλο (περιουσιακό και εδαφικό), προσθέτοντας πως "για το περιουσιακό ήδη έχει ανακοινωθεί συμφωνία για  την αναγνώριση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και τώρα θα συζητηθούν τα υπόλοιπα, οι μηχανισμοί και τα κριτήρια που έχουμε πει σε προηγούμενες δηλώσεις".

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Πρόσθεσε πως σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως προσπάθεια είναι να υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και με άλλες χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.

Σε παρατήρηση πως η άλλη πλευρά εξακολουθεί να αναφέρεται στο ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή τέτοιας σύγκλησης οποιασδήποτε διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού γιατί δεν έχουμε φτάσει εκεί.

"Εξάλλου έχουμε πει και το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ως αρχηγός κράτους για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πάγια θέση της πλευράς μας, την οποία επανέλαβε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, είναι ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, σε σύγχρονες κοινωνίες, δεν εννοείται να υπάρχουν εγγυητές.

"Το κυπριακό κράτος είναι ένα σύγχρονο κράτος εντός της ΕΕ και εάν και εφόσον με το καλό λυθεί το Κυπριακό θα είμαστε ένα κράτος εντός της ΕΕ και δεν χρειαζόμαστε τέτοιο είδους αναχρονιστικές μεθόδους και πρακτικές|", επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος στη Δερύνεια, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία των δυο ηγετών.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τέλος πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που άρχισε προς την πολιτική ηγεσία είχε, με δική του πρωτοβουλία, συναντήσεις χθες με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και σήμερα με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια των οποίων τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε εξάλλου σήμερα το πρωί τον Επίτροπο της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη και το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που βρίσκεται στο νησί για το συνέδριο των αποδήμων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top