ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία επίσημη καταγγελία για ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης εταιρειών ξένων συμφερόντων λέει το ΙδΕΚ

Καμία επίσημη καταγγελία για ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης εταιρειών ξένων συμφερόντων λέει το ΙδΕΚ

Σε διευκρινίσεις σε σχέση με ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σύμφωνα με τους οποίους, εταιρείες ξένων συμφερόντων που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο καθαρά για φορολογικούς σκοπούς, λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα Προγράμματα του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, προέβη την Τετάρτη το ΙδΕΚ, ζητώντας παράλληλα από όποιον έχει σχετικές πληροφορίες να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία.

Όπως αναφέρεται, τον Δεκέμβριο του 2021 το ΙδΕΚ προχώρησε στην εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων και όρων συμμετοχής στα προγράμματά του, με μία από τις κύριες αλλαγές να αφορά στο γεγονός ότι για να θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή φορέων θα πρέπει να είναι νόμιμα εγκατεστημένοι και να δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αντίθεση με τον όρο που ίσχυε από το 2016 μέχρι το 2021 βάσει του οποίου ήταν αρκετό να είχαν την έδρα τους στις περιοχές δικαιοδοσίας της ΚΔ.

Αναφέρεται επίσης ότι η «δραστηριοποίηση» φορέων τεκμηριώνεται με την ικανοποίηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που περιγράφονται στα έγγραφα κανονισμών του ΙδΕΚ, ενώ οι κανονισμοί συμμετοχής συμμορφώνονται με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους.

Συμπληρώνεται ότι το ΙδΕΚ διενεργεί διοικητικούς ελέγχους συμπεριλαμβανομένων ελέγχων υπόστασης των φορέων που συμμετέχουν στα έργα και ελέγχους πραγματικών δικαιούχων, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τον Έφορο Εταιριών και τα συστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ελέγχει τη διευθέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων αλλά και των υποχρεώσεων τους προς την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ επιπρόσθετα, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους των φορέων που χρηματοδοτούνται καθώς επίσης και εκτεταμένους οικονομικούς/λογιστικούς ελέγχους των δαπανών.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω ελέγχων, όπου προκύπτει υποψία μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ή/και απάτης, το ΙδΕΚ προχωρεί σε πιο ενδελεχείς διαδικασίες ελέγχου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές οι οποίες έχουν την ευθύνη διερεύνησης τους, με το Διοικητικό Συμβούλιου του Ιδρύματος να εξετάζει θέματα σχετικά με τα πιο πάνω και λαμβάνει, όπου τεκμηριώνεται, σχετικές αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι το ΙδΕΚ έχει προχωρήσει σε τερματισμούς χρηματοδοτούμενων έργων, διακοπή συμβολαίων χρηματοδότησης, μη καταβολή χρηματοδότησης, νομικές διαδικασίες ανάκτησης χρηματοδότησης που είχε καταβάλει, αλλά και σε επιβολή κυρώσεων αποκλεισμού φορέων από τα προγράμματά του, συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους από τις οποίες αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις για υιοθέτηση επιπρόσθετων διαδικασιών ελέγχου, ενώ το ίδρυμα παρακολουθεί την έκδοση σχετικών κανονισμών ή/και νομοθεσιών και διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωσή τους.

«Τόσο το ΙδΕΚ όσο και αρμόδια υπουργεία, κάλεσαν στο παρελθόν άτομα που προέβαλαν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, να προβούν σε επίσημη καταγγελία ούτως ώστε να μπορούν να διερευνηθούν. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν το έχουν πράξει. Καλούμε εκ νέου, όποιον έχει σχετικά στοιχεία ή πληροφορίες να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία εγγράφως και ονομαστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top