ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερσίν Τατάρ: Καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον δημοσιογράφου

Ερσίν Τατάρ: Καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον δημοσιογράφου

Καταδικάστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφορικά με αγωγή που είχε καταχωρίσει εναντίον του η διαδικτυακή εφημερίδα Özgür Gazete, καθώς όταν ήταν υποψήφιος για τη λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος, είχε αποκαλέσει «πράκτορα και προσωπικό ξένων μυστικών υπηρεσιών» την δημοσιογράφο και διευθύντρια της εφημερίδας Πινάρ Μπαρούτ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Avrupa (14.09.23), η Μπαρούτ και η εφημερίδα Özgür Gazete, είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες με τις μυστικές συναντήσεις του ίδιου και κάποιων «υπουργών» με την ομάδα του τότε Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και κατέγραφαν την παρέμβαση της Τουρκίας στη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά τις «προεδρικές εκλογές» του 2020 κάτω από τον τίτλο «Εδώ είναι οι φωτογραφίες της παρέμβασης».

Μετά την ανάγνωση της απόφασης, που καταδίκασε τον Ερσίν Τατάρ και επιδίκασε αποζημίωση για την εφημερίδα, η Πιναρ Μπαρούτ σε δηλώσεις της στον Τύπο μαζί με τη Μινέ Ατλί, δικηγόρο της υπόθεσης, χαρακτήρισε την έκβαση αυτής της αγωγής ως ένα μεγάλο επίτευγμα για τον τουρκοκυπριακό Τύπο και τους δημοσιογράφους.

«Ο Ερσίν Τατάρ, ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος της περιόδου εκείνης, προέβη σε πολλές κατηγορίες εναντίον μας σε απάντηση των ειδήσεων μας, οι οποίες κέρδισαν πολλά βραβεία, αποκαλώντας μας ‘ξένους συνωμότες, προδότες, ανθρώπους που συνδέονται με ξένες μυστικές οργανώσεις’ και ουσιαστικά έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας», είπε η Μπαρούτ και πρόσθεσε:

«Γνωρίζετε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, οι πολιτικοί και τα κέντρα εξουσίας μπορούν να στοχοποιούν δημοσιογράφους όταν δεν τους αρέσουν οι ειδήσεις που τους αφορούν. Στο πλαίσιο αυτής της στοχοποίησης, κάποιοι μπορεί να διαπράξουν βίαια εγκλήματα κατά της ζωής των δημοσιογράφων και όλων των υλικών ή άυλων περιουσιακών τους στοιχείων. […] Μετά τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ εκείνη την εποχή, εμείς, ως Özgür Gazete, δεχτήκαμε σοβαρές απειλές και πιέσεις. Αντιμετωπίσαμε σοβαρό κίνδυνο τόσο για το επάγγελμά μας όσο και για την ασφάλειά μας. Καταθέσαμε μήνυση γι' αυτό».

Ατλί: «Αφιερώνω αυτή τη νίκη στη μνήμη του Κουτλού Ανταλί»

Η Μινέ Ατλί, η δικηγόρος της εφημερίδας στην υπόθεση και πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), πήρε το λόγο μετά την Barut και δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει μια πολύ σοβαρή πίεση και λογοκρισία στην κοινωνία και τους δημοσιογράφους εδώ και πολύ καιρό. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται να πουν την αλήθεια όπως επιθυμούν γιατί μπορεί να στοχοποιηθούν ή να χρειαστεί να συρθούν μέσα από ποινικά δικαστήρια.

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση. Η Özgür Gazete είναι μια εφημερίδα που αντιστέκεται σε αυτό. Χαίρομαι που υπάρχουν η Πινάρ Μπαρούτ και η Özgür Gazete. Οφείλουμε να τους υποστηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Θα ήθελα επίσης να δηλώσω ότι θα χαρίσω τα έξοδα της αγωγής στην Özgür Gazete. Η Özgür Gazete και όλες οι ελεύθερες εφημερίδες πρέπει να μιλούν. Είμαστε μια κοινωνία που έχει υποστεί πολλές απώλειες λόγω αυτής της στοχοποίησης.

Αφιερώνω αυτή τη νίκη στη μνήμη του Κουτλού Ανταλί. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε, να λέμε την αλήθεια και να αντιστεκόμαστε».

Οζερσάι: Σημαντική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Οζερσάι τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση όσον αφορά την "ελευθερία του Τύπου" η ετυμηγορία στην «υπόθεση Özgür Gazete-Ερσίν Τατάρ», στην οποία κατέθεσε και ο ίδιος ως μάρτυρας μετά από πρόσκληση του «δικαστηρίου» ως τότε «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, και η καταδίκη του Τατάρ σε αποζημίωση.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Οζερσάι δήλωσε: «Εάν δεν αποτρέψουμε τις κατηγορίες, τις προσβολές και τις καταγγελίες που γίνονται εναντίον ανθρώπων, ιδίως μελών του Τύπου, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, ο Τύπος θα εκφοβιστεί σταδιακά από τέτοιες μεθόδους πίεσης. Νομίζω ότι ακόμη και από αυτή την άποψη, η απόφαση που ελήφθη είναι πολύ σημαντική».

Χαρμαντζί: «Έχουν χαράξει το πλαίσιο των δικαιωμάτων και του νόμου στην πολιτική εξουσία»

Ο δήμαρχος του δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί δήλωσε ότι η υπόθεση που κέρδισε η Özgür Gazete εναντίον του «διορισμένου προέδρου Ερσίν Τατάρ», όπως αποκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι πολύ σημαντική και ευχήθηκε ότι η απόφαση θα αποτρέψει την πολιτική εξουσία από το να υιοθετεί τη συνήθεια να στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Σε ανάρτησή του ανέφερε: «Είναι ένα μεγάλο κίνητρο για όλους όσοι ονειρεύονται έναν ελεύθερο Τύπο και μια ελεύθερη χώρα. Η Πινάρ Μπαρούτ και η Özgür Gazete, έκαναν μια σπουδαία δημοσιογραφία με το έγγραφο της παρέμβασης από τη μια πλευρά σαν γραμματόσημο εποχής και με αυτόν τον αγώνα, έχουν χαράξει για άλλη μια φορά το πλαίσιο των δικαιωμάτων και του νόμου στην πολιτική εξουσία».

Basın-Sen: «Η νίκη αυτή ανήκει σε όλους τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους έντιμα»

Σε γραπτή δήλωση για το θέμα, η συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο (Basın-Sen) ανέφερε: «Σήμερα τα δικαστήριά μας καταδίκασαν τα ψέματα και τη συκοφαντία! Σήμερα, τα δικαστήριά μας υπερασπίστηκαν για άλλη μια φορά την ελευθερία του Τύπου. Σήμερα, ο πρωθυπουργός του παρελθόντος και ο πρόεδρος του σήμερα καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση ενός δημοσιογράφου! Σήμερα, η δύναμη της δικαιοσύνης άγγιξε το βόρειο τμήμα της Κύπρου και η κοινωνική ελπίδα άνθισε!»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top