ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Νομικών: Ζητά νομοσχέδιο μέχρι 2 Οκτωβρίου για τις εκλογές των σχολικών εφορειών

Επιτροπή Νομικών: Ζητά νομοσχέδιο μέχρι 2 Οκτωβρίου για τις εκλογές των σχολικών εφορειών

Σε ικανοποιητικό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τον οδικό χάρτη, είπε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, που ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το θέμα, με την Επιτροπή να ζητά από την Κυβέρνηση να καταθέσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου νομοσχέδιο, που θα αφορά την τελική της θέση για τις εκλογές των σχολικών εφορειών.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το αίτημα για δημιουργία δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Φύλας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό προς το παρόν, ενώ συζητήθηκε σε έκταση το θέμα των σχολικών εφορειών.

Ο κ. Ιωάννου ανάφερε στην Επιτροπή ότι η προετοιμασία που προβλέπεται στο μεταβατικό στάδιο μέχρι και την πλήρη υλοποίηση του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης από 1.7.2024 συνεχίζεται κανονικά με εντατικούς ρυθμούς. «Είμαστε συνεχώς δίπλα από τους ίδιους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και να έχει άμεσα προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας που είναι και το επιθυμητό για όλους», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχουν ετοιμαστεί προσχέδια οργανογράμματα, τόσο για τους νέους Δήμους από τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, όσο και για τους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια.

Σημείωσε ότι μια μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι ΕΟΑ των επαρχιών Πάφου και Αμμοχώστου, είναι η μη ύπαρξη Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας και είπε ότι οι δύο αυτές επαρχίες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες ώστε να αναπτύξουν και αυτό τον πυλώνα, στα πρότυπα των άλλων επαρχιών.

Είπε ότι το θέμα της πορείας ανάπτυξης και λειτουργίας του ενιαίου λογισμικού ΕΥΑΓΟΡΑΣ στους Δήμους, απασχολεί έντονα όλους τους Δήμους αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών και ότι είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο αναπόφευκτα συναντά προβλήματα και προκλήσεις.

Πρόσθετα, είπε ότι το ΥΠΕΣ έχει ετοιμάσει εσωτερική μελέτη στη βάση των δεδομένων, που υπάρχουν για τα κριτήρια στα οποία μπορεί να στηριχθεί η νέα κατανομή της κρατικής χορηγίας και σύντομα θα την καταθέσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων για τις δικές τους απόψεις. Παρόμοια εργασία, έχει ξεκινήσει και για την κατανομή της κρατικής χορηγίας στις κοινότητες, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και με τους διαχειριστές έργου των ΕΟΑ, ετοιμάζει τρία νέα τροποποιητικά νομοσχέδια, που αφορούν αντίστοιχα τους περί Δήμων, περί Κοινοτήτων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Νόμους, τα οποία ρυθμίζουν κυρίως τεχνικής φύσης θέματα και τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, στις αρχές Οκτωβρίου, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και στη συνέχεια ο νομοτεχνικός έλεγχος.

Απόρριψη αιτήματος για δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Φύλας

Ο κ. Ιωάννου, αναφερόμενος στο αίτημα του Συνδέσμου Φίλων Αγίας Φύλας για δημιουργία δημοτικού διαμερίσματος, είπε ότι δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης στην παρούσα φάση να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είπε ότι το γεγονός θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες περιοχές όπως, το Ζακάκι, το Καϊμακλί, την Παλλουριώτισσα, για δημιουργία ξεχωριστών δημοτικών διαμερισμάτων.

Αναφέρθηκε σε πρόνοια στη νομοθεσία για τη δυνατότητα Συμβουλίων Βελτιώσεως να μπορούν να αποτελέσουν δημοτικά διαμερίσματα και είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει οτιδήποτε που αφορά στη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του σχεδίου όπως αυτό έχει ψηφιστεί. Σημείωσε ότι σε περίπου οκτώ μήνες θα γίνουν οι εκλογές και ότι υπάρχει μια συνεννόηση ότι δεν πρέπει να γίνεται τίποτα 12 μήνες πριν που να διαταράσσει την εκλογική διαδικασία.

Είπε ότι αναγνωρίζει ότι στην πορεία υλοποίησης μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και εξέφρασε την ετοιμότητα όταν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ερχόμενο καλοκαίρι να συζητήσει και το θέμα της Αγίας Φύλας, και άλλων διαμερισμάτων.

Σχολικές εφορείες

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, έδωσε στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου για να κατατεθεί στην Επιτροπή το νομοσχέδιο που θα αφορά την τελική θέση της κυβέρνησης για τις εκλογές των σχολικών εφορειών. Κατά τη συζήτηση ηγέρθηκαν διάφορα ζητήματα για τις 64 σχολικές εφορείες όπως η εκλογή των σχολικών εφορειών, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία και κληροδοτήματα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, ότι η θέση τους είναι εφόσον γίνονται 20 δήμοι, θα γίνουν εκλογές για τους 20 δήμους, άρα οι σχολικές εφορείες θα γίνουν ενιαίες όπως προβλέπεται στην νομοθεσία. Σημείωσε ότι δεν έγιναν πολλά από πλευράς ΥΠΑΝ, όμως σε συζητήσεις που έγιναν σε τεχνοκρατικό επίπεδο φάνηκε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Είπε ότι θα είναι πιο λίγα άτομα για τις ίδιες σχολικές εφορείες, που θα καταργηθούν το 2029, και θα λειτουργούν επιτροπές μέσα στους Δήμους.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Υπουργός είπε ότι «είμαστε σε ικανοποιητικό δρόμο όσον αφορά τον οδικό χάρτη».

Σημείωσε ότι τους ανησυχεί το θέμα του λογισμικού και ότι θα συγκαλέσει συνάντηση με τους δημάρχους για να επιλύσουν κάποια επιμέρους θέματα.

Για το θέμα των σχολικών εφορειών είπε ότι υπάρχουν επιμέρους θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι Σχολικές Εφορείες και ότι αυτό αφορά το Υπουργείο Παιδείας. «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα από την ψήφιση της νομοθεσίας δεν είχαν γίνει αρκετά στο Υπουργείο Παιδείας», είπε σημειώνοντας πως οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν από την αρμόδια Υπουργό είναι ότι τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Παιδείας θα επιλυθούν σε σχέση με τις σχολικές εφορείες.

Στην Ολομέλεια ο περί της Εκλογής των Μελών του ΕΚ Νόμος

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι θα στείλει στην Ολομέλεια τον περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι έχει υπάρξει μια στρέβλωση στο ζήτημα της εκλογής των σχολικών εφορειών, προσθέτοντας πως «όχι με ευθύνη του κοινοβουλίου, και ως αποτέλεσμα κωλυσιεργίας της εκτελεστικής εξουσίας υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και για τον τρόπο εκπροσώπησης των τοπικών σχολικών εφορειών στα 20 νέα σχήματα και για ζητήματα περιουσιακών στοιχείων και κληροδοτημάτων, αλλά και για ζητήματα ασφαλώς και εργασιακών».

Η γενική εκτίμηση, είπε, «είναι ότι γίνεται πάρα πολλή δουλειά» και από την Ένωση Δήμων, και από την Ένωση Κοινοτήτων και από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από τους λειτουργούς των Υπουργείων για την ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων στη μεταρρύθμιση. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα επί μέρους ζητήματα θα τύχουν της ανάλογης διαχείρισης», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας είπε ότι τα αρμόδια Υπουργεία, «έχουν εθνική υποχρέωση» έναντι της μεταρρύθμισης και έναντι των κόπων όλων των κοινωνικών και άλλων εταίρων, να έρθουν στην Βουλή στις 2 Οκτωβρίου, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις σχολικές εφορείες. Εννιά μήνες πριν τις εκλογές, και ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνουν οι εκλογές για τα μέλη των σχολικών εφορειών, πρόσθεσε. Είπε ότι οι τελικές τροπολογίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγιναν στη συνεδρία προ των θερινών διακοπών της Ολομέλεια, σημειώνοντας πως η ουσία δεν είναι ποιος έκανε πότε και τι, αλλά ότι σήμερα αναμένουν από το αρμόδιο Υπουργείο νομοθεσία για τις σχολικές εφορείες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα ανοιχτά, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμη η μεταρρύθμιση μετά τις εκλογές του 2024.

Για το θέμα των σχολικών εφορειών, είπε ότι η θέση του ΥΠΕΣ φαίνεται ότι καταλήγει να περιοριστούν οι εκλογές στους δήμους που θα δημιουργηθούν με τον νέο νόμο και ότι κατά βάση περιορίζεται και ο αριθμός των σχολικών εφορειών. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο και η Νομική Υπηρεσία και πολύ σύντομα, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, πρέπει να δώσουν τελικές αποφάσεις για να γνωρίζει και ο πολίτης τι δικαιώματα έχει, τι υποχρεώσεις έχει και αν έχει το δικαίωμα να εκλεγεί ή μη, σε έναν δήμο ή σε άλλο», είπε.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμη δεν τους ικανοποιεί η απόφαση του Υπουργού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της νομοθεσίας για σύσταση δημοτικού διαμερίσματος στην Αγία Φύλα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είπε στις δηλώσεις του ότι όσο πλησιάζουμε στις επόμενες εκλογές αναφύονται συχνώς τεράστια προβλήματα, τα οποία αφορούν και την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Είπε ότι έχουν καταθέσει ως ΕΔΕΚ πρόταση για τις σχολικές εφορείες και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα όπου ένας αριθμός εκλεγόταν από τους ψηφοφόρους και ένας αριθμός από τα δημοτικά συμβούλια. Το σύνολο των σχολικών εφορειών πρέπει πια να εκλέγονται από τους ψηφοφόρους και να καθοριστεί για κάθε σχολική εφορεία ο μέγιστος αριθμός εφόρων ανάλογα με τις σχολικές μονάδες που η κάθε εφορεία έχει να διαχειριστεί, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι πρέπει επιτέλους να έρθει η Κυβέρνηση με τις τελικές της προτάσεις για το θέμα των σχολικών εφορειών, καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές.

Σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα, που κατά την άποψή της «ξεκίνησε λάθος», προσθέτοντας πως είναι έτοιμοι να διορθώσουν όλες τις ατέλειες που υπάρχουν για μια αυτοδιοίκηση που αρμόζει στην Κύπρο και που θα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των πολιτών της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top