ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Τατάρ: «Προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις η κυριαρχική ισότητα»

Επιμένει ο Τατάρ: «Προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις η κυριαρχική ισότητα»

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μίλησε με τον παράνομο Μπαϊράκ και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέο Ταγίπ Ερντογάν για την έκκληση του για αναγνώρισε της «τδβκ» την οποία και χαρακτήρισε ως ένα ισχυρό μήνυμα. Ανέφερε παράλληλα πως δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις έως ότου δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι «το μήνυμα αφορά την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ισχυρίστηκε πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία για ένα ομοσπονδιακό κράτος, και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «τδβκ» και για τη δημιουργία διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την «τδβΚ».

Είπε ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις έως ότου δεν αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. «Το μήνυμα αυτής της ομιλίας είναι ότι, η ανεξαρτησία της ‘τδβκ’ θα πρέπει να αναγνωριστεί, με άλλα λόγια, εάν υπάρξει συμφωνία, η ‘τδβκ’ θα είναι μέρος της. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να παρασύρει τους Τουρκοκύπριους προς την Κυπριακή Δημοκρατία με κάποια μέτρα για τις προσωπικές τους προσδοκίες και ότι η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς καταρρέει.

«Επειδή η ισότητα δεν μπορεί να είναι σε ομοσπονδιακή βάση, πρέπει να βασίζεται σε κυρίαρχη ισότητα. Η κυριαρχική ισότητα βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών», είπε.

Μίλησε ακολούθως για τις επαφές του αναφέροντας ότι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Υπενθυμίζοντας ότι η συνάντησή του με τον Γκουτέρες θα γίνει το Σάββατο, είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν απόψε και στη συνάντηση θα παραστεί και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Οι εντατικές επαφές συνεχίζονται, εξηγούμε τον δίκαιο αγώνα μας και το έδαφος που βασίζεται σε δύο κράτη», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top