ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Βάσει κάποιων δεδομένων μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το Κυπριακό

Χριστοδουλίδης: Βάσει κάποιων δεδομένων μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το Κυπριακό

Η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη προσπάθεια στις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη ίσως φορά, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία, η οποία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία. Σημείωσε πως κατά τις πρώτες συναντήσεις τους, μετά τις θερινές διακοπές, οι δυο ηγέτες θα επικεντρωθούν στο περιουσιακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων. Οι επόμενοι μήνες, η επόμενη περίοδος, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια και για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς προβλέψεις», ανέφερε.

Σημειώνοντας πως προγραμματίζεται και νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «σε αυτές τις πρώτες συναντήσεις θα επικεντρωθεί η συζήτηση στο περιουσιακό, ένα κεφαλαιώδες θέμα για τη δική μας πλευρά, ένα θέμα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις για αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πρόοδος σε ένα τέτοιο κεφάλαιο θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Πρόσθεσε πως «μόλις υπάρχει κάποια συμφωνία σε οποιοδήποτε θέμα -διότι έχω δει και κάποια σχόλια σχετικά με ανακοινώσεις τις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο ηγέτες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δημόσια αναφέρει, όταν υπάρξει κάτι που θα έχει συμφωνηθεί τότε ο ίδιος θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. Έχει ανακοινωθεί αυτό, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες και η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών, και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

Σημείωσε πως «μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη, η συζήτηση των ηγετών «θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, στο τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και στα επόμενα βήματα. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση είναι το περιουσιακό».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά το έγγραφο που κυκλοφόρησε από την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία, εκ μέρους του ψευδοκράτους, στα Ηνωμένα Έθνη με αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν αυτό επηρεάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι τοποθετήθηκε χθες επί του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια τακτική, ως αντίδραση σε επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψευδοκράτος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έγγραφα, άρα προχωρεί χρησιμοποιώντας την Τουρκία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια, αλλά και δεν είναι κάτι που θα οδηγήσει στο να σταματήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Ακριβώς, η προσπάθεια που γίνεται είναι για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα», σημείωσε.

«Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι ο διάλογος δεν γίνεται στη βάση ούτε δύο κρατών ούτε τίποτε άλλο, αλλά στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και του κοινού ανακοινωθέντος. Άρα, η λύση θα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και η προσπάθεια μας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό», επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν θα τεθεί το θέμα αυτό στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση να νιώσει την ανάγκη να συζητήσει το θέμα. Εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, επαναλαμβάνω, η προσπάθεια μας είναι ακριβώς για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top