ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα πριν μπει ο Οκτώβρης – Ανεβαίνουν τα ποσοστά μετά την «επιστροφή» του φόρου κατανάλωσης – Πίνακας

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα πριν μπει ο Οκτώβρης – Ανεβαίνουν τα ποσοστά μετά την «επιστροφή» του φόρου κατανάλωσης – Πίνακας

Νέες αυξήσεις αναμένονται στα καύσιμα πριν καλά-καλά μπει ο Οκτώβρης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη στο ThemaOnline.

«Αναμένουμε νέες αυξήσεις στα καύσιμα τις επόμενες μέρες πριν μπει ο Οκτώβρης», είπε συγκεκριμένα.

«Οι αυξήσεις θα είναι μικρές αλλά βλέπουμε μια συνεχόμενη αύξηση των τιμών. Τα φορτία που έρχονται έχουν πιο αυξημένες τιμές», πρόσθεσε.

«Όσο αφορά το πού θα φτάσουν οι τιμές, αυτό δεν το ξέρει κανείς», τόνισε. «Υπάρχουν παράγοντες που, δυστυχώς, επηρεάζουν την όλη κατάσταση»

Καθημερινά οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές τόσο των καυσίμων όσο και των προϊόντων και του ρεύματος, με αποτέλεσμα να μετράνε το κάθε ευρώ, αφού στο τέλος της ημέρας θα φανεί.

Πιο κάτω ακολουθεί ο πίνακας στον οποίο ο καθένας μπορεί να δει και να συγκρίνει τις τιμές με μειωμένο φόρο κατανάλωσης με τις τιμές όταν ο φόρος κατανάλωσης επανήλθε.

Τι είναι ο δείκτης Platts;

Πρόκειται για χρηματιστηριακή τιμή που επηρεάζεται από την τιμή του βαρελιού. Ο δείκτης Platts παρέχει, σε παγκόσμιο επίπεδο και επί καθημερινής βάσης, εκτίμηση της τιμής των ετοίμων διυλισμένων προϊόντων ενέργειας

Το κάθε καύσιμο έχει τη δική του διακύμανση και διαφορετική εκτιμημένη τιμή Platts. Οι τιμές Platts βοηθούν την παγκόσμια αγορά να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Από την 1η Ιουλίου που ήρθε πίσω ο φόρος κατανάλωσης, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, τα Platts είχαν αύξηση 20% στη βενζίνη (αμόλυβδη 95), 36,4% στο πετρέλαιο κίνησης και 38,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύγκριση 26 Ιουνίου με 18 Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα, 26 Ιουνίου ήταν η τελευταία μέρα που είχαμε μειωμένο φόρο κατανάλωσης, ενώ 18 Σεπτεμβρίου φόρο κατανάλωσης επανήλθε.

26 Ιουνίου

Αμόλυβδη 95 τιμή: 1,384

Πετρέλαιο κίνησης τιμή: 1,408

Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή: 0,972

 

18 Σεπτεμβρίου

Αμόλυβδη 95 τιμή: 1,586

Πετρέλαιο κίνησης τιμή: 1,677

Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή: 1,199

Παρατηρούμε ότι η βενζίνη αυξήθηκε κατά 8 σεντ, 33 σεντ το πετρέλαιο κίνησης και 6,39 το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσο αφορά τη διαφορά μεταξύ των μέσων λιανικών τιμών 26/6/23 με 18/09/23 (τη γενική αύξηση), κατανέμεται σε 20% για τη βενζίνη, 26% για το πετρέλαιο κίνησης και 22,7% για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν αφαιρέσουμε, όμως, την αύξηση του φόρου κατανάλωσης που είναι ένα μεγάλο μέρος από την αύξηση (Α), ουσιαστικά το καύσιμο χωρίς το φόρο κατανάλωσης αυξήθηκε 11,9% για την βενζίνη, 18,6% για το πετρέλαιο κίνησης και 16,3% για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Βλέπουμε ότι περίπου, υιοθέτησαν την αύξηση των Platts. Η Βενζίνη είχε 20% αύξηση και βλέπουμε ότι πήγε πάνω 12 σεντ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης που είχε αύξηση 36,4% βλέπουμε ότι πήγε πάνω 18,6 σεντ.

«Το πετρέλαιο θέρμανσής στη χώρα μας είναι εποχιακό. Στην Κύπρο πιθανόν να μπουν κι άλλες αυξήσεις γιατί η αύξηση στα Platts είναι 38,7%, ενώ εμάς αυξήθηκε μόνο 16 σεντ. Στην Κύπρο ακόμη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού, δεν χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης, άρα δεν έβαλαν ακόμα αυξήσεις», εξήγησε ο κύριος Καραγιώργης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top