ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα για Γεύματα στα Ολοήμερα Σχολεία: Όλες οι λεπτομέρειες για δικαιούχους και ύψος επιδότησης - Πάνω από μισό εκατομμύριο ο προϋπολογισμός

Επίδομα για Γεύματα στα Ολοήμερα Σχολεία: Όλες οι λεπτομέρειες για δικαιούχους και ύψος επιδότησης - Πάνω από μισό εκατομμύριο ο προϋπολογισμός

Τα παιδιά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα που απασχολούν ένα κοινωνικό κράτος.

Ήξερες ότι υπάρχει συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής για ειδικές ομάδες πληθυσμού με επιδόματα για γεύματα σε ολοήμερα σχολεία , καθώς τα παιδιά που μένουν στο Ολοήμερο Σχολείο πληρώνουν για τη σίτισή τους.

Στα  Ολοήμερα Σχολεία σιτίζονται πάνω από 9000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων ένα ποσοστό από αυτά , γύρω στα 1700 παιδια επιχορηγούνται με συγκεκριμένο ποσό για την σίτιση τους.

Πάνω από 1700 παιδιά επιχορηγούνται για σίτιση στα Ολοήμερα - Πάνω από μισό εκατομμύριο ο προϋπολογισμός

Την προηγούμενη χρονιά 2022 - 2023,  στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (Ε.Ο.Σ.) ωφελήθηκαν 633 παιδιά από σύνολο 1248 παιδιών  που φοιτούν στα σχολεία αυτά, ενώ στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (Π.Ο.Σ.) ωφελήθηκαν 1100 παιδιά από σύνολο 8200 παιδιών.

Για τα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία συνολικά, ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 650.000 ευρώ. 

Ενα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην Κύπρο που αξιοποιείται από τις αρμόδιες αρχές για παροχή καλύτερων συνθηκών ποιότητας ζωής των ανηλίκων είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο αναφέρεται στις κοινωνικές προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2022 έως το 2030, στη βάση του πεδίου εφαρμογής της Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού έχει πρόσβαση στο σύνολο των βασικών υπηρεσιών που αφορά σε δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση και φροντίδα, καθώς και σε κατάλληλη στέγαση και υγιεινή διατροφή. Ως εκ τούτου, συμβάλλει στο να καταστούν οι πολιτικές για τα παιδιά και την οικογένεια πιο συνεπείς με τα δικαιώματα του παιδιού και την πλήρη εφαρμογή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ορίστηκε ως ο Εθνικός Συντονιστής για το θέμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εγγύηση για τα Παιδιά, ενώ το θέμα Επιδόματος για γεύματα υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας.

Δικαιούχοι, κριτήρια και το ύψος του «Επιδόματος για γεύματα»

Ανάμεσα στα διάφορα μέτρα πολιτικής είναι και το «Επίδομα για γεύματα». Αφορά την επιδότηση γευμάτων στα παιδιά που συμμετέχουν στα Ολοημέρα σχολεία και πληρώνουν για την σίτηση τους.

To ThemaOnline επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας το οποίο εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και ποιοι είναι δικαιούχοι , καθώς όπως σε κάθε μέτρο πολιτικής υπάρχουν κριτήρια και δικαιούχοι.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τα Ολοήμερα Σχολεία και και συγκεκριμένα όλα τα Ενιαία και Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία). Αξίζει να αναφερθεί ότι υλοποιείται μόνο μετά από αίτηση του σχολείου.  

Δικαιούχοι είναι :

  • παιδιά των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες είναι λήπτες/λήπτριες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.) και
  • παιδιά που βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (παιδικές στέγες, ανάδοχες οικογένειες). 

Οι δικαιούχοι μπορούν  να επωφεληθούν από επίδομα για τα γεύματά τους που παρέχεται από τους Συνδέσμους Γονέων στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία.

Στις περιπτώσεις ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή άπορων παιδιών (τα οποία δηλώνει το σχολείο), δίνεται ένα επίδομα για την πληρωμή μέρους των εξόδων της σίτισής τους. Το επίδομα αυτό είναι διαφορετικό στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (Ε.Ο.Σ.) και στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (Π.Ο.Σ.) .

Συγκεκριμένα στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (Ε.Ο.Σ.) το επίδομα είναι 470 ευρώ τον χρόνο για τα παιδιά που το δικαιούνται και στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (Π.Ο.Σ.) το επίδομα είναι 321 ευρώ τον χρόνο για τα παιδιά που το δικαιούνται. 

Να σημειωθεί ότι ο Τομέας Διατροφής ετοιμάζει μενού και κατάλογο τροφίμων για τις θρεπτικές ανάγκες των παιδιών για τη σωστή ανάπτυξη τους

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, όταν το επίδομα δεν αρκεί για να καλύψει το ποσό σίτισης τότε οι οικογένειες συμπληρώνουν ένα ποσό καθώς δεν καλύπτεται το σύνολο των εξόδων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top