ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Γρανάδας - Ασφάλεια, μεταναστευτικό και αναθεώρηση δημοσιονομικών κανόνων

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Γρανάδας - Ασφάλεια, μεταναστευτικό και αναθεώρηση δημοσιονομικών κανόνων

Μπορεί τις προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρέθηκε σε αλλεπάλληλες περιοδείες με το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, σήμερα, όμως, επιστρέφει στο ευρωπαϊκό τερέν και μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών στη Βαλέτα της Μάλτας θα βρεθεί στη Γρανάδα της Ισπανίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.

Απών από την Πολιτική Κοινότητα θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επικαλέστηκε μια μάλλον… διπλωματική ασθένεια, με δεδομένο ότι Γαλλία και Γερμανία δεν θέλησαν να συμπεριλάβουν την Τουρκία σε μια συνάντηση για τις εξελίξεις στο Καραμπάχ, με τη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Εκτός του κ. Ερντογάν που αιφνιδιαστικά… κρυολόγησε, απών από τη Σύνοδο της Γρανάδας θα είναι και ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ.

Από εκεί και πέρα, σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής της ισχύος, ο κ. Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσει πάνελ, μαζί με τον πρόεδρο της Ελβετία, για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τετ-α-τετ στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, αλλά και με τον Γεωργιανό πρόεδρο Ιρακλί Γκερεμπασβίλι.

Κοινός τόπος για το μεταναστευτικό

Πάντως, το «κυρίως μενού» της Συνόδου της Γρανάδας θα λάβει χώρα την Παρασκευή, με την πρώτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις θερινές διακοπές και πριν την τακτική Σύνοδο στις Βρυξέλλες, στο τέλος του μήνα.

Ως προς το μεταναστευτικό, όπου χθες καταγράφηκε μια επί της αρχής συμφωνία των Ευρωπαίων για αλλαγές στους κανόνες για το άσυλο και τις μετεγκαταστάσεις που είχαν αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη και όχι οι διακινητές – να θέσουν τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρώπη.

Με βάση τη νέα συμφωνία, πάντως, θα ακολουθηθεί μια επιταχυνόμενη διαδικασία καταγραφής για τους αιτούντες άσυλο σε κατάσταση κρίσης, δίνοντας στα κράτη μέλη μόλις τέσσερις εβδομάδες για να κάνουν την αρχική γραφειοκρατία πριν ζητήσουν από άλλες χώρες να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Στη συνέχεια, το κράτος μέλος που θα υποστηρίζει θα αναλαμβάνει την ευθύνη να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, κάτι που συχνά μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η διεύρυνση και οι κανόνες

Ως προς τη διεύρυνση της ΕΕ, η Ελλάδα θα επισημάνει ότι είναι μεν υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, ωστόσο αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα μήνυμα της Ελλάδας με αποδέκτη κατά βάση την Αλβανία, με φόντο την υπόθεση Μπελέρη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς χρειάζεται μια ισορροπία, ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Με άλλα λόγια, σεβασμός στον δημοσιονομικό στόχο, αλλά ευελιξία στο μίγμα για να επιτευχθεί αυτός και άρα σεβασμός σε δαπάνες που εκφεύγουν του προβλεπόμενου πλαισίου.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top