ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: «Πρόωρο να εξεταστεί μείωση επιτοκίων»

Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: «Πρόωρο να εξεταστεί μείωση επιτοκίων»

Είναι πολύ πρόωρο να γίνει λόγος για μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στάση της στη βάση στοιχείων, καθώς, αν και o πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, «δεν έχουμε φτάσει στον στόχο» του 2%.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Γκίντος επεσήμανε πως η κανονικότητα είναι τα θετικά επιτόκια και όχι τα αρνητικά, που ίσχυαν κατά την περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετώπιζε αποπληθωριστικές πιέσεις, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς τις εμπορικές τράπεζες πως οι αυξήσεις των επιτοκίων αφορούν και τα δύο σκέλη των ισολογισμών τους, δηλαδή και στα δάνεια και στις καταθέσεις.

Όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ, ο ντε Γκίντος δεν ξεκαθάρισε αν το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων αποτελεί την κορύφωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί. Σημείωσε δε πως πλέον η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις στους μισθούς στην ευρωζώνη, καθότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, ο Ισπανός τεχνοκράτης εξήρε την παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε την πρόοδο που σημείωσε τόσο η κυπριακή οικονομία όσο και ο τραπεζικός τομέας από την περίοδο της κρίσης του 2013, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, συμμετέχοντας στις τότε συνεδρίες του Eurogroup.

«Πιστεύω ότι η πρόοδος που έγινε από την κυπριακή οικονομία και την τραπεζική βιομηχανία εδώ στην Κύπρο είναι αρκετά εντυπωσιακή. Θυμάμαι τις εποχές (κρίσης) γιατί ήμουν Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας το 2013 και πιστεύω ότι η κατάσταση τώρα είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε ο κ. ντε Γκίντος.

Χαρακτήρισε «πολύ καλά νέα» την αναβάθμιση των μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία από τον οίκο Moody’s, σημειώνοντας ότι αυτή ακολούθησε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτά είναι καλά νέα και πιστεύω ότι είναι μια ξεκάθαρη αντανάκλαση της βελτίωσης της οικονομίας και της βελτίωσης της τραπεζικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top