ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά: Δεν φταίει μόνο η διατροφή – Η ορμόνη που παχαίνει

Περιττά κιλά: Δεν φταίει μόνο η διατροφή – Η ορμόνη που παχαίνει

Μια μη ισορροπημένη διατροφή, η καθιστική ζωή και το μεγαλύτερο νούμερο στη ζυγαριά είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη. Η σχέση όμως μπορεί και να είναι αμφίδρομη σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications. Ειδικότερα, εάν η παραγωγή ινσουλίνης είναι χαμηλότερη, όπως συμβαίνει στα αρχικά στάδια του διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική αύξηση του βάρους

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον Δρ. Daniel Zeman-Meier από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της ελβετικής πόλης επικεντρώθηκε στο ένζυμο PC1/3, που παίζει βασικό ρόλο στη μετατροπή διαφόρων ορμονών. Αν όμως υπολειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ενδοκρινικές διαταραχές, όπως το αίσθημα της ανεξέλεγκτης πείνας και την πρόσληψη υπερβολικού βάρους.

«Μέχρι τώρα υποθέταμε ότι αυτή η δυσλειτουργία προκαλείται από την έλλειψη ενεργοποίησης των ορμονών του κορεσμού. Όταν όμως απενεργοποιήσαμε το ένζυμο PC1/3 στους εγκεφάλους των ποντικών, το σωματικό βάρος των ζώων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά» εξηγεί ο δρ. Daniel Zeman-Meier. Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν πως υπήρχε ένας άλλος παράγοντας που επηρέαζε το βάρος.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, εξέτασαν αν το περιττό βάρος θα μπορούσε να συσσωρευτεί από λανθασμένη ενεργοποίηση άλλων ορμονών. Το ένζυμο PC1/3 ενεργοποιεί, μεταξύ άλλων, την ινσουλίνη, ορμόνη η οποία παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και του μεταβολισμού του λίπους. «Η συσχέτιση του ρόλου της παραγωγής ινσουλίνης ως παράγοντα που επηρεάζει το βάρος ήταν προφανής» επισημαίνει ο Δρ. Zeman-Meier.
Οι ερευνητές απενεργοποίησαν το ένζυμο PC1/3 ειδικά στα β-κύτταρα του παγκρέατος των ποντικιών που παράγουν την ινσουλίνη. Τα πειραματόζωα κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και και σύντομα έγιναν υπέρβαρα και διαβητικά.

Τι συμβαίνει στον άνθρωπο;

«Τα αποτελέσματά μας είναι ενδιαφέροντα, διότι το ένζυμο PC1/3 παρουσιάζει χαμηλές τιμές στο πάγκρεας των ασθενών με προδιαβήτη» αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Marc Donath, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και τελικός συγγραφέας της μελέτης. Αυτό αποδεικνύει ότι η λανθασμένη ενεργοποίηση της ινσουλίνης θα μπορούσε να είναι όχι μόνο συνέπεια, αλλά και αιτία του υπέρμετρου βάρους.

Οι ερευνητές όμως κατάφεραν να αποδείξουν ότι η γονιδιακή έκφραση του PC1/3 στο πάγκρεας συσχετίζεται αρνητικά με το σωματικό βάρος στο γενικό πληθυσμό – πράγμα που σημαίνει ότι η επαρκής ποσότητα του PC1/3 συντελεί σε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top