ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις στον κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων, πορείες αλληλεγγύης υπέρ Ισραήλ

Διαδηλώσεις στον κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων, πορείες αλληλεγγύης υπέρ Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και πέραν αυτής, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ που εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς.

Οι εβραϊκές κοινότητες στη Γαλλία και αλλού οργανώνουν επίσης πορείες αλληλεγγύης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το περασμένο Σάββατο, τη χειρότερη αιματοχυσία που έχουν βιώσει οι Ισραηλινοί πολίτες στην 75χρονη ιστορία της χώρας. Η Γαλλία και η Γερμανία απαγόρευσαν τις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις.

Πολλές δυτικές χώρες ενισχύουν την ασφάλεια στις συναγωγές και τα εβραϊκά σχολεία, φοβούμενες ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες. Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ξεσηκωθούν εναντίον των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού του θύλακα, να κάνουν πορεία προς το Τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να αντιπαρατεθούν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στους σχεδόν έρημους δρόμους, επικρατούσε νωρίτερα ένταση καθώς ορισμένοι νέοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην Πλατεία των Τεμενών. Οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στους πιστούς άνω των 55 ετών, για λόγους ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στην κεντρική Πλατεία Ταχρίρ και έκαψαν ισραηλινές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις, οργανωμένες από τις αρχές, έγιναν σε όλο το Ιράν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς και κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στην Ινδονησία, ο ισλαμιστής ιερωμένος Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που φέρεται ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, το 2002, όπου σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, συμμετείχε μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους σε μια πορεία κατά του Ισραήλ στην πόλη Σόλο της Ιάβας.

Στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την προσευχή της Παρασκευής στο μεγάλο τέμενος.

Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιαπωνίας διαδήλωσαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, τρομοκράτη» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν επίσης στη Σρι Λάνκα, στο Κασμίτ της Ινδίας, στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο.

Αργότερα απόψε αναμένεται να γίνουν και άλλες διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην απέναντι πλευρά, Εβραίοι σε όλον τον κόσμο οργανώνουν αγρυπνίες και συγκεντρώσεις για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ.

Στη Βαρσοβία, ο Αρχιραβίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριχ θα τεθεί επικεφαλής μιας «προσευχής για την ειρήνη» με τη συμμετοχή ιερωμένων από διάφορα δόγματα και θρησκείες. Μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας θα συγκεντρωθούν αργότερα σήμερα στη μεγαλύτερη συναγωγή του Παρισιού.

Το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια απαγορευμένη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση.

Στις ΗΠΑ, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλεια της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας, ενώ στην Ολλανδία τα εβραϊκά σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, για λόγους ασφαλείας.

Κλειστά ήταν και δύο εβραϊκά σχολεία στο Λονδίνο, όπου αστυνομικοί περιπολούν σε συναγωγές και τεμένη, καθώς καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εγκλημάτων μίσους, ιδίως των αντισημιτικών ενεργειών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Για αύριο Σάββατο είναι προγραμματισμένη μια Πορεία για την Παλαιστίνη στο Λονδίνο και η αστυνομία προειδοποίησε ότι μολονότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, όποιος κρατάει λάβαρα της Χαμάς θα συλληφθεί.

Στην Πορτογαλία, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκά ιδρύματα, αφού ο φράχτης της συναγωγής του Πόρτο βανδαλίστηκε με γκράφιτι και συνθήματα όπως «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «Τέλος στο απαρτχάιντ του Ισραήλ».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top