ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Κυπριανού – Έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση για την λύση του Κυπριακού

Α.Κυπριανού – Έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση για την λύση του Κυπριακού

Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε της λύσης του Κυπριακού, ότι έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση, η οποία θα είναι γεμάτη από αγκάθια, όπως το περιουσιακό, ζητήματα ασφάλειας, εδαφικού και εκτελεστικής εξουσίας για τα οποία θα απαιτηθεί πολλή προσπάθεια και επιμονή για να επιλυθούν, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Λευκορωσία και κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε την ενημέρωση που θα γίνει από τον ΠτΔ στις 8 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη των αρχηγών, έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα προτού διατυπώνουμε δημόσια απόψεις».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τη ενημέρωση που έγινε την προηγούμενη φορά στο Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι το δικαίωμα της περιουσίας έχει κατοχυρωθεί, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και είχε επιτευχθεί και επί Δημήτρη Χριστόφια κάτι ανάλογο. Εχουν συμφωνηθεί οι τρεις τρόποι αποκατάστασης, δηλαδή είτε επιστροφή της περιουσίας, είτε ικανοποίηση με ένα χρηματικό ποσό με βάση τη σημερινή αξία της περιουσίας και η ανταλλαγή με περιουσία ίσης αξίας».

Αυτά, συνέχισε «είναι που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Εκείνο που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη στη περιουσία και από εκεί και πέρα τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν, θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να επιλυθούν μέσα από καλή θέληση και βούληση, η οποία θα πρέπει να υπάρξει και από τις δυο πλευρές».

Ανέφερε ακόμα ότι «διερωτώμαι ειλικρινά γιατί ξεσηκώνεται όλος αυτός ο δημόσιος σάλος γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, ας αναμένουμε την ενημέρωση πρώτα και μετά ας πούμε ο καθένας τις απόψεις τις όποιες έχει».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες «χαλούν» το καλό κλίμα που επικρατεί στις συναντήσεις με τον ΠτΔ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ήταν σοβαρό λάθος να αρχίσει τώρα μια προσπάθεια αποδόμησης του Μουσταφά Ακιντζί. Είναι ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας που έχει αποδείξει, όπως και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι έχει τη βούληση για λύση στο Κυπριακό. Θα πρέπει λοιπόν να τον στηρίζουμε και όχι να τον αποδομούμε».

Σημείωσε ότι «γίνονται δηλώσεις οι οποίες κατά την άποψη μας θα πρέπει να αποφεύγονται και από τους δύο ηγέτες για να διευκολύνεται η συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλω να επαναλάβω ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε της λύσης. Εχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε, απόσταση η οποία θα είναι γεμάτη από αγκάθια, το περιουσιακό, τα ζητήματα της ασφάλειας και του εδαφικού, τα θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, είναι ζητήματα δύσκολα και θα απαιτηθεί πολλή προσπάθεια και επιμονή και από εμάς σε αρχές, για να καταφέρουμε να τα επιλύσουμε».

Γι αυτό λοιπόν σημείωσε «η έκκληση μας προς όλους είναι επιτέλους να σοβαρευτούμε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθήσουμε ο καθένας με το δικό μας τρόπο, να συμβάλουμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους δύο ηγέτες».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λευκορωσία είπε ότι αυτό γίνεται «μετά από πρόσκληση του ΚΚ της χώρας και ο στόχος είναι να ενημερώσουμε για το Κυπριακό, αλλά και να συζητήσουμε με την κυβέρνηση της χώρας διάφορα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει «συναντήσεις με έξι Υπουργούς κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και για την ανάγκη να γνωρίσουμε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top