ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΣΔΥΚ για καταγγελίες κατά ΑΑΔΙΠΑ: «Το πλαίσιο λειτουργίας της είναι ελλειμματικό - Περιβάλλεται με υπερεξουσίες»

ΑΣΔΥΚ για καταγγελίες κατά ΑΑΔΙΠΑ: «Το πλαίσιο λειτουργίας της είναι ελλειμματικό - Περιβάλλεται με υπερεξουσίες»

Ανακοίνωση για την καταγγελία εναντίον μέλους της ΑΑΔΙΠΑ, ότι έχει στενή συγγένεια πρώτου βαθμού με άτομο του οργανωμένου εγκλήματος, εξέδωσε ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ.

Στην ανακοίνωση της η ΑΣΔΥΚ, αναφέρει ότι πάσχει σοβαρά το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ ενώ αναφέρει ότι είναι προφανές ελλειμματικό και χρήζει επανεξέτασης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η ΑΑΔΙΠΑ περιβάλλεται με υπερεξουσίες, που δύναται αυτεπάγγελτα να διερευνά παράπονα και ισχυρισμούς πολιτών, που στρέφονται ενάντια σε υπαλλήλους της Αστυνομίας, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει γραπτές και δημόσιες τοποθετήσεις του, με τις οποίες σημείωνε ότι πάσχει σοβαρά το πλαίσιο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων – ΑΑΔΙΠΑ. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ υπενθυμίζει παλαιότερα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα της Αρχής, φαίνεται να είναι παράτυπη και να εκφεύγει των όρων εντολής της.

Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ έφεραν μέλη της ΑΑΔΙΠΑ να ασκούν πιθανόν παράτυπες ή και παράνομες εξουσίες, όπως φαίνεται, από βίντεο ντοκουμέντο, της ιστοσελίδας "REPORTER" (ημερ. 23.9.2022). Στην εν λόγω ανάρτηση μέλος της Αρχής παρουσιάζεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας και να γίνεται συνεννόηση ως προς τον τρόπο χειρισμού υπόθεσης την οποία εξέταζε η ΑΑΔΙΠΑ.

Επιπλέον, στην ίδια ιστοσελίδα (ημερ. 21.9.2022), δημοσιεύθηκε επώνυμη καταγγελία κατά ποινικού ανακριτή, μέλους της ΑΑΔΙΠΑ, του οποίου συγγενής πρώτου βαθμού συνελήφθη για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών.

Εξάλλου, επώνυμη καταγγελία κατά της Αρχής δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», (ημερ. 27.9.2022). Σύμφωνα με το δημοσίευμα φαίνεται εσκεμμένα να υπήρξε χρονοτριβή στη διερεύνηση υπόθεσης, με αποτέλεσμα να παραγραφεί το υπό εξέταση αδίκημα.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας περιβάλλεται με υπερεξουσίες, δύναται αυτεπάγγελτα να διερευνά παράπονα και ισχυρισμούς πολιτών, που στρέφονται ενάντια σε υπαλλήλους της Αστυνομίας, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη.

Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλος αριθμός παραπόνων/ισχυρισμών που δέχεται η Αρχή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της (ημερ. 20.9.2022), είναι έκδηλα ανυπόστατα (ψευδή). Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι αυτά τα παράπονα/ισχυρισμοί, κατά κανόνα, ελαύνονται από εκδικητική αφετηρία και απώτερος στόχος των παραπονουμένων είναι η πρόκληση σε συνάδελφους/σες και στις οικογένειές τους, ψυχικής και οικονομικής ταλαιπωρίας, εμπλέκοντας τους σε χρονοβόρες διαδικασίες διερεύνησης. Απώτερος στόχος να πλήξουν το κύρος της Αστυνομίας και να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και πίεσης στα μέλη της Δύναμης, ώστε αυτά να κάνουν εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους. Οι καταδίκες για πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις που έτυχαν διερεύνησης από την ΑΑΔΙΠΑ είναι περιορισμένες. Είναι απορίας άξιο, γιατί η Αρχή δεν ανακοίνωσε ποτέ στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό υποθέσεων που οδήγησε σε καταδίκη μελών της Αστυνομίας. Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι η Αρχή αποφεύγει την διαφάνεια και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να είναι δύσκολη η αξιολόγησή της και η χρησιμότητα ύπαρξής της.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι δηλαδή, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης/τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος – ΑΣΔΥΚ, υπενθυμίζει την εισήγησή του, όπως αυτή κατατέθηκε στους ακόλουθους, Υπουργό Δικαιοσύνης, Αρχηγό Αστυνομίας, Βουλή, Γενικό Εισαγγελέα, όπως τύχουν εξέτασης οι εξής εισηγήσεις:

- να μην ασκείται έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη

- αν και εφόσον αποδειχθεί ότι, το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές, τότε να διακόπτεται η εξέταση και να αποστέλλεται ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος να αποφασίζει, κατά πόσο θα ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη που υπέβαλε το παράπονο (άρθρο 114 του Κεφ.154 με τίτλο Ψευδείς πληροφορίες σε αστυνομικό).

- ψήφιση δευτερογενούς εσωτερικής νομοθεσίας της Αρχής, που κατά τρόπο σαφέστερο να ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της, καθορίζοντας συνάμα, χρονικά πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που παρατηρείται.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει ότι, το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ είναι προφανές ελλειμματικό και χρήζει επανεξέτασης. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζουμε ότι, τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Προκοπίου, όσο και ο Πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ, κ. Πασχαλίδης, σε χωριστές συναντήσεις που είχε η Συντεχνία μας μαζί τους, (31.03.2023 και 25.04.2023, αντίστοιχα), συμφώνησαν στην ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας, για ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών. Ωστόσο, μολονότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, εντούτοις φαίνεται να μην υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Καταληκτικά, επαναλαμβάνουμε ότι στόχος του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δεν είναι η αποδόμηση της ΑΑΔΙΠΑ. Καθιστούμε σαφές ότι, είναι η απαίτησή μας όπως, η λειτουργία της Αρχής τύχει θεραπείας το συντομότερο δυνατό, ώστε να τεθεί σε άλλη βάση που να διασφαλίζει εξίσου κατά τρόπο ακριβοδίκαιο, τόσο τα δικαιώματα του πολίτη, όσο και του αστυνομικού».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top