ΥΓΕΙΑ

Μπορούμε να «διώξουμε» από τη ζωή μας το τσιγάρο με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού; - Οι απαντήσεις που δίνει ειδικός

Μπορούμε να «διώξουμε» από τη ζωή μας το τσιγάρο με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού; - Οι απαντήσεις που δίνει ειδικός

Για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, τον ρόλο τους και την βλάβη τους στον ανθρώπινο οργανισμό, μίλησε στο ThemaOnline ο ιατρός και ερευνητής, κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στα πλαίσια του 6ου Επιστημονικού Συνέδριου για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό, που πραγματοποίησε η SCOHRE, Διεθνής Εταιρεία ανεξάρτητων επιστημόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος. 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου του 2023, στο οποίο ειδικοί από 30 χώρες και 6 ηπείρους συναντήθηκαν για να συζητήσουν το έργο τους αναφορικά με τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Η SCOHRE, η Διεθνής Εταιρεία ανεξάρτητων επιστημόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, επιδίωξε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο ώστε να συμβάλει σε μια καλύτερη προσέγγιση της επιβάρυνσης από το κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο και διοργάνωσε αυτό το συνέδριο για έκτη διαδοχική χρονιά πιστεύοντας ότι οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να επανασχεδιαστούν έτσι ώστε να συμπεριλάβουν τη στρατηγική της μείωσης της βλάβης.

Η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς τσιγάρο 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο κ. Φαρσαλινός είπε ότι η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς τσιγάρο (smoke-free), παρά το ότι το ποσοστό χρήσης νικοτίνης στη Σουηδία είναι παρόμοιο με αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (περίπου 24%). Ωστόσο, στη Σουηδία η συντριπτική πλειονότητα χρήσης νικοτίνης προέρχεται από το snus, ενώ στην Ευρώπη από τα τσιγάρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο του πνεύμονα και άλλων τύπων καρκίνου είναι στο ήμισυ ή και λιγότερο στη Σουηδία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ε.Ε. Συνεπώς, ήδη υπάρχει ένα παράδειγμα από τον «πραγματικό κόσμο», με τα καλύτερα δυνατά μακροχρόνια επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τον μειωμένο κίνδυνο. 

Ποιος είναι ο ρόλος των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος που υπάρχουν σήμερα στην αγορά;

Τα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν τώρα, έχουν αποδείξει μέσω ερευνών ότι ταιριάζουν πλήρως με τον χαρακτηρισμό «προϊόντα – ελάττωσης βλάβης». Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, βασίζονται σε θέρμανση, είτε οργανικής ύλης καπνού, όπως τα θερμαινόμενα ,είτε μη καπνικού υλικού όπως είναι τα υγρά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Γιατί είναι καλύτερο για την υγεία του καπνιστή να χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά προϊόντα;

Είναι πολύ σημαντικές οι μειώσεις στα τοξικά τα οποία εκπέμπουν και καταλήγουν στην χρήση τους, σε σχέση με το κάπνισμα, τόσο μεγάλες που θα πρέπει να αναμένουμε και πολύ μεγάλη ελάττωση στον κίνδυνο ανάπτυξης νοσημάτων που γνωρίζουμε ότι οφείλονται στο κάπνισμα και που είναι πάρα πολλά, τόσο στο καρδιακό όσο και στο αναπνευστικό σύστημα.

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο το εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος;

Αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε με ακρίβεια γιατί το κάπνισμα προκαλεί βλάβες μετά από πολλά χρόνια χρήσης. Αυτό οδηγεί σε μια μεγάλη καθυστέρηση στο να μπορέσουμε να ξέρουμε με ακρίβεια την ελάττωση στον κίνδυνο. Όταν έχουμε προϊόντα τα οποία βασίζονται στην έλλειψη καύσης (οργανικής ύλης) οδηγεί στην δημιουργία απίστευτου αριθμού και ποσότητας τοξικών τα οποία συνέχεια εισπνέονται.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση από το κανονικό τσιγάρο στο εναλλακτικό προϊόν;

Γενικώς η διακοπή καπνίσματος είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα και το ξέρουμε αυτό γιατί οι ίδιοι οι καπνιστές το γνωρίζουν ότι κάνουν κακό στην υγεία τους και συνεχίζουν και καπνίζουν. Είναι ευκολότερη η μετάβαση στο εναλλακτικό προϊόν, παρά η διακοπή του καπνίσματος, αλλά βασίζεται στην απόφαση του καπνιστή, ότι όντως θέλει να σταματήσει το κάπνισμα αναπληρώνοντας το με εναλλακτικό προϊόν.

Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας για έναν καπνιστή να διακόψει το τσιγάρο;

Το να αποφασίσει ένας καπνιστής να διακόψει το κάπνισμα είναι κρίσιμο γιατί, δεν υπάρχει κανένα προϊόν που θα φτιαχτεί και θα σε αναγκάζει να διακόψεις το κάπνισμα. Ο κάθε καπνιστής πρέπει να αποφασίσει από μόνος του να προχωρήσει στην διακοπή καπνίσματος και θα είναι πολύ ευκολότερο να συνεχίσει να καπνίζει τα εναλλακτικά προϊόντα, παρά να διακόψει εντελώς το τσιγάρο και αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν την ανάγκη που έχει ο καπνιστής να καπνίσει σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Ισχύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις άτομα που συνηθίζουν στην χρήση των εναλλακτικών προϊόντων στην πορεία δεν θέλουν το κανονικό τσιγάρο;

Μετά την μετάβαση, ακόμη και οι πρώην καπνιστές απεχθάνονται το τσιγάρο γιατί έχει πολύ άσχημη μυρωδιά. Το πρόβλημα είναι την περίοδο της μετάβασης, μέχρι δηλαδή να συνηθίσει ο οργανισμός ενός καπνιστή χωρίς τσιγάρο. Δεν χρειάζεται πάνω από επτά με εννέα μέρες για να χαθεί η εξοικείωση από το τσιγάρο, χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Γιατί ορισμένα άτομα αφού καταφέρουν να διακόψουν το κάπνισμα στρέφονται ξανά σε αυτό;

Μέσα σε ένα χρόνο, το 60% των ατόμων που διακόπτουν το τσιγάρο, το ξανά αρχίζουν, ωστόσο τα θερμαινόμενα εναλλακτικά προϊόντα, επειδή μοιάζει η γεύση και η συμπεριφορά τους με το τσιγάρο ο καπνιστής κρατά ακόμη την επαφή με το κάπνισμα.

Συστήνεται το εναλλακτικό προϊόν σε άτομα που δεν υπήρξαν πότε καπνιστές;

H σύσταση είναι ένας μη καπνιστής, να μην ξεκινήσει την χρήση του εναλλακτικού προϊόντος, καθώς είναι ένα ρίσκο και δεν συστήνεται καθώς δεν προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία κάποιου ατόμου που δεν καπνίζει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμο, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία εξέθεσε τα αίτια θανάτου κατά τη διάρκεια τρίωρης διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top